Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρέμβαση Salvini για τον προϋπολογισμό: Στόχος μας η ανάπτυξη της Ιταλίας και όχι οι αριθμοί – Κρίσιμη συνάντηση με τον Conte (26/11)

Παρέμβαση Salvini για τον προϋπολογισμό: Στόχος μας η ανάπτυξη της Ιταλίας και όχι οι αριθμοί – Κρίσιμη συνάντηση με τον Conte (26/11)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του στόχου για το έλλειμμα
«Χαραμάδα» για τον στόχο του ελλείμματος αφήνει ανοιχτή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Salvini και ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για τη γεφύρωση του χάσματος με την ΕΕ.  
Σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό τόπο AdnKronos και ερωτηθείς για το εάν ο στόχος για έλλειμμα 2,4% δεν τροποποιείται απάντησε: 
«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σταθερός σε αυτό, εάν υπάρχει ένας προϋπολογισμός που προσφέρει στην Ιταλία ανάπτυξη, θα μπορούσε να είναι 2,2% ή 2,6%».
«Το πρόβλημα δεν αφορά τα δεκαδικά ψηφία, είναι θέμα σοβαρότητας και είναι συγκεκριμένο», δήλωσε ο Salvini.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και επικεφαλής της Lega υπογράμμισε πως σε αντιστάθμισμα θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ μια συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για τη μείωση των ορίων ηλικίας, μια από τις βασικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας τον Φεβρουάριο 2018.
Ο Salvini και ο έτερος αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας, Luigi Di Maio επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων επέμειναν για έλλειμμα 2,4% στόχος που έφερνε την Ιταλία σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ, η οποία μπορεί να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρώμη.
 
Η κρίσιμη συνάντηση με τον Conte

Salvini και Di Maio πρόκειται να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte αύριο (26/11) το βράδυ προκειμένου να συζητήσουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος στοχεύει στη χρηματοδότηση παροχών κοινωνικής πρόνοιας, φορολογικών περικοπών και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη Δευτέρα το βράδυ.
Ο  Conte το Σάββατο (24/11) είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean –Claude Juncker σε μία προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης ανάμεσα σε Ιταλία – ΕΕ.
 
Η αποστολή του Conte στις Βρυξέλλες

«Δεν είμαστε σε διαμάχη με την ΕΕ, είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, πριν από τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου (24/11/2018) μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.
Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria.
Από πλευράς Κομισιόν συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dobrovskis.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Conte και και Tria επιχείρησαν να πείσουν τους ηγέτες της Κομισιόν να δώσουν στην ιταλική κυβέρνηση χρόνο - τουλάχιστον έξι μήνες- πριν εφαρμοστεί η διαδικασία παράβασης για υπερβολικό έλλειμμα.
«Δεν εγκαταλείπουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα διαπραγματευτούμε με τον Juncker» δήλωσε εξάλλου ο Conte, ο οποίος ευελπιστεί ότι, στο εν λόγω χρονικό διάστημα και μέχρι τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 η Ιταλία θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης με την έλευση επενδύσεων.
«Χρόνος και εμπιστοσύνη», είναι τα δύο αιτήματα που φέρεται να κατέθεσε στο τραπέζι του δείπνου εργασίας ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τα δύο λεγόμενα «περιστέρια» της στο αποψινό δείπνο ζήτησε τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, προκειμένου να καθυστερήσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων, λόγω υπερβολικού ελλείμματος.
«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μετά το δείπνο που είχε το Σάββατο 24/11 στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς τη χώρα.
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που όμως «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».
Ξεκαθάρισε ότι δεν μίλησαν για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προσθέτοντας «φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας».
Ο Giuseppe Conte σημείωσε ακόμη ότι δεν κινδυνεύει η Ιταλία να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι η χώρα του «διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Πάντως, όπως έκαναν γνωστό πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».

Ιστορικό ρεκόρ για τη Lega

Στο μεταξύ η σκληρή αντιπαράθεση Ιταλίας - ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ρώμης έχει ευνοήσει σημαντικά τον Salvini ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητα του να αυξάνεται σταθερά όπως και η δημοσκοπική δύναμη του ξενοφωβικού αντιευρωπαικού κόμματός του της Λέγκας του Βορά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Λέγκα του Βορά αυξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο.
Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο.
Η διαρκώς ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και δημοσκόπηση της EMG,  στην οποία συγκεντρώνει το 31%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης