Την Τετάρτη 5/12 εκδικάζονται 5 προσφυγές της Ελληνικός Χρυσός κατά του ΥΠΕΝ - Οδηγούνται σε νέα αναβολή

Την Τετάρτη 5/12 εκδικάζονται 5 προσφυγές της Ελληνικός Χρυσός κατά του ΥΠΕΝ - Οδηγούνται σε νέα αναβολή
Σε ετοιμότητα δύο ελληνικοί Όμιλοι για να πάρουν την Ελληνικός Χρυσός.
Πέντε συν μία υποθέσεις που αφoρούν την Ελληνικός Χρυσός έχει οριστεί να συζητηθούν από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας στις 5 Δεκεμβρίου.
Στις πέντε υποθέσεις προσφεύγουσα είναι η Ελληνικός Χρυσός κατά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε μία είναι πολίτες της Χαλκιδικής, πάλι κατά του ΥΠΕΝ.
Οι προσφυγές αφορούν μεταξύ άλλων αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός κατά της από 2/11/2016 απόφασης απόρριψης της αίτησης θεραπείας για το ζήτημα της μεταλλουργίας («απόφαση Σκουρλέτη»)΄, αίτηση περί χορήγησης τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, αίτηση περί παράτασης της ισχύος της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών και αίτηση πολιτών για την ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.
Η αναβολή πάντως θεωρείται δεδομένη.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να παρατείνει ακόμη περισσότερο το θρίλερ σχετικά με το μέλλον της επένδυσης αλλά και την παραμονή ή μη της Eldoraldo Gold επί ελληνικού εδάφους.
Υπενθυμίζεται, ότι η εταιρεία έχει αποστείλει εξώδικο, τον περασμένο Αύγουστο, προς την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς, με το οποίο ζητά αποζημίωση ύψους 750 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση της ζημιάς που -όπως υποστηρίζει- υπέστη εξαιτίας των καθυστερήσεων και αναμένει την απάντηση.
Η βασική εκκρεμότητα αφορά την αδειοδότηση της μονάδας μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο, όπου θα πραγματοποιείται η επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών, με την κυβέρνηση να επιζητεί διασφαλίσεις ότι η επένδυση θα γίνει, ώστε να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία από την παραγωγή μεταλλευμάτων στη χώρα.
Αν και όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Ελλάδος της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας,«Οι μέτοχοι εμμένουν στην επένδυση και αναμένουν την αδειοδότησή της. Εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από την ελληνική Πολιτεία, θα προστατεύσουν την επένδυσή τους με όποιον τρόπο επιλεγεί».
Η Ελληνικός Χρυσός πάντως έχει μπει στο στόχαστρο δύο μεγάλων εισηγμένων Ομίλων με ποικίλλες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και στον τομέα των κατασκευών, όπως αποκάλυψε το bankingnews στις 12 Νοεμβρίου καθώς θεωρούν αβέβαιη την παρουσία της Εldorado Gold στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι μετά τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στις επενδύσεις των μεταλλείων είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι σωρευτικά στο διάστημα 2012-2017 η εταιρεία έχει καταγράψει ζημιές ύψους 150 εκατ. Πέρυσι έκλεισε με πωλήσεις ύψους 47 εκατ. και ζημιές 23 εκατ., ενώ για εφέτος προβλέπονται πωλήσεις 100 εκατ. και ζημιές ύψους 40 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS