Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική για την οικονομία - Μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρατηγική για την οικονομία - Μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων
"Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου", ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος
Τη στρατηγική ξεπεράσματος της κρίσης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,  στη Μυτιλήνη μιλώντας σε εκδήλωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσακαλώτος στην εκδήλωση  με θέμα «το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη μετά την έξοδο από τα μνημόνια», το βράδυ της Παρασκευής 23/11,  τόνισε πως «είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία.
Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων.
Αυτών που η Νέα Δημοκρατία φόρτωσε το ξεπέρασμα της κρίσης.
Εμείς παρουσιάσαμε αυτές τις μέρες τον πρώτο προϋπολογισμό που μειώνει τη λιτότητα.
Τον πρώτο προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνίας, και ναι όσο και αν δεν θέλουν να το πιστέψουν, με μη μείωση των συντάξεων».
Ο υπουργός, χθες το βράδυ μίλησε στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Λέσβου και συζήτησε μέχρι σχεδόν τα μεσάνυχτα, με πολίτες για ζητήματα της οικονομίας και ειδικά τοπικά και προσωπικά τους προβλήματα.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, «το λάθος των αντιπάλων μας είναι ότι δεν πιστεύουν στη ρητορική τους.
Είναι ότι πιστεύουν και μετατρέπουν σε στρατηγική τους για την οικονομία τα όσα ψευδή οι ίδιοι διοχετεύουν στον Τύπο που ελέγχουν.
Το λάθος τους είναι ότι δεν κατάλαβαν ποτέ τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση είχε και έχει στρατηγική για την οικονομία.
Μια στρατηγική ξεπεράσματος της οικονομίας που παραλάβαμε από αυτούς. Γιατί τι παραλάβαμε: Ανεργία στο 27%, απώλεια του 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Παραλάβαμε μια οικονομία σε συνθήκες πολέμου.
Γιατί μόνο σε πόλεμο χάνεται το 1/4 του οικονομικού προϊόντος μιας χώρας. Παραλάβαμε από αυτές τις κατά τα άλλα φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μια Ευρώπη εχθρική απέναντι μας.
Με ειλημμένες αποφάσεις να μας βγάλει από την ευρωζώνη.
Αυτήν την Ελλάδα κληθήκαμε να αλλάξουμε και να σώσουμε».
Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε ειδικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σε όφελος των νησιωτικών οικονομιών όπως η θεσμοθέτηση του μεταφορικού ισοδυνάμου, ενώ έκανε αναφορά στην επίλυση του λεγόμενου «Μακεδονικού» ζητήματος.
Έκανε λόγο για «μια προσπάθεια που οδηγεί στο να πάψει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα να κοιτά προς τα κάτω και να αναπτυχθούν προς τα πάνω, προς το βορά.
Μια προσπάθεια που οδηγεί στην συνανάπτυξη όλων των Βαλκανίων.
Που θέτει τέρμα σε μια περίοδο ομφαλοσκόπησης.
Μια προσπάθεια που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να πάει πίσω με ρατσιστικά και εθνικιστικά πειράματα».
Σημειώνεται ότι προηγήθηκε της ομιλίας του στην εκδήλωση η συνάντησή του με τοπικούς επιμελητηριακούς φορείς και όπως ανέφερε σε δήλωσή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ μαζί τους «συζήτησα τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις που βρίσκουμε σιγά- σιγά σε αυτά.
Λύσεις τόσο για την ιδιαίτερη νησιωτική οικονομία όσο και για την οικονομία γενικότερα».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «τώρα που έχουμε βγει από τα μνημόνια και η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει είναι ο καιρός να συζητήσουμε σοβαρά, πολύ σοβαρά, και η κυβέρνηση και οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και οι άλλοι φορείς της κοινωνίας για μια στρατηγική που θα είναι πιο μακροπρόθεσμη, πιο αναπτυξιακή, τέτοια που δεν θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε μέρες κρίσης όπως αυτές το 2015».
Ο υπουργός κατέληξε στη δήλωση του στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «την ώρα της κρίσης ό,τι κάνεις πάντα είναι δύσκολο.
Μετά την κρίση όμως έχεις το χρόνο να συζητήσεις για πιο μόνιμες λύσεις. Και νομίζω πως αυτό είναι το αισιόδοξο μήνυμα των ημερών. Είμαστε σε αυτή την ιστορική χρονική στιγμή.
Την μετά την κρίση.
Χρειάζεται τώρα η ενεργοποίηση της κάθε τοπικής κοινωνίας, για να μπορέσει αυτή η μετά την κρίση περίοδος να είναι αποτελεσματική σε όφελος του λαού μας».
Σημειώνεται ότι επίσης το βράδυ της Παρασκευής, ο κ. Τσακαλώτος επισκέφτηκε την έκθεση για το «δεινοθήριο» της Λέσβου, το παλαιοντολογικό εύρημα της Δυτικής Λέσβου που παρουσιάζει αυτές τις μέρες στη Μυτιλήνη το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ με τον διευθυντή του Μουσείου, καθηγητή Ν. Ζούρο, συζήτησε θέματα ανάπτυξης όπως ο εναλλακτικός και οικολογικός τουρισμός.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS