Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αγκομαχά ο προϋπολογισμός από τις Χριστουγεννιάτικες παροχές αξίας 4 δισ. ευρώ της κυβέρνησης

Αγκομαχά ο προϋπολογισμός από τις Χριστουγεννιάτικες παροχές αξίας 4 δισ. ευρώ της κυβέρνησης
Αύριο Πέμπτη 6/11 αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ενώ την Παρασκευή  θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Η κυβέρνηση θέλοντας να ενισχύσει την εικόνα ότι η χώρα βαδίζει από μόνη της στην μεταμνημονιακή περίοδο έχει αυξήσει μέσα σε λίγες μόνο ημέρες κατακόρυφα τις δημοσιονομικές πιέσεις στον προϋπολογισμό από τις διατάξεις - δώρο με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, τα κοινωνικά μερίσματα και τις εξαγγελίες για αυξημένα επιδόματα θέρμανσης και στέγασης. 
Πρόκειται για ένα ποσό που φθάνει τουλάχιστον τα 4 δις. ευρώ, το οποίο προκύπτει από τα 820 εκατ. ευρώ των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, τα 710 εκατ. ευρώ του έκτακτου μερίσματος και τα 2,6 δισ. ευρώ των συντάξεων που θα καταβληθούν νωρίτερα σε 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.
Έτσι, μετά την έκτακτη βοήθεια 42 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε από τα Καλάβρυτα ο πρωθυπουργός στους κτηνοτρόφους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες ότι θα προωθήσει άμεσα στη Βουλή τροπολογία , η οποία θα προβλέπει ότι στα αναδρομικά που θα λάβουν ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί του ΕΣΥ θα παρακρατηθεί φόρος 20% και με την παρακράτη αυτή θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων.
Με τη ρύθμιση αυτή το όφελος είναι σημαντικό για τους δικαιούχους των ειδικών μισθολογίων καθώς στις τσέπες τους θα μείνει το μεγαλύτερο μέρος από τα αναδρομικά που θα τους καταβληθούν αφού τα ποσά αυτά δεν κινδυνεύουν να φορολογηθούν με συντελεστές που υπερβαίνουν ακόμη και το 50% μαζί με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Οι δικαιούχοι αναμένεται να δουν τα αναδρομικά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς εντός του Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για ένα δώρο το οποίο στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα κάνει την διαφορά αφού μπήκε την τελευταία στιγμή στο «πακέτο» με τις υπόλοιπες προεκλογικές παροχές.Το θέμα πάντως είναι εάν ο προϋπολογισμός έχει τα περιθώρια για μία τέτοια δαπάνη ή η κυβέρνηση υποχρεωθεί να κόψει από άλλες κατηγορίες για να εξουδετερώσει τις πρόσθετες πιέσεις που ασκούνται στα ταμεία από την ευμενέστερη φορολόγηση των αναδρομικών.
Οι αγορές, πάντως, παρακολουθούν και αυτό φαίνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Αύριο Πέμπτη 6/11 αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η απόφαση με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα ενώ την Παρασκευή  θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Στις 14 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 1,3 δικαιούχους. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία για το επίδομα στέγασης που θα ξεκινήσει να χορηγείται από το 2019 σε περίπου 350.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου. Το επίδομα θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, το εισόδημα και την περιουσιακή κατάσταση.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πιστώσει πρόσθετα ποσά στους λογαριασμούς όσων έκαναν κατά την περυσινή σεζόν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης και έλαβαν το επίδομα . Ο ΕΦΚΑ ετοιμάζεται να καταβάλει τις συντάξεις του  Ιανουαρίου νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Στις 19 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι συντάξεις  ΟΓΑ και  ΟΑΕΕ στις 21 του μήνα θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΙΚΑ και  ΝΑΤ ενώ στις 27 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν και οι επικουρικές συντάξεις.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης