Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας

WSJ: Τι σηματοδοτεί για την παγκόσμια οικονομία η εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας
Οι δύο χώρες αποφάσισαν να αναβάλλουν τα σχέδια για την αύξηση των δασμών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων 
Η «κατάπαυση του πυρός» στην οποία συμφώνησαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump και ο Κινέζος ομόλογός του, Xi Jinping έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι παγκόσμιες αγορές είχαν κλονιστεί από τις εχθροπραξίες, σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Οι δύο χώρες αποφάσισαν να αναβάλλουν τα σχέδια για την αύξηση των δασμών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και αποφάσισαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και για άλλα επίμαχα θέματα.
Η «εκεχειρία» αυτή σχεδιάστηκε για να μετριάσει τις εντάσεις μετά από μήνες κλιμάκωσης των εμπορικών συγκρούσεων και δίνει την προοπτική ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν να συναντηθούν σε έναν σταθμό που θα καθόριζε την εμπορική σχέση τους σε διαφορετική πορεία.
Εν μέσω της συναίνεσης, όμως, υπάρχουν ήδη διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ενδεχομένως προβάλλοντας τις δύσκολες συνομιλίες που έρχονται.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα δύο κράτη θα συζητήσουν τα ακανθώδη ζητήματα της κινεζικής οικονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, των μη δασμολογικών φραγμών, των τεχνολογικών καινοτομιών και των κυβερνοεπιχειρήσεων, των υπηρεσιών και της γεωργίας.
Οι δύο πλευρές θα «προσπαθήσουν» να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες σε 90 ημέρες.
Σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών, ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δασμοί των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αυξηθούν στο 25% από το σημερινό 10%.
Οι δασμοί αναμένεται να αυξηθούν σε αυτό το επίπεδο την 1η Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi και ο υπουργός Εμπορίου Wang Shouwen, σε συνέντευξη τύπου, δήλωσαν μόνο ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην κατάργηση όλων των δασμών των ΗΠΑ και των κινέζικων αντιποίνων και δεν ανέφεραν προθεσμία.
Η συμφωνία που προέκυψε στο δείπνο μεταξύ του προέδρου Trump και του ομολόγου Xi Jinping, μετά από σύνοδο κορυφής των G20 στην Αργεντινή, κέρδισαν άμεσα τους επαίνους των επενδυτών και των αγορών.
Ήδη, αξιωματούχοι στην Κίνα έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν διαπραγματεύσεις στην Ουάσιγκτον στα μέσα Δεκεμβρίου 2018.
Μεταξύ των ζητημάτων, που θα συζητηθούν, βρίσκονται οι διαμαρτυρίες των αμερικανικών επιχειρήσεων για την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από την Κίνα και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η συμφωνία είναι πιθανόν να τεθεί στο στόχαστρο συντηρητικών υποστηρικτών του Trump, που ενίοτε υποκύπτει σε τέτοιες πιέσεις, γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Την άνοιξη του 2018, απέρριψε γρήγορα μια εκεχειρία στην εμπορική μάχη που κήρυξε ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, μετά από συνάντηση από συντηρητικούς πολιτικούς και αναλυτές.
«Ο πρόεδρος Xi επιβραδύνει με επιτυχία τις πρωτοβουλίες του Trump», δήλωσε ο Peter Morici, οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Maryland, ο οποίος τηρεί μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Κίνα.
«Ο πρόεδρος έχει πέσει στην ίδια παγίδα με τον Barack Obama, τον George Bush και ακόμη και τον Bill Clinton.
Θα έχει περισσότερες υποσχέσεις και πολύ λίγα αποτελέσματα» σημείωσε.
Το χρονοδιάγραμμα των 90 ημερών που έδωσαν οι ΗΠΑ σημαίνει ότι οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν γύρω στην 1η Μαρτίου 2019, λίγο πριν την ετήσια νομοθετική σύνοδο της Κίνας, μια εποχή που οι Κινέζοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί για να κάνουν παραχωρήσεις σε ξένους, αυξάνοντας τα ποσοστά συμμετοχής.
«Η κλιμάκωση του τιμαριθμικού πολέμου θα ήταν τότε ενοχλητική για τον Xi Jinping», δήλωσε ο Scott Kennedy, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον.
Η κατάπαυση του πυρός ακολουθεί το πρότυπο μερικών συμφωνιών που έχουν καταλύσει οι ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία, ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα γεωργικών, ενεργειακών, βιομηχανικών και άλλων προϊόντων από τις ΗΠΑ
Η πλήρης διευθέτηση της εμπορικής τους διαφοράς θα απαιτήσει μεγάλες αλλαγές και από τις δύο κυβερνήσεις, δήλωσε ο Andy Rothman, αναλυτής σε θέματα Κίνας στην Matthews Asia.
Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να δεχτεί ότι «θα πρέπει να μοιραστεί την οικονομική και στρατηγική της εξουσία με μια Κίνα που διαρκώς ενισχύεται» ενώ το Πεκίνο θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες του «πολυμερούς συστήματος εμπορίου με διαφάνεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης