Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αποχώρηση Αρώνη από την διεκδίκηση του CEO της Alpha ενώ ήταν στην μάχη με αξιώσεις…δείχνει ορθή στρατηγική κρίση

Η αποχώρηση Αρώνη από την διεκδίκηση του CEO της Alpha ενώ ήταν στην μάχη με αξιώσεις…δείχνει ορθή στρατηγική κρίση
Η κίνηση Αρώνη είναι από πλευράς στρατηγικής, μεγαλοθυμίας και ορθολογισμού.... άψογη κίνηση.
Ο Γιώργος Αρώνης ο αναπληρωτής CEO στην Alpha bank με επιστολή του στις 26 Νοεμβρίου προς το διοικητικό συμβούλιο και προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέσυρε την υποψηφιότητα του από την διεκδίκηση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου, το ίδιο έπραξε και ο Σπύρος Φιλάρετος. 
Όπως ήδη έχει αναφέρει το bankingnews ήταν κίνηση μεγάλου συμβολισμού καθώς ενώ βρισκόταν στην μάχη και η αριθμητική ήταν 50% προς 50% έναντι του Βασίλη Ψάλτη CFO της τράπεζας και υποψηφίου για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποφάσισε να αποχωρήσει ο Γ. Αρώνης.
Η κίνηση αυτή χωρίς καμία αμφιβολία απέδειξε ότι προτάσσει την ενότητα στο εσωτερικό της Alpha bank και αναδεικνύει το ανάστημα και την ορθή στρατηγική του Αρώνη.
Στο κείμενο που παραθέτουμε παρουσιάζουμε ορισμένες πτυχές ενός παρασκηνίου στην διεκδίκηση της θέση του διευθύνοντος συμβούλου...
Πλέον ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην Alpha bank θα είναι ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Βασίλης Ψάλτης.
Εδώ και καιρό το bankingnews είχε υποστηρίξει ότι ήταν λάθος να βρεθούν οι υποψήφιοι μνηστήρες στην τελική ευθεία και να μην έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους μια υποψηφιότητα.
Μπορεί οι υποψήφιοι να ήταν τρεις όλοι από την Alpha bank αλλά η ουσία ήταν ότι δεν θα είχε κανένα νόημα ο διευθύνων σύμβουλος να κριθεί με ψήφους 5 προς 5 ή 6 προς 5 οπότε έπρεπε να υπάρξει μια υπέρβαση.
Την υπέρβαση την επέλεξε ο Αρώνης κίνηση που αποδεικνύει ορθή στρατηγική κρίση και διάθεση για εσωτερική ενότητα στον όμιλο της Alpha bank.
Όμως τι είχε κερδίσει ο Αρώνης;
Πρωτίστως να πούμε ότι σχεδόν το 80% με 90% των εργαζομένων και στελεχών της τράπεζας στήριζαν την υποψηφιότητα Αρώνη και ξεκάθαρα ο σύλλογος εργαζομένων πλήρως.
Όπως αναφέρει έμπειρος τραπεζίτης που παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα στην τράπεζα και είχε εμπειρία από ανάλογες περιπτώσεις «λογικά ο Αρώνης είχε την στήριξη, Ράπανου πρόεδρος, Μαντζούνη σημερινός CEO, Θεοδωρίδη αναπληρωτή CEO, Βιδάλη μέλος στο ΔΣ (τον είχε στηρίξει στο nomination committee), τον Φιλάρετο αναπληρωτή CEO ο οποίος θα ψήφιζε στον δεύτερο γύρο εάν υπήρχε ισοβαθμία και ο Cheval ο Γάλλος του ΔΣ.
Οπότε λογικά θα είχε 6 ψήφους σε σύνολο 11 καθώς ο Αρώνης δεν θα μπορούσε να ψηφίσει.
Όμως το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος με 11% είχε ταχθεί υπέρ του Ψάλτη του έτερου διεκδικητή της θέσης CEO, ενώ και ο Shahbaz ο εκπρόσωπος του Qatar μέτοχος του 2% είχε ταχθεί υπέρ του Ψάλτη.
Υπήρχε η πιθανότητα να εκλεγεί ο Αρώνης CEO αλλά να μην τον έχουν υποστηρίξει δύο μέτοχοι, ενώ και ο Paulson που συμμετέχει με σχεδόν 7% στην Alpha bank αλλά δεν έχει εκπρόσωπο στο ΔΣ είχε ταχθεί υπέρ του Ψάλτη.
Ο Αρώνης είναι καθολικά συμπαθής στην Alpha bank αλλά και εκτός Alpha bank ενώ ο Ψάλτης είναι τεχνοκράτης πρώην στέλεχος της Emporiki Bank.
Υπήρχε ο κίνδυνος ο Αρώνης να εκλεγεί αλλά ορισμένοι μέτοχοι να έχουν άλλη προτίμηση.
Η πιθανότητα να εκλεγόταν ο Αρώνης ήταν μεγάλη αλλά σε ένα περιβάλλον περίεργο.
Θα μπορούσε να κερδίσει με 6 προς 5 αλλά η ουσία δεν είναι να κερδίσεις έχοντας απέναντι σου βασικούς μετόχους και εν μέρει και τον SSM που ενώ δεν είχε πάρει θέση και ενώ και οι δύο υποψήφιοι πληρούσαν τα κριτήρια, μάλλον διάκειτο πιο φιλικά προς τον Ψάλτη.
Η κίνηση Αρώνη είναι από πλευράς στρατηγικής, μεγαλοθυμίας και ορθολογισμού.... άψογη κίνηση.
Ο Βασίλης Ψάλτης θα πρέπει σε συνεργασία με όλα τα στελέχη της Alpha bank ειδικά τον Αρώνη αλλά και τους υπόλοιπους αναπληρωτές CEO να επανασχεδιάσουν το μέλλον της τράπεζας με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση.
Δεν υπάρχει χώρος για κόντρες ή παιχνίδια παρασκηνίου ή ατζέντες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης