Τελευταία Νέα
Speculator

Εάν η διοίκηση Πανταλάκη και Ρουμελιώτη δεν καταφέρει να συμφιλιωθεί θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις στην Attica bank

Εάν η διοίκηση Πανταλάκη και Ρουμελιώτη δεν καταφέρει να συμφιλιωθεί θα πρέπει να υπάρξουν παραιτήσεις στην Attica bank
Η διοίκηση – που πρέπει να είναι μονιασμένη – πρέπει να εξηγήσει γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο ακόμη και με μακροπρόθεσμες προβολές δεν αποδίδει.
Μετά την επιχείρηση εκτόνωσης της κρίσης μεταξύ του CEO της Attica bank Θεόδωρου Πανταλάκη και του Προέδρου Παναγιώτη Ρουμελιώτη που επιχειρείται από κυβέρνηση και ΤτΕ θα πρέπει να υπάρξουν δείγματα γραφής προς αυτή την κατεύθυνση.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει αυτό τον καβγά χωρίς να αναφέρει ούτε την τράπεζα ούτε τα ονόματα των εμπλεκομένων και αυτό το πράξαμε επειδή θεωρούμε ότι σε μια τέτοια κακιά στιγμή όλοι μπορεί να βρεθούν.
Όμως μετά την επικοινωνία που είχε ο Θ. Πανταλάκης με τον Φλαμπουράρη τον υπουργό Επικρατείας και υπεύθυνο για τις τράπεζες και εν συνεχεία με την ΤτΕ εξάγεται το συμπέρασμα ότι κυβέρνηση και ΤτΕ θέλουν να εκτονωθεί η ένταση.
Όμως η Attica bank είναι τράπεζα και απαιτεί διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο να λαμβάνουν σώφρονες αποφάσεις με ψυχραιμία και σύνεση.
Εάν αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί τότε εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα παραιτήσεων.
Η Attica bank εμφανίζει μόλις 57 εκατ ευρώ κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Μια τράπεζα με 585 εκατ κεφάλαια και 47 εκατ που θα προστεθούν από την διάθεση 700 εκατ προβληματικών δανείων προκύπτουν 632 εκατ ευρώ κεφάλαια τα οποία στο χρηματιστήριο αξίζουν μόλις 55 εκατ ευρώ.
Τα 632 εκατ είναι προφανώς θεωρητική προσέγγιση καθώς η τράπεζα εμφανίζει ζημίες, οπότε τα έκτακτα κέρδη θα εξαφανιστούν λόγω αυτών των ζημιών.
Η σχέση τιμής προς λογιστική αξία κινείται στα επίπεδα του 0,08 επίπεδα ουσιαστικά που λογίζονται ως μη έχουσα η τράπεζα κεφάλαια.
Γιατί ενώ έχουν γίνει τόσες κινήσεις μέσω τιτλοποίησης προβληματικών δανείων η τράπεζα δεν έχει καταφέρει χρηματιστηριακά να ανακάμψει;
Για να αξιολογηθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην Attica bank θα πρέπει να αξιολογήσει τα προ προβλέψεων έσοδα και μόνο.
Τα προ προβλέψεων έσοδα της τράπεζας κινούνται πέριξ των 14 -15 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση.
Ακόμη και μηδενικές προβλέψεις να εμφανίζει η Attica bank το επιχειρηματικό της μοντέλο δεν αποδίδει.
Η Attica bank εμφανίζει ζημίες λόγω προβλέψεων αλλά οι προβλέψεις είναι μεταβλητή.
Η αξιολόγηση της τράπεζας δεν μπορεί να γίνει με βάση την πολιτική προβλέψεων αλλά κυρίως με βάση τα προ προβλέψεων έσοδα.
Με βάση αυτή την ροή προ προβλέψεων εσόδων το μέλλον της Attica bank είναι σκοτεινό, θολό και δυσδιάκριτο.
Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι μπορεί να επιτυγχάνει 90 με 95 εκατ έσοδα ετησίως και 70 εκατ έξοδα και 10 εκατ προβλέψεις το τελικό αποτέλεσμα της Attica bank με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδο.
Δεν μπορεί να υπάρξει τράπεζα των μηχανικών ή μια Attica bank με προοπτική με βάση το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο.
Τα θεωρητικά 632 εκατ κεφάλαια δεν αντιμετωπίζονται από την αγορά ως πυλώνας ασφάλειας και η διοίκηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν έχει καταφέρει όχι να πείσει την χρηματιστηριακή αγορά.
Υπάρχει χρηματιστηριακή κρίση στις τράπεζες αλλά γιατί ακόμη το επιχειρηματικό σχέδιο δεν έχει αποδώσει και είναι πολύ πιθανό να μην αποδώσει.
Η διοίκηση – που πρέπει να είναι μονιασμένη – πρέπει να εξηγήσει γιατί το επιχειρηματικό μοντέλο ακόμη και με μακροπρόθεσμες προβολές δεν αποδίδει.
Να σημειωθεί δε ότι ο τρόπος εξυγίανσης των δανεικών χαρτοφυλακίων δεν έχουν πείσει τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης