Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒ+» η Νότια Αφρική – Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒ+» η Νότια Αφρική – Σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Νοτίου Αφρικής από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒ+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Νοτίου Αφρικής η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος υπογραμμίζει πως οι αξιολογήσεις περιορίζονται εξαιτίας του χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού, του υψηλού δημόσιου χρέους και των ενδεχόμενων κοινωνικών εντάσεων λόγω των εξαιρετικά υψηλών ανισοτήτων.
Σε αντίθετο κλίμα, οι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από τους ισχυρούς θεσμούς, την ευνοϊκή διάρθρωση του δημόσιου χρέους, τις βαθιές τοπικές κεφαλαιαγορές και τον υγιή τραπεζικό τομέα.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν ασθενέστερος από τον αναμενόμενο κατά το πρώτο εξάμηνο, ωστόσο η Fitch αναμένει ανάκαμψη των επενδύσεων μετά από μια παρατεταμένη περίοδο συστολής, που θα οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη στο 2,1% το 2019 και 2020, από 0,6% το 2018.
«Μεσοπρόθεσμα, η χαμηλή ανάπτυξη και η υψηλή ανισότητα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων.
Θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε πιέσεις για πολιτικές που υπονομεύουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Για παράδειγμα, η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της γης, συμπεριλαμβανομένης της απαλλοτρίωσης χωρίς αποζημίωση, αντικατοπτρίζει την απογοήτευση για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τη μείωση της ανισότητας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι αναγνωρίζει τους κινδύνους της αγροτικής μεταρρύθμισης και θα διασφαλίσει ότι οι σχετικές πολιτικές δεν θα επηρεάσουν αρνητικά την επισιτιστική ασφάλεια ή την οικονομική ανάπτυξη.
Οι εκλογές που αναμένονται για το Μάιο του 2019 είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική αλλαγή στην κατεύθυνση της χάραξης της οικονομικής πολιτικής».
Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε 57,4% του ΑΕΠ τον Μάρτιο 2021, ωστόσο θα εκτοξευθεί στο 69% το οικονομικό έτος 2027-2028, από 26,5% το 2008.
Τέλος, παρά την εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών παρέμεινε ικανοποιητική, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να ανέρχονται στο 3,4% των συνολικών δανείων, τον Ιούνιο 2018.
«Αυτό αντικατοπτρίζει τη σταθερή εποπτεία και τις συνετές πρακτικές δανεισμού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης