Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

MEE: Ο Trump «ζήτησε» 450 δισ. δολάρια για να «σώσει» τον Σαουδάραβα πρίγκιπα

MEE: Ο Trump «ζήτησε» 450 δισ. δολάρια για να «σώσει» τον Σαουδάραβα πρίγκιπα
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι
Η στάση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump απέναντι στον Σουδάραβα πρίγκιπα Mohammd bin Salman (MbS) μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, θεωρείται από πολλούς ως δείγμα ρεαλιστικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο σε θέματα της Μέσης Ανατολής, Middle East Eye (MEE), ο Trump απέφυγε τη ρητορική των προκατόχων του και κατέστησε σαφές, πως θα στηρίξει τη Σαουδική Αραβία και κατ΄επέκταση τον bin Salman, ανεξαρτήτως της αποτρόπαιης δολοφονίας του δημοσιογράφου.  
Ο λόγος της στήριξης Trump είναι απλός: Η Σαουδική Αραβία αγοράζει όπλα από τις ΗΠΑ, βοηθά στον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου και είναι το «άγρυπνο μάτι» στην περιοχή, που ελέγχει τις δραστηριότητες του Ιράν.
Όταν οι αμερικανικές αξίες, όπως η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συγκρούονται με τα αμερικανικά συμφέροντα, ο Trump θα επιλέξει να υπερασπιστεί τα τελευταία.
«Ο κόσμος είναι ένα πολύ επικίνδυνο μέρος!», η αναφορά αυτή που αποτελεί μέρος της πολιτικής δήλωσης των ΗΠΑ για τη δολοφονία του δημοσιογράφου δείχνει να απαλλάσσει τον bin Salman από τις κατηγορίες σχετικά με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.
Ο Trump παραλείπει, ή δεν ενδιαφέρεται για το γεγονός ότι η χώρα του φέρει σημαντικό βαθμό ευθύνης για αυτή την κατάσταση, παρατηρεί το Middle East Eye.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Σαουδική Αραβία, ανεξάρτητα από το τι μέλλει γενέσθαι.
Αλλά ο πραγματικός σκοπός της δήλωσης του Trump σχετικά με τη Σαουδική Αραβία είναι στην πραγματικότητα μία «τιμή» για αυτή την υποστήριξη.
Το «κρυμμένο μήνυμα» που έστειλε η δήλωση στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι ότι για να σωθεί ο ίδιος ο Σαουδάραβος πρίγκιπας θα πρέπει να εκταμιεύσει 450 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις.
Το αστρονομικά ποσά που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Trump στη Σαουδική Αραβία το 2017 και η ανταπόδοση εκ μέρους του πρίγκιπα που μέχρι στιγμής παρέμειναν στο επίπεδο δήλωσης προθέσεων, πρέπει σύντομα να μετατραπούν σε δεσμευτικές συμβάσεις.
Ο Trump γνωρίζει ότι η CIA έχει πιθανώς καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με την ευθύνη του Mohammad bin  Salman για τη δολοφονία του Khashoggi:
Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας συνεχίζουν να αξιολογούν όλες τις πληροφορίες, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εάν ο πρίγκιπας γνώριζε αυτό το τραγικό γεγονός», ανέφερε.
Στις ΗΠΑ, υπάρχει νόμος, η αποκαλούμενη και νομοθεσία Magnitsky που επιτρέπει στον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπο ή χώρα που έχει διαπράξει παραβιάσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Είναι μια λεπτή κατάσταση όταν έχουμε έναν στενό μας σύμμαχο εδώ και δεκαετίες, αλλά έχουμε επίσης έναν Σαουδάραβα πρίγκιπα που πιστεύω ότι διέταξε τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Bob Corker.
Με άλλα λόγια, η «σωτηρία» του bin Salman του δεν θα είναι εύκολη επιχείρηση, ειδικά εάν θα πρέπει να προκύψουν περαιτέρω διαρροές από την Τουρκία για τη δολοφονία του Khashoggi με τα ίχνη να οδηγούν στον Σαουδάραβα πρίγκιπα.  
Ως εκ τούτου, το σίριαλ Khashoggi είναι πιθανό να συνεχιστεί, καταλήγει το δημοσίευμα.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης