Διεθνή

Μήνυμα Salvini: Θα ρίξω την κυβέρνηση, εάν αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας - Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Conte - Ιστορικό ρεκόρ για τη Lega με 36,2%

Μήνυμα Salvini: Θα ρίξω την κυβέρνηση, εάν αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας - Πίστωση χρόνου ζήτησε ο Conte - Ιστορικό ρεκόρ για τη Lega με 36,2%
Οι δηλώσεις Salvini, ήλθαν χρονικά πριν από τη  συνάντηση Conte - Juncker - Πίστωση χρόνου ζήτησε ο ιταλός πρωθυπουργός
(upd 4) Το παράθυρο διαλόγου με την ΕΕ επιχείρησε να διατηρήσει ανοιχτό το βράδυ του Σαββάτου (24/11) με την Κομισιόν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte κατά το δείπνο εργασίας, που είχε με τον Jean - Claude Juncker και τον Pierre Moscovici αλλά την ίδια ώρα ο Ιταλός αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, δηλώνει ανυποχώρητος όσον αφορά στον προϋπολογισμό της χώρας.
Ο Salvini, που τηρεί άκαμπτη στάση, ενισχύεται από τα υψηλά ποσοστά της Lega, που καταγράφει ιστορικό ρεκόρ με 36,2% ενώ ξεκαθαρίζει, πως θα ρίξει την κυβέρνηση συνεργασίας με τον Di Maio, εάν αλλάξει ο προϋπολογισμός.
Ο Conte πρόκειται να ενημερώσει τις επόμενες ώρες τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησής τους, Slavini και Di Maio για τα αποτελέσματα των επαφών του στις Βρυξέλλες.
Ο Salvini δήλωσε το Σάββατο (24/11) στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση αν αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μετά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν προκειμένου να τον πείσει ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι υγιής».
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα ο Salvini σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Conte φέρεται να του είπε ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες για το 2,4% γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ρίξει την κυβέρνηση».
Εμφανίστηκε ωστόσο πρόθυμος να προβεί σε μικρές μόνο παραχωρήσεις στο σχέδιο δαπανών του επόμενου έτους.
Το σχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2019 και η διαφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κλυδωνίσει την αγορά ομολόγων και τα χρηματιστήρια τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Salvini εμφανίζεται ως ο βασικός διαπραγματευτής στη σκληρή αντιπαράθεση με την ΕΕ

Ο ελιγμός Conte στις Βρυξέλλες - Ζήτησε πίστωση χρόνου από τον Juncker

«Δεν είμαστε σε διαμάχη με την ΕΕ, είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte κατά τη χειραψία που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean Claude Juncker, πριν από τη συνάντηση το βράδυ του Σαββάτου (24/11/2018) μετά την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού.
Στη συνάντηση πήρε μέρος και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Giovanni Tria.
Από πλευράς Κομισιόν συμμετέχουν ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dobrovskis.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, Conte και και Tria επιχείρησαν να πείσουν τους ηγέτες της Κομισιόν να δώσουν στην ιταλική κυβέρνηση χρόνο - τουλάχιστον έξι μήνες- πριν εφαρμοστεί η διαδικασία παράβασης για υπερβολικό έλλειμμα.
«Δεν εγκαταλείπουμε τις μεταρρυθμίσεις, θα διαπραγματευτούμε με τον Juncker» δήλωσε εξάλλου ο Conte, ο οποίος ευελπιστεί ότι, στο εν λόγω χρονικό διάστημα και μέχρι τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 η Ιταλία θα κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης με την έλευση επενδύσεων.
«Χρόνος και εμπιστοσύνη», είναι τα δύο αιτήματα που φέρεται να κατέθεσε στο τραπέζι του δείπνου εργασίας ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Επισήμως η ιταλική κυβέρνηση, που εκπροσωπήθηκε από τα δύο λεγόμενα «περιστέρια» της στο αποψινό δείπνο ζήτησε τη συνέχιση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, προκειμένου να καθυστερήσει την απόφαση επιβολής κυρώσεων, λόγω υπερβολικού ελλείμματος.
«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte, μετά το δείπνο που είχε το Σάββατο 24/11 στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς τη χώρα.
Ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που όμως «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».
Ξεκαθάρισε ότι δεν μίλησαν για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού, προσθέτοντας «φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας».
Ο Giuseppe Conte σημείωσε ακόμη ότι δεν κινδυνεύει η Ιταλία να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι η χώρα του «διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».
Πάντως, όπως έκαναν γνωστό πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».Ιστορικό ρεκόρ για τη Lega

Στο μεταξύ η σκληρή αντιπαράθεση Ιταλίας - ΕΕ για τον προϋπολογισμό της Ρώμης έχει ευνοήσει σημαντικά τον Salvini ο οποίος βλέπει τη δημοτικότητα του να αυξάνεται σταθερά όπως και η δημοσκοπική δύναμη του ξενοφωβικού αντιευρωπαικού κόμματός του της Λέγκας του Βορά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για την Corriere della Sera η Λέγκα του Βορά αυξησε τη δύναμή της η οποία έφτασε στο 36,2% στις προθέσεις ψηφοφόρων το Νοέμβριο.
Το κίνημα των 5 Αστέρων (Five Star) του Di Maio, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις γενικές εκλογές του Μαρτίου, υποχώρησε στο 27,7% αυτό το μήνα, από 28,7% τον Οκτώβριο.
Η διαρκώς ανοδική πορεία της Lega καταγράφεται και δημοσκόπηση της EMG,  στην οποία συγκεντρώνει το 31%.
Ακολουθεί το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 26%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 19% και το Forza Italia με 8%.
Salvini: Απαιτώ σεβασμό από την Κομισιόν – Σε καλύτερη θέση η Ιταλία ύστερα από έναν χρόνο

Συντηρεί την αντιπαράθεση με την Κομισιόν ο Matteo Salvini, ο οποίος ύστερα από τις χθεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Moscovici σε συνέντευξη του στην Corriere della Sera, ανέφερε ότι απαιτεί σεβασμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις στην Corriere della Sera, ο Επίτροπος Moscovici αναφερόμενος στις πρόσφατες τοποθετήσεις του Matteo Salvini σχετικά με την επιστολή της Κομισιόν, είχε επισημάνει πως πρέπει να μείνουν στην άκρη τα ειρωνικά σχόλια και από κοινού οι δύο πλευρές να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις στο ιταλικό ζήτημα.
Ο Salvini μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV υποστήριξε πως η Ιταλία σε έναν χρόνο από σήμερα θα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση ενώ σχετικά με τα δημοσιεύματα που ήθελαν τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Paolo Savona έτοιμο να υποβάλλει την παραίτηση του, υποστήριξε πως δεν τα πιστεύει.
«Ο Savona είναι κεντρικό πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης» ανέφερε ο Salvini.

Di Maio: Δεν αλλάζουμε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού – Δεν θέλουμε να φύγουμε από το ευρώ

Την θέση ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 διατύπωσε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Luigi Di Maio, ο οποίος διεμήνυσε πως δεν είναι στους στόχους της κυβέρνησης να αποχωρήσει η Ιταλία από την Ευρωζώνη.
«Η κυβέρνηση της Ιταλίας θα επιδείξει τη μεγαλύτερη προθυμία να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τα βασικά μεγέθη που έχει προβλέψει και συμπεριλάβει στο σχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019.
Στόχος μας δεν είναι να αρχίσουμε πόλεμο με την Ευρώπη.
Θέλουμε όμως να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους ψηφοφόρους» αναφέρει σε σημερινή συνέντευξη του στην εφημερίδα La Repubblica ο Di Maio, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες οι αγορές θα καταλάβουν ποιες είναι οι θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης και θα καμφθούν οι ανησυχίες τους.

Banca D' Italia: Αυξάνεται το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες

Η αναταραχή στην αγορά ομολόγων αυξάνει το ρίσκο για τις ιταλικές τράπεζες, προειδοποιεί η Τράπεζα της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, οι βασικοί κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απορρέουν από τη χαμηλή ανάπτυξη και το υψηλό δημόσιο χρέος.
«Οι επιπτώσεις της αναταραχής στην αγορά ομολόγων στην οικονομία, μετριάζονται από τα χαμηλά επίπεδα χρέους του ιδιωτικού τομέα και την υψηλή μέση ωρίμανση του δημόσιου χρέους, γεγονός που επιβραδύνει τη μετάδοση της αύξησης των αποδόσεων στο μέσο όρο κόστος του χρέους.
Ωστόσο, οι μεγάλες και διαρκείς αυξήσεις στο risk premium για τους κρατικούς τίτλους επηρεάζουν την αξία του πλούτου των νοικοκυριών, περιορίζουν τον δανεισμό στον ιδιωτικό τομέα και επιδεινώνουν τη ρευστότητα και τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Ειδικότερα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, η Τράπεζα της Ιταλίας σημειώνει τη βελτίωση της κερδοφορίας και του credit quality.
Προειδοποιεί ωστόσο ότι η αναταραχή στην αγορά ομολόγων έχει οδηγήσει σε επιδείνωση της ρευστότητας και σε αύξηση του market risk.
Εκτεθειμένος στο δημοσιονομικό ρίσκο είναι και ο ασφαλιστικός κλάδος.

Διαψεύδει τα περί παραίτησης ο Savona

Εν τω μεταξύ, τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησής του διέψευσε ο υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Paolo Savona.
Η Corriere Della Sera ανέφερε νωρίτερα ότι ο Savona σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω του αδιεξόδου που έχει προκληθεί με τις Βρυξέλλες, επικαλούμενη πηγές της Λέγκας.

Βελτίωση σε αγορές μετοχών και ομολόγων

Βελτίωση καταγράφηκε σήμερα στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ιταλίας, εν αναμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού GiuseppeConteμε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,414% από 3,437% χθες.Η απόδοση του 2ετούς σημείωσε πτώση στο 0,97% από 1,011% χθες.
To ιταλικό spread υποχώρησε στις 307 μονάδες.www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης