Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μoody's: Υποβαθμίζεται σε «Caa1» η Monte dei Paschi - Αρνητικό το outlook

Μoody's: Υποβαθμίζεται σε «Caa1» η Monte dei Paschi - Αρνητικό το outlook
Προβλημάτων συνέχεια για τη Banca Monte dei Paschi di Siena, υποβάθμιση από τη Moody's
Στην υποβάθμιση (έπειτα από υποβάθμιση και αναβάθμιση το 2017) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για μη εξασφαλισμένο χρέος της Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS), προχώρησε η Moody's Investors Service, σε Caa1 από Β3.
Μάλιστα, ο οίκος υποβάθμισε και σε αρνητικές -από σταθερές- τις προοπτικές (outlook).
Σε ό,τι αφορά στο εξασφαλισμένο χρέος, η αξιολόγηση παρέμεινε στο Β1.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του αμερικανικού οίκου, τα προβληματικά δάνεια της MPS μειώθηκαν σημαντικά μετά την τιτλοποίηση επισφαλών δανείων ύψους 24,1 δισεκ. ευρώ. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, το 19,4% των ακαθάριστων δανείων της τράπεζας ήταν μη εξυπηρετούμενα, ποσοστό που, όμως, παραμένει πολύ υψηλό, αν και σημαντικά χαμηλότερο από το 37% στο τέλος του 2017.
Ο οίκος αναμένει περαιτέρω βελτίωση το επόμενο διάστημα, χάρη στις προγραμματισμένες πωλήσεις δανείων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 12,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, από 14,8% στο τέλος του 2017, ενώ η ιταλική τράπεζα επέστρεψε στην κερδοφορία τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, μετά από συνεχόμενα τρίμηνα μεγάλων ζημιών.
Κατά τη διάρκεια του εννεαμήνου, η τράπεζα παρουσίασε καθαρό κέρδος 379 εκατ. ευρώ. Παρά τη βελτίωση, η Moody's πιστεύει ότι η τράπεζα δεν έχει ακόμη αποδείξει ότι είναι σε θέση να διατηρήσει αυτή την κερδοφορία, δεδομένου του μεγάλου υπολειμματικού αποθέματος προβληματικών δανείων, της δομής υψηλού κόστους και της αδύναμης χρηματοδότησης.

Διαβάστε: Moody's: Η κλιμάκωση της κόντρας με την ΕΕ αυξάνει το ρίσκο για την ιταλική οικονομία

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης