Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο συγκάλεσε ο Macron για τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι

Έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο συγκάλεσε ο Macron για τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι
Η αντιπολίτευση ζητά πάγωμα των αυξήσεων στούς φόρους του πετρελαίου και συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο
Οι βίαιες συγκρούσεις χθες στο κέντρο του Παρισιού από διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων» ανάγκασαν το γάλλο πρόεδρο Macron να συγκαλέσει σήμερα (2/12) έκτακτη συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αργεντινή, θα συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Édouard Philippe, τον υπουργό Εσωτερικών Christoph Castaner και τις "αρμόδιες υπηρεσίες" για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια απάντηση σ' ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το βράδυ του Σαββάτου (1/12), την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Macron δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως "δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία".
Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή "δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού" για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.
Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον Édouard Philippe να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24.
Χθες το βράδυ μετέβη σ' ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. "Οι ένοχοι γι' αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης", τόνισε ο Em. Macron

Τι ζητά η αντιπολίτευση - LePen: Πρέπει να μας δεχθεί ο Macron

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση και ένα μέρος των "κίτρινων γιλέκων", ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ' αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Laurent Wauquiez επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Macron. Η Marine LePen ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Macron μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Olivier Faure,ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Benoît Hamon επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα "κίτρινα γιλέκα", τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.
Όσο για τον Jean-Luc Mélenchon, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα "την εξέγερση των πολιτών" που "κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν".
Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.
Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στα Σανζ Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης