Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Δεν πρόκεται να αυξήσουμε άμεσα τα επιτόκια - Οι κίνδυνοι για την ιαπωνική οικονομία έχουν υποχωρήσει

Kuroda (BoJ): Δεν πρόκεται να αυξήσουμε άμεσα τα επιτόκια - Οι κίνδυνοι για την ιαπωνική οικονομία έχουν υποχωρήσει
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή απέναντι στα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού
Σε απόρριψη της πιθανότητας άμεσης αύξησης των επιτοκίων προχώρησε σήμερα (6/12) ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, τονίθζοντας ότι η αποκατάσταση των «πυρομαχικών» πολιτικής της τράπεζας θα καθυστερούσε την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο κ. Kuroda ανέφερε ενώπιον του ιαπωνικού κοινοβουλίου ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωρισμου και των διαφόρων κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές, η κεντρική τράπεζα πρέπει να διατηρήσει το μαζικό πρόγραμμα τόνωσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ιαπωνίας έχουν υποχωρήσει».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προστατευτισμού, όπως είναι οι εμπορικές τριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», ενώ επεσήμανε ότι «η αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί πλέον τον χώρο για μελλοντικές οικονομικές πτώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι «ασφαλώς θα βγούμε από την υπερβολικά χαλαρή πολιτική όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο του 2%», διευρκινίζοντας ωστόσο ότι είναι πρόωρο να αποκαλυψθεί από τώρα η στρατηγική, καθώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των τιμών.
«Πρέπει να συζητήσουμε μία στρατηγική εξόδου και να την εξηγήσουμε στις αγορές, αλλά μόνο όταν ο πληθωρισμός πλησιάσει τον στόχο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Kuroda, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περιφερειακές τράπεζες της χώρας είναι αντιμέτωπες με «σημαντικές προκλησεις», οι οποίες απαιτούν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε νέες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησες ότι δεν υπάρχουν άμεσα προβλήματα για το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα που να δικαιολογούν μία ανταπόκριση της νομισματικής πολιτικής.
«Με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να δείχνουν ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, η προτεραιότητά θα ήταν να διατηρηθεί η επαρκής ανάκαμψη ώστε να αυξηθούν οι μισθοί και οι τιμές», πρόσθεσε ο κ. Kuroda, ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «αναμένουνε να διατηρήσουμε τα επιτοκία χαμηλά για μεγάλη χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι μόλις στο 1% και η αβεβαιότητα παραμένουν γύρω από την οικονομία και τις τιμές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης