Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η ΤτΕ προκρίνει την λύση του DTC, οι υποδιοικητές την απορρίπτουν - Ο Παντελιάς στην σύσκεψη των διευθυντών «δεν ήξερε τίποτε»

Ενώ η ΤτΕ προκρίνει την λύση του DTC, οι υποδιοικητές την απορρίπτουν - Ο Παντελιάς στην σύσκεψη των διευθυντών «δεν ήξερε τίποτε»
Οι δύο υποδιοικητές της ΤτΕ απορρίπτουν ως αβάσιμη και ανεφάρμοστη την πρόταση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα για τα NPLs των τραπεζών
(upd4)Ενώ σήμερα 22 Νοεμβρίου 2018 - μάλλον μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου - η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει την πρόταση της για την αντιμετώπιση των NPEs μέσω σύστασης εταιρίας ειδικού σκοπού SPV μεταφοράς έως 7,5 δισεκ. κεφαλαίων DTC από τις τράπεζες καθώς και έως 42 δισεκ. προβληματικών δανείων…αποκαλύπτονται σοκαριστικές αλήθειες.
Ποιες είναι αυτές οι αλήθειες;

1)Και ενώ η πρόταση της ΤτΕ για τα προβληματικά δάνεια είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας και τα μέσα ενημέρωσης την είχαν παρουσιάσει την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε – όπως κάθε εβδομάδα – σύσκεψη των διευθυντών της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην σύσκεψη αυτή μεταξύ πολλών διευθυντικών στελεχών παραβρέθηκε και ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Σπύρος Παντελιάς.
Οι διευθυντές τον ρώτησαν να τους πει για την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs.
Εκεί οι διευθυντές άκουσαν εμβρόντητοι το εξής από τον Σπύρο Παντελιά «δεν ξέρω τίποτε, είναι μια ιδέα του Στουρνάρα, δεν έχω συμμετάσχει».
Ο Διευθυντής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ο αρμόδιος για τις τράπεζες δεν είχε συμμετάσχει.
Οι υποδιοικητές δεν ήξεραν τίποτε.
Οι διευθυντές όπως αποδείχθηκε στην σύσκεψη των διευθυντών επίσης δεν γνώριζαν τίποτε.
Όμως το χειρότερο όλων ο Σπύρος Παντελιάς ο οποίος δεν ήξερε τίποτε την προηγούμενη εβδομάδα μιλάει σήμερα με «γνώση» για την πρόταση και επίσης…ανακοινώνεται ότι θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη στην έδρα του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών για να ενημερώσει την…αρμόδια αρχή.
Η Nouy η επικεφαλής του SSM δήλωσε ότι όλες αυτές οι προτάσεις είναι πολύ πρώιμες.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο SSM δεν ήξερε τίποτε, οι διευθυντές δεν ήξεραν τίποτε και δεν ήξερε τίποτε και ο Σπύρος Παντελιάς ο οποίος εμφανίζεται να υποστηρίζει μια πρόταση η οποία αγνοούσε λίγες ημέρες πριν.
Αυτό ονομάζεται τραγέλαφος.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση που ο Παντελιάς λίγα εικοσιτετράωρα αγνοούσε την πρόταση και ξαφνικά έχει γίνει θιασώτης της πρότασης...μόνο στην ΤτΕ συμβαίνουν όλα αυτά.  

2)Η πρόταση της ΤτΕ για να καταστεί πρόταση θα πρέπει να περάσει από τα αρμόδια όργανα, την εκτελεστική επιτροπή και τα θεσμικά όργανα.
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πηγές οι δύο υποδιοικητές της ΤτΕ απορρίπτουν την πρόταση Στουρνάρα για τα NPEs ως ανεφάρμοστη και μη υλοποιήσιμη.
Επίσης οι υποδιοικητές έχουν ενημερώσει τον διοικητή της ΤτΕ ότι η πρόταση του μπορεί να μην περάσει από τα αρμόδια όργανα οπότε δεν θα πρέπει να βιαστεί να την ανακοινώσει γιατί πιθανότατα θα απορριφθεί.

3)Η κυβέρνηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή εμφανίζεται έντονα ενοχλημένη με τις μεθοδεύσεις Στουρνάρα τονίζοντας ότι αποτελούν υστερόβουλες κινήσεις, επιβλαβείς για την συστημική σταθερότητα και όπως αποδείχθηκε και για την χρηματιστηριακή σταθερότητα των τραπεζών.

Η πρόταση της ΤτΕ πρακτικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί αφενός γιατί πρέπει να ξεπεραστούν νομικά εμπόδια εάν είναι state aid αφετέρου και το κυριότερο η πρόταση της ΤτΕ είναι ανεφάρμοστη γιατί χρησιμοποιεί το DTC το λογιστικό κεφάλαιο των τραπεζών κατά ένα τρόπο που δεν υπολογίζει ότι έχει άλλη βαρύτητα στην μια τράπεζα και άλλη βαρύτητα στην άλλη τράπεζα.
Όπως έχει αναλυθεί η πρόταση του ΤΧΣ που σε συνεργασία με την J P Morgan έχουν συντάξει την πρόταση γνωστή και ως ιταλικό μοντέλο με τιτλοποίηση έως 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και έκδοση τραπεζικών ομολόγων με εγγύηση του δημοσίου…είναι πιθανότερο να υιοθετηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης