Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά δύο ετών παραμένει το επιχειρηματικό κλίμα για τον Νοέμβριο 2018 - Στις 52,7 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά δύο ετών παραμένει το επιχειρηματικό κλίμα για τον Νοέμβριο 2018 - Στις 52,7 μονάδες ο σύνθετος PMI
Η Markit αναθεώρησε απί τα βελτίω τις προκατακρτικές εκτιμήσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (5/12) στοιχεία της Markit, τα οποία ωστόσο αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 52,7 μονάδες, έναντι 53,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο το 2016.
Ωστόσο, η πτώση ήταν μικρότερη σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit στις 52,4 μονάδες, ενώ παράλληλα ο δέικτης παρέμεινε υψηλότερα σε σχέση με τις 50 μονάδες, οι οποίες δείχνουν στασιμότητα.
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου αναπτύχθηκε επίσης με τους ασθενέσθερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών, ενώ ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλά 25 μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,4 μονάδες, έναντι 53,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης στις νέες επιχειρήσεις.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες εργασίες των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε στις 53,4 μονάδες, έναντι 53,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικών κατέγραψαν συρρίκωνση για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εμφανίστηκαν λιγότερο αισιόδοξες αναφορικά με τις προοπτικές παραγωγής το ερχόμενο έτος, καθώς ο σχετικός υποδείκτης υποχώρησε στις 59,5 μονάδες, έναντι 60,5 μονάδων προηγούμενως.
«Ο τελικός δείκτης PMI για την Ευρωζώνη ήταν υψηλότερος σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, παραμένοντας ωστόσο μόλις μερικές μονάδες παραπάνω, υποδεικνύοντας ότι η περιοχή παραμένει κολλημένη στη μετριότητα», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η αισιοδοξία των επιχειρήσεων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2014, αυξάνοντας τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, καθώς προχωράμε στο 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης