Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική η διόρθωση των αγορών – Αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2018

Fed: Δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική η διόρθωση των αγορών – Αύξηση επιτοκίων τον Δεκέμβριο 2018
Δεν επηρεάζει τη νομισματική πολιτική η διόρθωση των αγορών, ξεκαθαρίζει η Fed 
Η διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές από τον περασμένο Οκτώβριο δεν άφησε κάποιο «αποτύπωμα» στη νομισματική πολιτική που ακολουθείται, αναφέρεται στα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης (7-8 Νοεμβρίου 2018) των αξιωματούχων της Federal Reserve (Fed), στην οποία αποφασίστηκε να διατηρηθεί το εύρος επιτοκίων στο 2%-2,25%.
Επίσης, με βάση την τρέχουσα κατάσταση στην αμερικανική οικονομία, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κάνει λόγο «για μεγάλη πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2018».
Ειδικότερα, η Fed αναφέρεται στην ιδιαίτερα αυξημένη μεταβλητότητα που παρατηρείται στη Wall Street και τις αγορές ομολόγων, επισημαίνοντας, παράλληλα, ως κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, το επικείμενο Brexit και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, υπογραμμίζει πως ο πληθωρισμός (PCE) -σε ετήσια βάση- κυμαίνεται γύρω από τον στόχο του 2%.

«Η βιομηχανική παραγωγή επιταχύνθηκε και πάλι με σταθερούς ρυθμούς τον Σεπτέμβριο και οι δείκτες για την παραγωγή κατά το τέταρτο τρίμηνο ήταν γενικά θετικοί.
Οι εργάσιμες ώρες στον τομέα της μεταποίησης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο, ενώ τα χρονοδιαγράμματα συναρμολόγησης των αυτοκινητοβιομηχανιών υποδηλώνουν ότι η παραγωγή ελαφρών οχημάτων θα αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο.
Οι δείκτες νέων παραγγελιών υπογράμμισαν σταθερά κέρδη στην εργοστασιακή παραγωγή βραχυπρόθεσμα.
Η αύξηση των πραγματικών ιδιωτικών δαπανών για τον επιχειρησιακό εξοπλισμό και την πνευματική ιδιοκτησία μετριάστηκε το τρίτο τρίμηνο, μετά την έντονη αύξηση των δαπανών κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Οι πραγματικές επιχειρηματικές δαπάνες μειώθηκαν το τρίτο τρίμηνο, τόσο για τον τομέα των γεωτρήσεων και των εξορυκτικών δραστηριοτήτων όσο και εκτός αυτού του τομέα.
Ο αριθμός των εγκαταστάσεων του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου που λειτουργούν -ένας δείκτης των επιχειρηματικών δαπανών για δομές στον τομέα των γεωτρήσεων και των εξορυκτικών- αυξήθηκε σταθερά από τα τέλη Μαΐου έως τα τέλη Οκτωβρίου.
Οι συνολικές πραγματικές κρατικές αγορές αυξήθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο.
Οι πραγματικές ομοσπονδιακές αγορές αυξήθηκαν, αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.
Το ονομαστικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο, αλλά περισσότερο από ανακτήθηκαν το Σεπτέμβριο, αντανακλώντας το ρυθμό των εξαγωγών βιομηχανικών προμηθειών. (…)
Το πραγματικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί λίγο ταχύτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από ό, τι το πρώτο εξάμηνο.
Οι τυφώνες είχαν καταστροφικές συνέπειες σε, αλλά φαίνεται ότι δεν θα αφήσουν ουσιαστικά κανένα αποτύπωμα στην οικονομία κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σχολιάζεται μεταξύ άλλων.

Τα μέλη της FOMC με δικαίωμα ψήφου:
Jerome H. Powell, John C. Williams, Thomas I. Barkin, Raphael W. Bostic, Lael Brainard, Richard H. Clarida, Mary C. Daly, Loretta J. Mester, Randal K. Quarles.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης