Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Reuters: Η Eurobank έκανε «δώρο» στον εαυτό της - Θα συνέλθει από το hangover των NPLs

tags :
Reuters: Η Eurobank έκανε «δώρο» στον εαυτό της - Θα συνέλθει από το hangover των NPLs
Είναι ένα ασυνήθιστο σχέδιο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει απλά, αναφέρει ο αναλυτής του Reuters
Μετά από μια νύχτα μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ, ένας καφές μπορεί συχνά να θεραπεύσει το hangover.
Μια παρόμοια προσέγγιση για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων χρησιμοποιεί και η Eurobank, σύμφωνα με τον τραπεζικό αναλυτή του Reuters, Christopher Thompson.
Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία θα αποκτήσει την Grivalia για 760 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιήσει το μετοχικό της κεφάλαιο για την απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων.
Είναι ένα ασυνήθιστο σχέδιο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει απλά.
Η Eurobank συμφώνησε να παραδώσει 15,8 δικές της μετοχές για κάθε μετοχή της Grivalia μαζί με 40,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.
Αυτό σημαίνει περίπου 760 εκατομμύρια ευρώ, με βάση την τιμή κλεισίματος της 23ης Νοεμβρίου, ήτοι ένα discount 16% στη λογιστική της αξία.
Το πιο σημαντικό είναι ότι, απορροφώντας τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της Grivalia, μπορεί να προσθέσει τα ενσώματα κεφάλαια της Grivalia ύψους 907 εκατ. ευρώ, στα 4,4 δισ. ευρώ των δικών της βασικών κεφαλαίων.
Ο δείκτης CET1 της Eurobank αυξάνεται κατά 210 μονάδες βάσης στο 13,8%, τοποθετώντας την ανάμεσα στις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Ελλάδας.
Δεν είναι μόνο αυτό.
Στη συνέχεια, η Eurobank θα καταργήσει επισφαλείς απαιτήσεις με ονομαστική αξία 7 δισ. ευρώ, μεταφέροντάς τις σε ένα ειδικό όχημα, το οποίο στη συνέχεια θα εκδώσει ομόλογα, με τα κατώτερα ομόλογα να πηγαίνουν στους μετόχους της Eurobank.
Αυτό θα μειώσει το κεφάλαιο CET1 της Eurobank κατά 1,4 δισ. ευρώ ή στο 11,7%.
Την ίδια ώρα όμως, το ποσοστό των επισφαλών χρεών της τράπεζας θα μειωνόταν από το επιβλητικό 39% στο πολύ καλύτερο 15%.
Στόχος της Eurobank είναι να επιστρέψει στην κανονικότητα, με CET1 στο 12% έως το 2020.
Μπορούν άλλες ελληνικές τράπεζες να πληγούν;
Πιθανώς όχι.
Οι μέτοχοι των τραπεζών μπορεί να είναι προσεκτικοί για την ανάληψη περισσότερων ακινήτων, και εκείνοι σε εταιρείες ακινήτων συνήθως θέλουν σταθερό εισόδημα, όχι μεταβλητό μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.
Επίσης, βοηθά ότι η Fairfax Financial, η οποία κατέχει το 51% της Grivalia και το 18% της Eurobank, πιέζει για τη συμφωνία.
Η υπόθεση είναι λιγότερο ξεκάθαρη για τους μετόχους μειοψηφίας στη Grivalia, οι οποίοι αναμφισβήτητα πουλούν φτηνά.
Είναι αλήθεια ότι η Eurobank προσφέρει ένα premium περίπου 9% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της Grivalia πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας στις 26 Νοεμβρίου.
Για την Eurobank τουλάχιστον, ένα περίπλοκο τέλος στο hangover των προβληματικών χρεών θα μπορούσε να είναι κοντά, καταλήγει ο αναλυτής του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης