Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Η Ισπανία ζητά γραπτή δέσμευση για το Γιβραλτάρ από τη Βρετανία

Brexit: Η Ισπανία ζητά γραπτή δέσμευση για το Γιβραλτάρ από τη Βρετανία
Γραπτή δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ζητά να δει η Ισπανία, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής (25/11)
Γραπτή δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ ζητά να δει η Ισπανία, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής (25/11) που έχει στόχο να επικυρώσει την προκαταρκτική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Βρετανίας και των 27 της ΕΕ.
«Η Ισπανία έχει τη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα υποστηρίξει τη συμπερίληψη διευκρινίσεων σχετικά με το καθεστώς του Γιβραλτάρ στο πακέτο της συμφωνίας για το Brexit», δήλωσε σήμερα (23/11/2018) ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, Luis Marco Aguiriano, από τις Βρυξέλλες.
«Η Ισπανία θέλει να δει γραπτώς αυτή τη δέσμευση από τη Βρετανία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή», τόνισε ο Aguiriano, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του Γιβραλτάρ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να καταψηφίσει το τελικό πακέτο.

Γιβραλτάρ: Έχουμε συνεργασθεί με την Ισπανία για το σχέδιο συμφωνίας

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ, Fabian Picardo, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του «BBC» ότι το Γιβραλτάρ συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς της εδαφικής αυτής ενότητας στη συμφωνία του Brexit, ενώ είχε προσθέσει ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση του στάτους του θύλακα εντός της συμφωνίας θα ανοίξει προς διαπραγμάτευσιν το σύνολο της συμφωνίας.
«Εργασθήκαμε πολύ σκληρά και στην πράξη φθάσαμε σε συμφωνία με τους ισπανούς συναδέλφους σχετικά με τον ρόλο του Γιβραλτάρ στην διαδικασία εξόδου...με καλή πίστη, εργασθήκαμε από κοινού και είχαμε αποτέλεσμα», δήλωσε ο Picardo, προσθέτοντας ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει βέτο για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Εάν η συμφωνία αποχώρησης (του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ) ανοίξει για ένα κόμμα ή μία τελεία σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα ανοίξει και για οποιαδήποτε άλλα θέματα», προειδοποίησε.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, επανέλαβε χθες την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Theresa May.
«Μετά τη συζήτησή μου με την Theresa May, οι θέσεις μας συνεχίζουν να απέχουν πολύ.
Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα προβάλουμε βέτο στο Brexit», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσω Twitter.
Η Μαδρίτη αξιώνει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο συγκεκριμένα το κείμενο να αναφέρει ρητώς ότι το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής του Γιβραλτάρ θα οριστεί μόνο κατόπιν άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη.
Βάσει των κανόνων της ΕΕ, για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κράτος να την εμποδίσει προβάλλοντας βέτο.
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως, επιδιώκουν να υπάρξει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική σκοπιά.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν κατάφεραν κατά τη σημερινή τους συνάντηση να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης