Πολιτική

Χαρίτσης: Βήμα βήμα προσπαθούμε να ανατρέψουμε τη δεινή κατάσταση στους Δήμους

Χαρίτσης: Βήμα βήμα προσπαθούμε να ανατρέψουμε τη δεινή κατάσταση στους Δήμους
Τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1.500 επιστημόνων στους Δήμους προανήγγειλε ο κ.Χαρίτσης
Την θέση ότι η κυβέρνηση προσπαθεί βήμα – βήμα να ανατρέψει τη δεινή κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι Δήμοι κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ο κ.Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών.
Όπως είπε, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος και κατά 50%, ενώ τόνισε ότι η τροπολογία θα προβλέπει ότι πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, ο κ.Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη 6/12 θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση για παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες έως ότου αναρτηθούν οι πίνακες της τελικής κατάταξης των επιτυχόντων του διαγωνισμού πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.
Ακόμη, είπε ότι έχουν δρομολογηθεί  άλλες 800 προσλήψεις, ενώ σημείωσε ότι επίκειται η δρομολόγηση του διαγωνισμού πρόσληψης 3.200 μονίμων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με το σχετικό κονδύλι να έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2019, 118 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, 165 προσλήψεις στα ΚΕΠ ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξει τριετές σχέδιο για την πρόσληψη 1.500 επιστημόνων (πολιτικών μηχανικών, οικονομολόγων , δικηγόρων κ.α.) στους δήμους.
«Οι προσλήψεις αυτές γίνονται εφικτές επειδή η κυβέρνηση κατάφερε να επαναφέρει σε ισχύ την ποσόστωση 1 προς 1 στις προσλήψεις -αποχωρήσεις.
Αντίθετα ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά επιστροφή στο 1 προς 5, μια πρόσληψη σε κάθε 5 αποχωρήσεις.
Συμφωνεί με αυτό η Αυτοδιοίκηση;» διερωτήθηκε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα Φιλόδημος που αφορά την χρηματοδότηση έργων υποδομής, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα άρχισε πριν από έναν χρόνο με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρών και θα κλείσει το 2018 με 1,8 δις ευρώ.
Μάλιστα ο κ.Χαρίτσης είπε ότι δεν ισχύουν τα περί περικοπών στην Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι αύξηση καταγράφεται ακόμα και στους θεσμοθετημένους πόρους.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) αυξήθηκαν το 2018 και έφθασαν τα 1.723 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2019 θα ανέλθουν στα 1.760 εκατ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί βήμα- βήμα να ανατρέψει τη δεινή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι δήμοι εξαιτίας της κρίσης και των μνημονίων αλλά και πριν απ΄αυτήν, με τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων, δίχως αυτές να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους και  προσωπικό» τόνισε ο κ.Χαρίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και σε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως η σύναψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η επέκταση του επιδόματος  ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας κ.α.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης