Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καθυστερεί η έκδοση ελληνικού ομολόγου - Ανησυχία για πολιτική αστάθεια - Οι εκτιμήσεις τραπεζιτών και αναλυτών

Καθυστερεί η έκδοση ελληνικού ομολόγου - Ανησυχία για πολιτική αστάθεια - Οι εκτιμήσεις τραπεζιτών και αναλυτών
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα θα επικρατήσει πολιτική αστάθεια
Αναβολή παίρνουν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση ομολόγου, καθώς η άνοδος το sell off στην ιταλική αγορά ομολόγων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά.
Στα σχέδια της Αθήνας αναφέρονται και οι Financial Times σε ένα δημοσίευμα όπου περιλαμβάνονται δηλώσεις αναλυτών αλλά και τραπεζών οι οποίοι περιγράφουν τους φόβους και τις ανησυχίες των επενδυτών για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην Αθήνα σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
«Τραπεζίτες και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει απούσα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές για τους επόμενους λίγους μήνες» αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Ένας εκ των τραπεζιτών που μίλησαν στην εφημερίδα υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να είναι προβληματική: «Η Ελλάδα είναι εκτός αγορών για σχεδόν ένα έτος και πρέπει να εδραιώσει ξανά την παρουσία της τους επόμενους λίγους μήνες».
Ωστόσο, ένας άλλος τραπεζίτης υποστηρίζει ότι νιώθει ανακούφιση σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας, ενώ οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η χώρα δεν έχει μεγάλη ανάγκη για κεφάλαια το 2019-2020 λόγω του cash buffer.
«Αναμένουμε να δούμε ένα 3ετές -ίσως και 5ετές- ομόλογο ώστε η χώρα να επωφεληθεί από σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια για τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα και, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, μια έκδοση 10ετούς ομολόγου έως τον Ιούνιο» επισημαίνει στους Financial Times ένας αναλυτής.
Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν τα ιταλικά spreads παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, η Ελλάδα θα αρκεστεί στην έκδοση ομολόγου μικρής διάρκειας.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι αναλυτές χαρακτηρίζουν απογοητευτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκδόσεων ομολόγων και κάποιοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εμπειρία του παρελθόντος θα περιορίσει τη διάθεση των επενδυτών για μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων.
«Στα τελευταία roadshows δεν εκδηλώθηκε μεγάλος ενθουσιασμό από την πλευρά των επενδυτών.
Ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών την άνοιξη» δηλώνει ένας τραπεζίτης.
«Πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο, πριν τις εκλογές, να πετύχει καλή τιμή για ο,τιδήποτε μεγαλύτερο από ένα 3ετές ομόλογο.
Η κυβέρνηση θα εστιάσει την προσέλκυση ψηφοφόρων, δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε απόφαση που θα ενθουσιάσει τις αγορές» υποστηρίζει ένας άλλος τραπεζίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης