Τελευταία Νέα
Διεθνή

Castaner (Γαλλία): Πιθανή η επαναφορά της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω "κίτρινων γιλέκων"

tags :
Castaner (Γαλλία): Πιθανή η επαναφορά της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005
Το ενδεχόμενο να επιβληθεί στο Παρίσι κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μελετά το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας μετά τα βίαια επεισόδια που εξελίσσονται στα Ηλύσια Πεδία από διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων».
Το μέτρο εισηγήθηκαν συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών οι οποίοι αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις.
«Εξετάζουμε όλες τις διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια ακόμα περισσότερο», υπογράμμισε ο υπουργός μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. «Τα πάντα, εγώ δεν έχω ταμπού. Είμαι διατεθειμένος να τα κοιτάξω όλα».
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης είχε επιβληθεί στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015, αλλά και μετά τις ταραχές στα προάστια τον Νοέμβριο του 2005.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τους δράστες των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν το Σάββατο στο Παρίσι "ταραχοποιούς" και "στασιαστές".
Ο Christophe Castaner είπε ότι "σχεδόν 3.000 άνθρωποι που περιφέρονταν στο Παρίσι" προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές, κάτι "που έκανε πολύ πιο δύσκολη την επέμβαση των δυνάμεων της τάξης".
"Όλα τα μέσα της αστυνομίας, της χωροφυλακής, της ασφάλειας είχαν κινητοποιηθεί" στο Παρίσι και στην υπόλοιπη Γαλλία, είπε, διευκρινίζοντας πως 4.600 αστυνομικοί και χωροφύλακες αναπτύχθηκαν μόνο στην πρωτεύουσα.
Την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ζήτησαν το βράδυ του Σαββάτου δύο συνδικάτα αστυνομικών.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία του ενός από αυτά εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι επικρατεί "στασιαστικό κλίμα" στη γαλλική πρωτεύουσα και πρέπει να "χτυπήσουμε τη γροθιά στο τραπέζι".
Το συνδικάτο ζητεί "την ενίσχυση του στρατού" για να φρουρούνται κυβερνητικά κτίρια και μνημεία και να κινητοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης της αστυνομίας.
Ένα δεύτερο συνδικάτο των γάλλων αστυνομικών από τη δική του πλευρά κατήγγειλε ότι η παθητική στάση που διατάχθηκαν να τηρήσουν οι άνδρες της αστυνομίας "ενθαρρύνει τους εχθρούς της Δημοκρατίας", καλώντας την κυβέρνηση "να λάβει τα μέτρα που προβλέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, φθάνοντας αν χρειάζεται ως την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης".

Πεδίο μάχης χθές (1/12) το Παρίσι

Χθές (1/12) ήταν μια εφιαλτιή ημέρα για το Παρίσι καθώς οι δρόμοι της γαλλικής πρωτέυουσας είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης λόγω των βίαιων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των «κίτρινων γιλέκων» κατά της γαλλικής κυβέρνησης και του αυξημένου κόστους ζωής.
Στους 133 ανήλθαν οι τραυματίες ενώ 378 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα (2/12) από την αστυνομία.
Συνολικά η αστυνομία προέβη σε 412 προσαγωγές.
Από τους 133 τραυματίες, 23 ανήκουν στις δυνάμεις της τάξης.
Ολόκληρη τη χθεσινή ημέρα, το Παρίσι έγινε το θέατρο σοβαρών βίαιων επεισοδίων, τα οποία σημειώθηκαν κυρίως στις δυτικές συνοικίες και στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Η ένταση των επεισοδίων ήταν τέτοια, που θύμιζε αντάρτικο πόλης ενώ η κατάσταση έμοιαζε να βαίνει εκτός ελέγχου.
«Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν στα σύμβολα της Γαλλίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Eduard Philippe στους δημοσιογράφους.
«Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου», πρόσθεσε.

Protesters wore 'gilets jaunes' as large parts of the capital were shut down

Ήταν μία ακόμη ημέρα κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» σε όλη τη Γαλλία που σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια στο Παρίσι, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης.
Στις 15.00 τοπική ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών κατέγραψε 75.000 διαδηλωτές σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας και στην πρωτεύουσα όπου καταγράφηκαν 92 τραυματίες γύρω στις 17.40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την διεύθυνση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε σε 224 συλλήψεις.


Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης σήμερα μερικοί διαδηλωτές στόχευσαν την Αψίδα του Θριάμβου και άλλα μνημεία, ενώ άλλοι έσπασαν βιτρίνες μαγαζιών, ανάμεσά τους καταστήματα της Chanel, του Dior και της Apple.
Εξάλλου αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες του Παρισιού έγιναν το θέατρο σκηνών πολέμου στο περιθώριο της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 διαδηλωτές και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.


Macron: Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία

Το κύμα βίας, που συγκλονίζει τη Γαλλία αλλά και οι βανδαλισμοί στο Παρίσι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο, δήλωσε από το Μπουένος Άιρες, όπου έλαβε χώρα η Σύνοδος των G20, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Καμία αιτία δεν δικαιολογεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επιθέσεις, τα καταστήματα λεηλατήθηκαν, τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια πυρπολήθηκαν ενώ στόχος έγινε και η Αψίδα του Θριάμβου», σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
Πρόσθεσε δε ότι, όσοι κατέφυγαν στη βία, επεδίωκαν να διαδώσουν το χάος ενώ με την επιστροφή του στη Γαλλία ο Macron αναμένεται να συγκαλέσει το υπουργικό του συμβούλιο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης