Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχέδιο «δολοφονήστε το δολάριο» - Ποιες χώρες το εγκαταλείπουν

Σχέδιο «δολοφονήστε το δολάριο» - Ποιες χώρες το εγκαταλείπουν
Ανοδική τάση στον αριθμό των χωρών που αποσύρουν το δολάριο από τις διεθνείς τους συναλλαγές.
Κατά τους τελευταίους μήνες, σημειώθηκε σταθερή ανοδική τάση στον αριθμό των χωρών που αποσύρουν το δολάριο από τις διεθνείς τους συναλλαγές.
Όπως φαίνεται πρόκειται για μια διαδικασία που συντονίζεται τουλάχιστον μερικώς από ορισμένες χώρες που έχουν αποτελέσει στόχο αμερικανικών κυρώσεων και οικονομικού εκφοβισμού στον κόσμο μετά «την 11η Σεπτεμβρίου».
Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει με την πρόσφατη «επίθεση» στο δολάριο;
Ποιες χώρες στην πραγματικότητα εγκαταλείπουν το δολάριο και τι είδους αποτελέσματα θα μπορούσαμε να υπάρξουν στις ΗΠΑ αν το δολάριο είναι πραγματικά εγκαταλειφθεί;
Δεδομένου ότι το δολάριο σήμερα απολαμβάνει το καθεστώς ότι είναι το αποθεματικό νόμισμα στο παγκόσμιο εμπόριο, αγοράζεται και πωλείται συνεχώς από έθνη σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτή η ρύθμιση είναι ουσιαστικά αυτό που κρατάει το δολάριο ισχυρό ακόμα και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αγκάλιασαν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές ελευθέρων συναλλαγών που είδαν το μεγαλύτερο οικονομικό σύστημα που ο κόσμος έχει γνωρίσει ποτέ μετατραπεί σε κέλυφος του πρώην εαυτού του.
Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πουλήσουν το χρέος τους στον υπόλοιπο κόσμο, το οποίο οι άλλες χώρες είναι πρόθυμες να αγοράσουν εξαιτίας της σταθερότητας του αμερικανικού κυβερνητικού συστήματος και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μια οικονομική δύναμη.
Όμως, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνάμεις της κατά τη διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας τους σε όλο τον κόσμο, η άνοδος της αυτοκρατορίας γίνεται όλο και πιο έντονη από τις χώρες που επιθυμούν να κάνουν συνετές οικονομικές αποφάσεις.
Για τις χώρες που έχουν κουραστεί να πέφτουν θύματα της αμερικανικής αυτοκρατορίας, όσοι επιθυμούν έναν «πολυπολικό» κόσμο και εκείνοι που επιδιώκουν να επεκτείνουν τις δικές τους αυτοκρατορίες.
Η Κίνα, η αναδυόμενη και ανταγωνιστική αυτοκρατορία, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάλειψης του αμερικανικού δολαρίου με προσεκτικό και συντονισμένο τρόπο.
Αυτό αφορά ιδιαίτερα επειδή η Κίνα κατέχει τόσο μεγάλο χρέος της Αμερικής και δολάρια.
Αν η Κίνα πουλήσει τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που κατέχει και τα δολάρια, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα εισέλθουν σε μια νέα οικονομική κρίση.
Η Κίνα προχωράει με το σχέδιο εγκατάλειψης του δολαρίου.
Εξάλλου, το Πεκίνο πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για εμπόριο πετρελαίου σε γουάν αντί του δολαρίου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν κυρώσεις σε όλα τα κράτη -στόχους όπως το Ιράν, η Συρία, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και άλλες χώρες.
Αλλά οι ΗΠΑ απειλούν επίσης τους "συμμάχους" της με κυρώσεις αν τολμούν να ενεργήσουν λογικά στην παγκόσμια σκηνή ή να αρνηθούν να ακολουθήσουν τις αμερικανικές επιταγές.
Η Ινδία επίσης σιγά-σιγά απομακρύνεται από το δολάριο.
Πρόσφατα, ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει για το ρωσικό σύστημα S-400 (σημαντικό μόνο του) και θα εξοφλεί την πληρωμή σε ρούβλια, όχι σε δολάρια.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, το μερίδιο της Κίνας στια αμερικανικά κρατικά ομόλογα παρουσίασε τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 2018, καθώς οι συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις με την Ουάσινγκτον ανάγκασαν την Κίνα να λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση του εθνικού της νομίσματος.
Ακόμα ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος του εξωτερικού χρέους των ΗΠΑ, η Κίνα μείωσε το μερίδιό της κατά σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα αποθεματικά της  χώρας να φθάνουν στα 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια από σχεδόν 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο του 2018, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η πτώση σηματοδοτεί τον τέταρτο ευθεία μήνα πτώσης.
Η Κίνα ακολουθείται από την Ιαπωνία, της οποίας το μερίδιο σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκε τα 1,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2011.
Η Ουάσιγκτον επιτάχυνε την έκδοση του Δημοσίου προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανή αύξηση του ομοσπονδιακού ελλείμματος λόγω της μαζικής μείωσης των φόρων που προωθήθηκε από τον Πρόεδρο D. Trump.
Οι κινεζικές αγορές κρατικού χρέους των ΗΠΑ μειώνονται τους τελευταίους μήνες.
 Η τελευταία πτώση έρχεται στην κορυφή της κλιμακούμενης εμπορικής σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σχετικά με την ανισορροπία του εμπορίου, την πρόσβαση στην αγορά και την υποτιθέμενη κλοπή των αμερικανικών τεχνολογικών μυστικών από κινεζικές εταιρείες.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα ύψους 200 δισ. δολαρίων και το Πεκίνο απάντησε με δασμούς σε αμερικανικά αγαθά αξίας 60 δισ. δολαρίων και σταμάτησε να αγοράζει αμερικανικό πετρέλαιο.
Η πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ενός από τα πιο ενεργά διαπραγματεύσιμα χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο, πρόσφατα έγινε μια τάση μεταξύ των κυριότερων κατόχων τους.
Η Ρωσία πούλησε το 84% των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που κατείχε, με τα εναπομείναντα ομόλογα να ανέρχονται μόλις σε 14,9 δισ. δολάρια.
Με τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον στο χαμηλότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας εξήγησε ότι η απόφαση βασίστηκε σε χρηματοοικονομικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την αποχώρηση από το δολάριο, έχοντας εγκαταλείψει τον κατάλογο «κορυφαίων 30 κατόχων αμερικανικού χρέους».
Το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα και ο αμερικανικός οπλισμός των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία δεν έκαναν τίποτα παρά να ωθήσουν την Τουρκία προς τη Ρωσία.
Η Ινδία παραμένει στην πρώτη θέση «κορυφαίων 30 κατόχων αμερικανικού χρέους»  αλλά μειώνει τα αποθεματικά της για πέντε συνεχόμενους μήνες.
Όπως θα περίμενε κανείς, η Ρωσία προχωρεί σταθερά προς τα εμπρός, όχι μόνο για να εγκαταλείψει το δολάριο με υπεύθυνο τρόπο αλλά και για να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα πιο ξεκάθαρα ρωσικό και λιγότερο εξαρτημένο από τις ιδιοτροπίες της Δύσης.
Η Ρωσία αναζητά τους τρόπους μείωσης της εξάρτησης από το αμερικανικό νόμισμα, αφού η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας το 2014.
Τον Μάιο, ο Putin δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από το αμερικανικό δολάριο δεδομένου ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις και παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι το μονοπώλιο του δολαρίου δεν είναι ασφαλές και επικίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Τι συμβαίνει εάν το δολάριο χάνει την ηγεμονία του;

Τι θα συμβεί αν το δολάριο χάσει την κατάστασή του ως του αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως;
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πλήρως τι θα μοιάζει με μια τέτοια κατάσταση και ότι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το πόσο γρήγορα εγκαταλείπεται το δολάριο από τον κόσμο, οι ενέργειες που θα λάβει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε απάντηση και η οικονομική κατάσταση της χώρας, αφότου το δολάριο εγκαταλειφτεί.
 Άλλες χώρες έχουν δει το νόμισμά τους ως de facto παγκόσμιο αποθεματικό, αλλά, όταν έφτασε το τέλος της κυριαρχίας του νομίσματός τους, υπήρχαν επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν λιγότερο αλληλένδετο από αυτό που είναι σήμερα.
Παρόλα αυτά, αν και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες, έχουμε μια γενική ιδέα για το τι θα συμβεί.
Πρώτον, οι Αμερικανοί θα χάσουν την ευκολία να χρησιμοποιούν το νόμισμά τους σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.
Αυτό δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση σε ατομικό επίπεδο, αν και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.
Δεύτερον, τα επιτόκια θα αυξηθούν με βεβαιότητα.
Αυτό θα κάνει πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις και τα άτομα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.
Τρίτον, και ίσως το πιο επικίνδυνο, είναι το ενδεχόμενο ευρύτατου πληθωρισμού και υποτίμησης του αμερικανικού νομίσματος.
Η απώλεια του παγκόσμιου αποθεματικού θα μειώσει αναμφισβήτητα την αξία του δολαρίου.
Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν η υποτίμηση αυτή θα συμβεί αργά σε μια περίοδο ετών ή ακόμα και δεκαετιών ή αν θα πραγματοποιηθεί εντός μηνών, εβδομάδων ή ημερών.
Μια γρήγορη και ξαφνική απώλεια του καθεστώτος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, ωστόσο, θα επιφέρει μια τεράστια κρίση για την οποία σχεδόν κανείς δεν είναι προετοιμασμένος.
Όπως ο Webster Griffin Tarpley έγραψε στο άρθρο του «Το δεύτερο κύμα της κατάθλιψης - Υπερπληθωρισμός πιθανό», που δημοσιεύτηκε το 2009:
«Το Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν περίπου  4 έως 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ολόκληρο τον κόσμο με τη μορφή χρημάτων, αμερικανικών χρεογράφων, ευρω-δολάρια κτλ..
Η Ιαπωνία έχει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, η Κίνα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ούτω καθεξής.
Είναι φυσικά πολύ άδικο για μια αναπτυσσόμενη χώρα όπως η Κίνα να κατέχει τόσα πολλά δολάρια αντί να τα χρησιμοποιεί για να αγοράσει τις απαραίτητες υποδομές και κεφαλαιουχικά αγαθά και οι κινέζοι ηγέτες είναι τώρα πολύ άβολα με τη δική τους ανόητη απόφαση να συσσωρεύσουν τόσα δολάρια, υπό την πίεση της Ουάσιγκτον.
Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό ο όγκος των 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι από την ίδια της φύση του εξαιρετικά ασταθής.
Κάθε χώρα που κατέχει μεγάλα ποσά σε δολάρια ή αμερικανικά κρατικά ομόλογα κοιτάζει κάθε άλλη χώρα για να δει αν υπάρχουν σημάδια από-δολαριοποίησης.
Μέχρι τώρα, από όσο ξέρουμε, κανένας μεγάλος κάτοχος δολαρίων δεν προσπάθησε να μειώσει την έκθεσή του στο δολάριο ξεπουλώντας τοα δολάριά του στις διεθνείς αγορές.
Αν το έπραττε, θα προκαλούσε έναν πραγματικό παγκόσμιο οικονομικό πανικό που θα δημιουργούσε χάος όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά στην παγκόσμια οικονομία.
 Αυτό είναι συγκεκριμένα πώς θα μπορούσε να προκύψει υπερπληθωρισμός: εάν ένα ή περισσότερα έθνη των αμερικανών πιστωτών προσπαθούν να πουλήσουν απότομα τα δολάριά τους, η αξία του αμερικανικού νομίσματος θα μπορούσε να υποστεί μια καταστροφική κατάρρευση και αυτό θα σήμαινε υπερπληθωρισμό στο εγχώριο μέτωπο των ΗΠΑ.
Τούτου λεχθέντος, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει την ιδιότητά τους ως μέθοδο χρηματοδότησης για να διατηρήσουν την ευημερία τους, η απώλεια αυτού του καθεστώτος θα άρει αυτό το προνόμιο.
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγκαστούν είτε να υποχωρήσουν κάτω από τις επιταγές των χρηματοδοτών τους ή θα κάνουν ό, τι θα έπρεπε να κάνουν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους - να εθνικοποιήσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και να αρχίσουν να εκδίδουν πιστωτικά κίνητρα και να επιβάλλουν δασμούς εισαγωγής.
Το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, «θυσιάστηκε» στον βωμό παγκοσμιοποίηση.
Η επιθετική συμπεριφορά στα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά μέτωπα δημιούργησε έτσι έναν κόσμο γεμάτο θυμό και μίσος για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος είναι τώρα πρόθυμος και ικανός να αρχίσει να αποδυναμώνει την κυριαρχία του δολαρίου με την ελπίδα για τη δημιουργία ενός νέου «πολυπολικού» κόσμου από τις στάχτες του παλιού «αμερικανικού».
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος στην αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμος είτε να υπερασπιστεί την κατάρρευση του δολαρίου είτε να την αποτρέψει.
Στην πραγματικότητα, όλα τα σημάδια δείχνουν την πιθανότητα ότι μια τέτοια κατάρρευση είναι επιθυμητή από την αγγλο-χρηματοπιστωτική κοινότητα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης