Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Αυτά είναι τα γεγονότα που μπορούν να «ταράξουν» τις αγορές το 2019

tags :
Saxo Bank: Αυτά είναι τα γεγονότα που μπορούν να «ταράξουν» τις αγορές το 2019
Ιταλία, Brexit αλλά και «επιθετικές» κινήσεις από τον Trump τα «μαύρα σημεία» για τις αγορές το 2019, σύμφωνα με τη Saxo Bank
Αν και αρκετοί επενδυτές εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξοι για το μέλλον των αγορών εντός του 2019, η Saxo Bank φροντίζει να τους υπενθυμίσει ότι υπάρχουν γεγονότα τα οποία μπορούν να αλλάξουν ακόμη και τις πιο ελκυστικές συνθήκες.
Παρά το ότι οι αναλυτές της Saxo χαρακτηρίζουν αυτά τα γεγονότα ως «Εξωφρενικές Προβλέψεις», κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει, αυτή τη στιγμή, εάν θα επιβεβαιωθούν ή όχι.
Μια εξ αυτών είναι το ενδεχόμενο ο Donald Trump να μη διστάσει να απολύσει τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, έναντι του οποίου έχει εκφραστεί αρκετά συχνά με αρνητικό τρόπο.
Μία άλλη είναι η Apple να προχωρήσει σε εξαγορά της Tesla.
Επίσης η Ιταλία αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να συνεχίσει να ταράζει τις αγορές της Ευρώπης.
Και η Saxo εξηγεί τον λόγο: με δεδομένο ότι η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αναχρηματοδότηση χρέους ύψους 300 δισ. ευρώ και με δεδομένο ότι τα επιτόκια δανεισμού της συνεχώς αυξάνουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξαιτίας της Ρώμης να βυθιστεί σε ύφεση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι το χρέος τόσο της Ισπανίας όσο και της Γαλλίας έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ.

Σαφώς η οικονομία που στηρίζει την Ευρωζώνη δεν είναι άλλη από αυτήν της Γερμανίας.
«Εάν κάποιες από αυτές τις προβλέψεις επαληθευθούν μπορεί να υπάρξει, στο καλό σενάριο, μία στροφή της προσοχής στη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
Στο κακό σενάριο μπορεί να υπάρξει περιορισμός της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών, πιστωτικό κραχ και ελεύθερη πτώση σε μία από τις επενδύσεις με τον πιο μακροχρόνιο ορίζοντα: αυτή του real estate», εκτιμά ο Steen Jakobsen, επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank.
Μία ακόμη πρόβλεψη της Saxo θέλει τη Theresa May να χάνει στο κοινοβούλιο την ψηφοφορία για το Brexit, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει το Εργατικό Κόμμα και πρωθυπουργός της Βρετανίας θα γίνει ο Jeremy Gorbyn.
Η στερλίνα θα υποχωρήσει άνω του 20% έναντι του δολαρίου, οι βρετανικές μετοχές θα βυθιστούν και το 2019 θα αποδειχθεί ένα έτος χειρότερο και από το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης