Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα 450 δισ δολάρια η τιμή του Trump για να διασώσει τον Mohammed bin Salman

Στα 450 δισ δολάρια η τιμή του Trump για να διασώσει τον Mohammed bin Salman
Ο Trump επιβεβαιώνει έμμεσα την έκθεση της Middle East Eye σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν μια διέξοδο στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας από την υπόθεση Khashoggi
Η τελευταία δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σχετικά με τη δολοφονία του Σαουδάραβα  δημοσιογράφου Jamal Khashoggi είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πολιτικής ειλικρίνειας - αν και υποστηρίζεται από μια εντελώς λανθασμένη ανάλυση.
Ο Trump «αποχώρησε» από τη συνήθη κενή και γενική ρητορική των πρώην Αμερικανών προέδρων για τη Σαουδική Αραβία.
Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν αυτό που έκανε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman, δηλαδή να διατάξει τη δολοφονία του Khashoggi, επειδή το βασίλειο περιορίζει την επιρροή του Ιράν, αγοράζει αμερικανικά όπλα και βοηθά στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.
Με άλλα λόγια, όταν οι αμερικανικές αξίες, όπως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συγκρούονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, ο Trump θα επιλέξει το τελευταίο.
Στην πραγματικότητα, η δήλωση του Trump επιβεβαιώνει έμμεσα την έκθεση της Middle East Eye σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν μια διέξοδο στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας από την υπόθεση Khashoggi.

Ένα επικίνδυνο μέρος

Η πρώτη πρόταση της δήλωσης «ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος!» είναι ίσως η μόνη που αντικατοπτρίζει μια σωστή ανάγνωση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης.
Φυσικά, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραλείπει, ή δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η χώρα του φέρει σημαντικό βαθμό ευθύνης για αυτή την κατάσταση.
Η υποστήριξη που παρέχεται - μέχρι στιγμής - στον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, η προκατάληψη που εμφανίζεται στο ισραηλινο-παλαιστινιακό ζήτημα, ο ατελείωτος πόλεμος στο Αφγανιστάν και πριν από αυτό το τοξικό νόμο των ΗΠΑ στο Ιράκ, αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα.
Οι λόγοι που εξηγούνται γιατί ο κόσμος είναι επικίνδυνος ακολουθούν τη συνηθισμένη αμερικανική θέση, μειωτική και υπερβολικά απλή: τουλάχιστον όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τεχεράνη.
Η αναφορά στη σύγκρουση της Υεμένης είναι αρκετά αινιγματική, καθώς και η προτεινόμενη λύση: «Η Σαουδική Αραβία θα αποσυρθεί ευχαρίστως από την Υεμένη αν οι Ιρανοί συμφωνήσουν να φύγουν».
Ακόμα πιο αινιγματικό είναι το όραμα του προέδρου για τις ευθύνες για την τρομοκρατία.
Θεωρεί το Ιράν «τον κορυφαίο χορηγό τρομοκρατίας στον κόσμο» και στη συνέχεια κάνει αναφορά στις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας στον τομέα αυτό.
«Η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να οδηγήσει τον αγώνα κατά της Ριζοσπαστικής Ισλαμικής Τρομοκρατίας». Δυστυχώς, οι ιστορικές και περιστασιακές αποδείξεις, όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, δείχνουν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Στα 450 δισ. δολάρια η προτεινόμενη τιμή

Εκτός από την λανθασμένη ανάλυση, η δήλωση του Trump είναι μια εξαιρετική επίδειξη realpolitik.
Επειδή ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από το τι.
Αλλά ο πραγματικός σκοπός της δήλωσης του Trump σχετικά με τη Σαουδική Αραβία είναι στην πραγματικότητα να καθορίσει μια τιμή για αυτή την υποστήριξη.
Το κρυμμένο μήνυμα που έστειλε η δήλωση στη Σαουδικής Αραβίας είναι ότι για να σωθεί ο ίδιος ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman, το Βασίλειο θα πρέπει να  εκταμιεύσει 450 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις.
Τα αστρονομικά ποσά που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Trump στη Σαουδική Αραβία το 2017  και η επακόλουθη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα στις ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής παρέμεινε στο επίπεδο δήλωσης προθέσεων, πρέπει σύντομα να μετατραπούν σε δεσμευτικές συμβάσεις.

Διάσωση του πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman

Ο Trump γνωρίζει ότι η CIA έχει πιθανώς καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ευθύνη του MBS για το δολοφονία του Khashoggi: «Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνεχίζουν να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε να είναι ότι ο πρίγκιπας της κορώνας γνώριζε αυτό το τραγικό γεγονός - και ίσως δεν το έκανε! "
Ορισμένοι τομείς της CIA εξακολουθούν να λυπάται για την απώλεια της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαν με τον πρώην πρίγκιπα Mohammed bin Nayef και θα μπορούσαν να περιπλέξουν το σχέδιο του Trump για να σώσει τον σημερινό πρίγκιπα διάδοχο.
Υπάρχει ο κίνδυνος ότι αυτή η υπόθεση θα μετατραπεί σε άλλη μάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως συνέβη με το θέμα της Ρωσίας.
Ο Trump αμφισβήτησε την ανάλυση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική νοημοσύνη μαστίζει το δημοκρατικό κόμμα και τα συστήματα ψηφοφορίας κατά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.
Για να χειροτερέψουν τα πράγματα,  μια διμερής ομάδα γερουσιαστών έστειλε μια επιστολή στον Trump, διεξάγοντας έρευνα για την εξαφάνιση του Khashoggi.
Η επιστολή, που γράφτηκε από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές Bob Corker και Lindsey Graham και τους δημοκρατικούς γερουσιαστές Bob Menendez και Patrick Leahy, κάλεσε το Trump να διερευνήσει την εξαφάνιση του Khashoggi σύμφωνα με το Global Magnitsky Human Rights Accountability Act.
Ο νόμος Magnitsky επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπο ή χώρα που έχει διαπράξει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων."
«Είναι μια λεπτή κατάσταση όταν έχουμε έναν μακροπρόθεσμο σύμμαχο που είχαμε εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουμε ένα κορώνα πρίγκιπα που πιστεύω ότι διέταξε τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου», δήλωσε ο Corker σε συνέντευξή του.
Με άλλα λόγια, η διάσωση του Mohammed bin Salman δεν θα είναι εύκολη επιχείρηση, ειδικά εάν θα πρέπει να προκύψουν περαιτέρω διαρροές από την Τουρκία για τη δολοφονία του Khashoggi που οδηγούν στον πρίγκιπα διάδοχο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης