Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος των G20: Συμφωνία για λύσεις στα προβλήματα του εμπορίου - Χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν

Σύνοδος των G20: Συμφωνία για λύσεις στα προβλήματα του εμπορίου - Χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού το ανακοινωθέν
Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι G20 επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις
Συμφωνία για το εμπόριο και τις αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) καταγράφηκε το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στη σύνοδο των G20 στην Αργεντινή, λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping για το θέμα των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο ισχυρότερων και μεγαλύτερων οικονομιών της υφηλίου, στο περιθώριο της διάσκεψης.

Το κοινό ανακοινωθέν χωρίς καταδίκη του προστατευτισμού

Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι G20 επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες εμπορικές εντάσεις και τονίζουν την ανάγκη συνεργασίας σε θέματα παγκόσμιου εμπορίου, πέραν της απαραίτητης μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Οι ΗΠΑ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους περί απόσυρσης από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Το σημερινό παγκόσμιο σύστημα εμπορικών συναλλαγών αντιμετωπίζει προβλήματα και χρειάζεται μεταρρύθμιση, τονίζουν οι G20 στο κοινό ανακοινωθέν τους, στο οποίο δεν κατέστη δυνατή μία αναφορά στον προστατευτισμό.
Μετά τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής στο Μπουένος Άιρες (30/11 -1/12) οι G20 προειδοποιούν για τις γεωπολιτικές απειλές στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Η ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο, ανέλαβε επίσης τη δέσμευση να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Το πολυμερές εμπορικό σύστημα «δεν ανταποκρίνεται στους στόχους του και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης», αναφέρει το έγγραφο, αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ σε συνάντηση τον Ιούνιο του 2019.
Στο κοινό ανακοινωθέν γίνεται μόνο μία αναφορά στην κλιματική αλλαγή και σημειώνεται, τόσο η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία των Παρισίων όσο και η συνεχιζόμενη στήριξη των άλλων χωρών στη συμφωνία που αποσκοπεί στον περιορισμό των εκπομπών που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Το ανακοινωθέν δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη βαθιά διαίρεση μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σημειώνει το Bloomberg.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου χαιρέτισε το ανακοινωθέν, ειδικότερα τις αναφορές στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και τις αλλαγές στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα.
Η ενσωμάτωση της διατύπωσης για να εξηγήσει την απόφαση του Trump να αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, έγινε δεκτή και από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Το ανακοινωθέν προέκυψε μετά από μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων όλο το εικοσιτετράωρο, παρέχοντας ένα μέτρο ανακούφισης σε αξιωματούχους που φοβούνταν να επαναληφθούν πρόσφατες συναντήσεις όπως κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής οικονομικής συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, όταν δεν εκδόθηκε τελική δήλωση.

Συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ και άρση των εμποδίων στο εμπόριο

Όλοι οι ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών G20 συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου Donald Trump συμφώνησαν για την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υπουργού των Οικονομικών Anton Siluanov νωρίτερα σήμερα (1/12/2018).
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει ακόμη συναίνεση μεταξύ των κρατών-μελών των G20 για την μείωση των εμποδίων στο εμπόριο

Καταδίκη του προστατευτισμού από τις BRICS

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και οι ηγέτες των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (BRICS) καταδίκασαν τον προστατευτισμό στη σύνοδο κορυφής των G20 στην Αργεντινή, που επισκιάστηκε από την απειλή του Donald Trump για κλιμάκωση των δασμών στην Κίνα.
Ο Κινέζος πρόεδρος και οι άλλοι ηγέτες από την ομάδα των κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών BRICS - Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – προχώρησαν σε κοινή δήλωση υπέρ του ανοιχτού διεθνούς εμπορίου και της ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
«Το πνεύμα και οι κανόνες του ΠΟΕ αντιτίθενται σε μονομερή και προστατευτικά μέτρα», ανέφεραν.
«Καλούμε όλα τα μέλη να αντιταχθούν σε τέτοια ασυμβίβαστα μέτρα από τον ΠΟΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους που ανέλαβαν στον Οργανισμό», τονίζουν.

Η συνάντηση Putin - Merkel

Πρωινό γεύμα εργασίας είχε σήμερα (1/12/2018) ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στην Αργεντινή.
O Putin ρώτησε τη Merkel για τα σχέδιά της, αναφορικά με την διάσκεψη των ηγετών των χωρών-μελών της ομάδας G20.
H Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται επίσης να έχει ολιγόωρη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο περιθώριο πάντα της διάσκεψης των G20.

Lagarde: Επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις

Σε συστάσεις προς τους G20 προχώρησε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο Μπουένος Άιρες, όπου είχε συναντήσεις με τους ηγέτες των ισχυρότερων οικονομικά χωρών στον κόσμο.
H Lagarde τόνισε, πως οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές αυξάνονται και οι εμπορικές εντάσεις έχουν αρχίσει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, μεγιστοποιώντας τους κινδύνους.
«Η επιλογή της σωστής πολιτικής είναι επομένως κρίσιμη για τις μεμονωμένες οικονομίες, την παγκόσμια οικονομία και για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η Γαλλίδα αξιωματούχος.
«Η επιλογή είναι ιδιαίτερα αυστηρή όσον αφορά το εμπόριο.
Εκτιμούμε ότι, εάν οι δασμοί που αυξήθηκαν πρόσφατα και διατηρηθούν, τότε θα μπορούσαν να χαθούν τα ¾ του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εμπορικές εντάσεις, να αντιστραφούν οι πρόσφατες αυξήσεις των δασμών και να εκσυγχρονιστούν οι κανόνες στους οποίους βασίζεται στο πολυμερές εμπορικό σύστημα», συνέχισε η Lagarde.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το υπερβολικά μεγάλο επίπεδο του παγκόσμιου χρέους, που βρίσκεται στα 182 τρισ. δολάρια.
H Lagarde τόνισε την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στο εμπόριο με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.
Επίσης συνέστησε τη συνέχιση ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής σταδιακά και με γνώμονα τις υπάρχουσες συνθήκες.
Ως προς τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, πρότεινε τη χρήση μικροπροληπτικών και μακροπροληπτικών εργαλείων για την αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με το δανεισμό, την επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας και την υψηλή έκθεση σε ξένο νόμισμα ή ξένο χρέος.
Επιπλέον ζήτησε τη χρήση της ευελιξίας των συναλλαγματικών ισοτιμιών για την άμβλυνση των εξωτερικών πιέσεων αλλά και την αποφυγή των δασμών, που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς
Τέλος ζήτησε να εξαλειφθούν τα νομικά εμπόδια της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα ενώ χαιρέτισε τη δέσμευση των G20 για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς το ΔΝΤ.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης