Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κόντρα των δύο αμερικανικών funds Oaktree και Farallon για τον έλεγχο του Ιασώ;

tags :
Κόντρα των δύο αμερικανικών funds Oaktree και Farallon για τον έλεγχο του Ιασώ;
Η μη δεσμευτική προσφορά της Oaktree και η αντίδραση της Farallon που αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο του ομίλου.
Μια μίνι επανάληψη όσων έζησε η αγορά στην περίπτωση πώλησης του Υγεία, ενδέχεται να επιφυλάσσει ο έτερος μεγάλος πόλος του κλάδου, ο όμιλος Ιασώ.
Όπως αποκάλυψε το Bankingnews και επιβεβαίωσε σήμερα με ανακοίνωσή της η εισηγμένη, έχει δεχθεί μη δεσμευτική προσφορά από ξένο fund, η οποία έχει την αίρεση της διενέργειας οικονομικού και νομικού ελέγχου, ώστε να ακολουθήσει η κατάθεση τελικής πρότασης, που θα είναι δημόσια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά υποβλήθηκε από το private equity fund Oaktree, το οποίο έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα σε ξενοδοχεία (Ikos) και ναυτιλία.
Όπως αποκάλυψε το Bankingnews το fund αποτιμά τον όμιλο Ιασώ προς 1,50 ευρώ ανά μετοχή. Equity value, δηλαδή, 183,2 εκατ. ευρώ, ενώ πιθανότατα αναλαμβάνει και το δανεισμό του ομίλου ( καθαρός δανεισμός 97,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο).
Αυτό σημαίνει ότι συνολικά αποτιμάται ο όμιλος στα 281 εκατ. ευρώ με ετήσια EBITDA της τάξης των 25 εκατ. ευρώ.
Προφανώς, η ομάδα των ιατρών μετόχων που ελέγχουν τη διοίκηση του πολυμετοχικού ομίλου εκτιμά ότι η προσφορά του fund είναι επί της αρχής καλή, για αυτό και δεν απορρίφθηκε.
Το ερώτημα είναι τη στάση θα κρατήσει η Farallon, η οποία κατέχει ποσοστό άνω του 7% της μητρικής Ιασώ, αποτελώντας σε απόλυτα νούμερα, το μεγαλύτερο μέτοχο.
Το παραπάνω ποσοστό περιήλθε στην κατοχή της, ως αποτέλεσμα της αγοράς δανείων της Euromedica από τις τράπεζες έναντι χαμηλού τιμήματος, παρ όλα αυτά η Farallon δεν έχει δείξει διάθεση να το ρευστοποιήσει, εγγράφοντας κέρδος.
Άλλωστε, ένας από τους κλάδους στους οποίους επικεντρώνεται η δραστηριότητα του αμερικανικού fund στην Ελλάδα, είναι αυτός της Υγείας, με έμφαση στις γενικές κλινικές.
Ο όμιλος Ιασώ υπό αυτή την άποψη λειτουργεί συμπληρωματικά καθώς διαθέτει θυγατρική γενική κλινική ( Ιασώ Θεσσαλίας) και κέντρο αποκατάστασης (Φιλοκτήτης), που εμπίπτουν στο άμεσο ενδιαφέρον της Farallon.
Δημοσιεύματα αναφέρουν, χωρίς προς το παρόν να έχουν διαψευστεί ότι η Farallon θα καταθέσει, αν δεν το έχει πράξει ήδη, προσφορά στους ιατρούς μετόχους του Ιασώ.
Αν ισχύουν, οδηγούμαστε σε μια κόντρα δύο funds που παραπέμπει σε όσα συνέβησαν στο Υγεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης