Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θέλει να παίξει ο Erdogan αλλά κανείς δεν τον θέλει

Deutsche Welle: Ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θέλει να παίξει ο Erdogan αλλά κανείς δεν τον θέλει
Tόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται κανέναν διαμεσολαβητή
Ρόλο διαμεσολαβητή στη νέα κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας προσπάθησε να παίξει η Τουρκία κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στο Μπουένος Άιρες. Όμως ο Tayyip Erdogan έφυγε απογοητευμένος καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν έδειξε ενδιαφέρον .
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle επικαλούμενη δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων της κυβέρνησης που συμμετείχαν στην Σύνοδο του G-20 στο Μπουένος Άιρες, ο Erdogan φέρεται κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο πρόεδρο, να παρότρυνε τον V. Putin να σταματήσει την κλιμάκωση της κρίσης ζητώντας του να επικεντρωθεί στη Συρία παρά στην Ουκρανία.
Του δήλωσε μάλιστα ότι προτίθεται να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίλυση της διένεξης, όμως τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δήλωσαν ότι δεν χρειάζονται κανέναν διαμεσολαβητή.
Οι σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας είναι τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και λόγω των τελευταίων εξελίξεων στα στενά του Κερτς, μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής.

Ο διπλός προσανατολισμός της Τουρκίας 

Ο Kerim Haas από το κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας δήλωσε ότι από την αρχή της κρίσης στην Κριμαία η Τουρκία έχει επικρίνει την προσάρτησής της από τη Ρωσία και υποστηρίζει τις θέσεις της Ουκρανίας.
«Εάν η Τουρκία ενεργήσει ως διαμεσολαβητής τότε θα ανοίξει μια συζήτηση για το ποια θέση τελικά θα υποστηρίξει στο τραπέζι του διαλόγου.
Η Ρωσία από την πλευρά της αναμένεται να ζητήσει από την Τουρκία να αποσυρθεί», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Αλλά ούτε και η Ουκραία, σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό, αναμένεται να αποδεχθεί έναν τέτοιο ρόλο για την Τουρκία.
«Από την πλευρά της η Τουρκία προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να αναλάβει ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Αυτό σχετίζεται με το γόητρό της. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να κάνει σε αυτή την περίπτωση.
Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την εξωτερική πολιτική των δύο χωρών και να επιδείξει ρεαλισμό», εκτιμά ο ίδιος.
Ο Soli Ezel, ειδικός σε θέματα Διεθνών Σχέσεων, εκτιμά ότι η Τουρκία θέλει να δώσει την εντύπωση ότι μπορεί να αναλάβει ευθύνη σε διεθνές επίπεδο και ότι έχει λόγο για τις διεθνείς υποθέσεις.
Ο Erdogan από τη μια πλευρά βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο με τον Putin κι από την άλλη προσκαλεί στην Άγκυρα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Poroshenko.
Παράλληλα ο Erdogan θέλει να παρουσιάσει την Τουρκία ως παγκόσμια δύναμη και στο εσωτερικό της χώρας του, στο εγχώριο ακροατήριο.
Βέβαια ο Ezel εκτιμά ότι οι όποιες τουρκικές προσπάθειες για διαμεσολάβηση στη ρωσο-ουκρανική κρίση μέχρι αυτή τη στιγμή παραμένουν άκαρπες.
Ο Nihat ali Ezkan από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Πολιτική και Οικονομία στην Τουρκία θεωρεί ότι πίσω από τη διένεξη Ρωσίας και Ουκρανίας κρύβεται στην ουσία η σύγκρουση Ρωσίας και Δύσης. Έτσι, σύμφωνα με τον ειδικό, όσο η κρίση αυτή θα οξύνεται τόσο ο Erdogan θα καλείται με κάποιον τρόπο να πάρει θέση.
Εάν ο τούρκος πρόεδρος αναλάβει να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο αναπόφευκτα θα πρέπει να απαντήσει επίσης στο ερώτημα σε ποια πλευρά βρίσκεται: στην πλευρά της Ρωσίας ή της Δύσης.
Η Τουρκία έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπως μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τις υπόνοιες για χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Συρίας και το 2017 όταν πέτυχε την απελευθέρωση δύο Τατάρων στρατιωτών από την Κριμαία που είχαν φυλακιστεί από Ρώσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης