Τελευταία Νέα
Speculator

Οι κίνδυνοι του 2018 θα συνεχίσουν να απασχολούν τους επενδυτές του ΧΑ και το 2019

Οι κίνδυνοι του 2018 θα συνεχίσουν να απασχολούν τους επενδυτές του ΧΑ και το 2019
Μέχρι και τις εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να παραμείνουν αμέτοχοι οι ξένοι επενδυτές σύμφωνα με αναλυτές
Τα θέματα που απασχόλησαν τους επενδυτές το 2018 θα συνεχίσουν να τους απασχολούν και το 2019 με αποτέλεσμα οι αναλυτές να είναι επιφυλακτικοί για τη νέα χρονιά.
Με άλλα λόγια όπως αναφέρουν θα ζήσουμε ένα ακόμη 2018 το 2019.
Η υγεία του τραπεζικού συστήματος, η πρόοδος των διαρθρωτικών αλλαγών στη μετά το μνημόνιο εποχή, και το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα θα συνεχίσουν να ανησυχούν τους επενδυτές με αποτέλεσμα να διατηρήσουν τη στάση αναμονής που τηρούν εδώ και μήνες.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η μακρά προεκλογική περίοδος που έχει μπει η χώρα και θα μπορούσε να πάει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019.
Μέχρι τότε θα μπορούσαν να απέχουν οι επενδυτές περιμένοντας να αποκτήσουν περισσότερη ορατότητα αναφορικά με το πολιτικό περιβάλλον και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα πριν αυξήσουν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές.  
Αυτά είναι λίγο έως πολύ γνωστά στην αγορά, αλλά η έκθεση της IBG για την ΕΧΑΕ ήρθε ως υπενθύμιση για όσους είδαν τις τελευταίες συνεδριάσεις ως αντιστροφή της τάσης.
Οι αναλυτές ετοιμάζονται για μία ακόμη χρηματιστηριακή χρονιά περιορισμένων συναλλαγών και μικρών μεταβολών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.
Βλέπουν πως το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα στο εξωτερικό, κάτι που τις αναγκάζει να αλλάξουν έδρα (βλ. Τιτάν), ενώ περιμένουν πως και η εγχώρια κατανάλωση θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα πλήττοντας της εταιρείες που στηρίζονται στην κατανάλωση.
Για το ΧΑ η μέση κεφαλαιοποίηση δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά και να μείνει κοντά στα 50 δισ. ευρώ.
Με βάση τις τωρινές τιμές η απόσταση είναι σημαντική, αλλά με βάση τη μέση μηνιαία κεφαλαιοποίηση του ΧΑ το 2018 είναι αρκετά κοντά.
Επιπλέον ο τζίρος του ΧΑ δεν αναμένεται να τονωθεί ούτε και το 2019 από τα επίπεδα κοντά στα 60 εκατ. ευρώ που είναι τώρα.
Άρα μία ακόμη δύσκολη χρονιά είναι μπροστά για όσους ασχολούνται με το ΧΑ, κυρίως χρηματιστηριακές εταιρείες, brokers που στηρίζονται στις προμήθειες αλλά και το ίδιο το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι πολλοί κίνδυνοι δεν έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά με την πορεία της χώρας και τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί και επιλύει τα θέματα.
Μία σταθεροποίηση και προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης