Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Τι θα συμβεί στο σύστημα πληρωμών Target 2 εάν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ;

tags :
Goldman: Τι θα συμβεί στο σύστημα πληρωμών Target 2 εάν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ;
Καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος, τα υπόλοιπα πληρωμών του target 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο 2018.
Οι αποκλίσεις στο σύστημα πληρωμών target 2 της ΕΕ αυξάνονται και πάλι με την Goldman Sachs να αναφέρει ότι εάν η Ιταλία αποχωρήσει από το ευρώ;
Η Ιταλία βέβαια δεν θα αποχωρήσει από το ευρώ ωστόσο η Goldman Sachs αναλύει τις επιπτώσεις στο target 2 εάν η Ιταλία αποχωρούσε από το ευρώ.
Ο δείκτης συστημικού κινδύνου της ΕΚΤ - που ασκεί πιέσεις στην κρατική χρηματοδότηση - προσεγγίζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στην κορυφή της κρίσης του ευρώ για την περίοδο 2011-2012, καθώς έχει αυξηθεί το spread μεταξύ Ιταλικών και Γερμανικών ομολόγων.

Και καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος, τα υπόλοιπα πληρωμών του target 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν περαιτέρω τον Οκτώβριο 2018.
Κανείς δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι θα συμβεί στο σύστημα Target 2 σε περίπτωση που μια χώρα υψηλού χρέους εγκαταλείψει το ευρώ.
Το 2017 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι μια χώρα που εγκαταλείπει το ευρώ θα πρέπει να καλύψει τα ελλείμματα στο target 2.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι χώρες δεν έχουν καμία δεσμευτική νομική υποχρέωση να το πράξουν. είναι απλώς "καθοδήγηση" από την ΕΚΤ.

Εάν η Ιταλία αποχωρούσε από τη ζώνη του ευρώ, τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις της Κεντρικής Τράπεζας θα μετατρεπόταν στο νέο της νόμισμα, το οποίο πιθανότατα θα υποτιμόταν έναντι των άλλων νομισμάτων.
Το ερώτημα τότε δεν θα ήταν μόνο εάν η Ιταλία πρέπει να πληρώσει το έλλειμμα στο Target 2, αλλά πώς θα μπορούσε ενδεχομένως να το πράξει.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταβάλει μισό τρισεκατομμύριο ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στο target 2.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι υποχρεώσεις του target 2 των χωρών του Βορρά (Γερμανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο και Φινλανδία) έφθασαν σε υψηλά επίπεδα ύψους 1,318 τρισεκ. ευρώ (70% εκ των οποίων αντιπροσωπεύουν τις γερμανικές απαιτήσεις), πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά του Ιουνίου 2018. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις του target 2 των νότιων περιφερειακών χωρών (Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) αυξήθηκαν περαιτέρω και ανήλθαν σε 957 δισ. ευρώ.
Σε αντίθεση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι υποχρεώσεις της Ιταλίας στο target 2 αυξήθηκαν τελευταία λόγω της κρίσης που ξέσπασε.
Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η εξέλιξη των υπολοίπων target 2 της ζώνης του ευρώ οφείλεται σε δύο διαφορετικές υποκείμενες κινητήριες δυνάμεις.
Ένας «κακός οδηγός», που στηρίζεται στην κλασσική επενδυτική τακτική «πτήση προς την ποιότητα», όπου οι καταθέσεις φεύγουν από τις τράπεζες των ασθενέστερων περιφερειακών χωρών για τη σχετική ασφάλεια των τραπεζών των ισχυρότερων τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης ή του πυρήνα.
Οι ανησυχίες σχετικά με την οικονομική ευρωστία του Ιταλικού τραπεζικού συστήματος ενδέχεται να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων ή μετατοπίσεις συμμετοχών από μια χώρα που θεωρείται ευάλωτη έναντι άλλης χώρας στην οποία τα περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ασφαλέστερα.
Υπάρχει και ένας «καλός οδηγός», οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες που κατέχουν ρευστά διαθέσιμα σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ (π.χ. μια τράπεζα εκτός της ζώνης του ευρώ με την θυγατρική της στην ηπειρωτική Ευρώπη στη Γερμανία ή τις Κάτω Χώρες).
Σε αντίθεση με τις εγχώριες καταθέσεις (δηλαδή από τους κατοίκους της Ιταλίας) σε συγκεντρωτικό επίπεδο - αντανακλώντας κυρίως τη συμπεριφορά των νοικοκυριών και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων οι καταθέσεις από συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σταδιακά από τον Μάιο 2018.
Η αισιόδοξη υπόθεση είναι ότι το μέγεθος του «κακού οδηγού» ως προς τις υποχρεώσεις του target 2 της Ιταλίας είναι σχετικά περιορισμένο προς το παρόν σε περίπου 100 δισ. ευρώ
Όμως, το πιο επικίνδυνο στοιχείο, όπως καταλήγει η Goldman, είναι η μείωση της πιστωτικής έκθεσης τόσο των ξένων επενδυτών όσο και των μη τραπεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (μέχρι τον Σεπτέμβριο 2018) - μέρος των οποίων μετατράπηκε σε καταθέσεις μετρητών στην Ιταλία - αποτελεί ήδη ένα προειδοποιητικό σήμα.
https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/2018-11-23_14-45-18.jpg?itok=tlTDssGt
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ότι τους προσεχείς μήνες θα παρατηρήσουμε ότι οι υποχρεώσεις του target 2 της Ιταλίας επηρεάζονται περισσότερο από τους κακούς οδηγούς.
Πρακτικά είναι πιθανό εάν η κρίση στην Ιταλία συνεχιστεί οι καταθέσεις στις Ιταλικές τράπεζες να πληγούν.
Εάν αποχωρήσει η Ιταλία από το ευρώ οι επιπτώσεις στην Ιταλία θα είναι τεράστιες αλλά ακόμη πιο οδυνηρές για την ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης