Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το γεωπολιτικό σκάκι του Bin Salman με Trump, Putin και την τιμή του πετρελαίου

Το γεωπολιτικό σκάκι του Bin Salman με Trump, Putin  και την τιμή του πετρελαίου
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, ο Trump και ο Putin είναι τα τρία άτομα που θα κατευθύνουν την έκβαση των τιμών του πετρελαίου το 2019
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας  Mohammed Bin Salman, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο ρώσος πρόεδρος  Vladimir Putin είναι τα τρία άτομα που θα κατευθύνουν την έκβαση των τιμών του πετρελαίου το 2019, είτε υψηλότερα είτε χαμηλότερα. Το πρόβλημα είναι, φυσικά, ότι όλοι θέλουν διαφορετικά πράγματα αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.
Σαουδική Αραβία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τον έλεγχο της συντριπτικής πλειοψηφίας της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.
Στην πραγματικότητα, όταν συνδυάζονται, αυτές οι τρεις χώρες παράγουν περισσότερα από τα 15 μέλη του ΟΠΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, βοήθησε πρόσφατα να πιέσει τον όμιλο του ΟΠΕΚ+ να περιορίσει τους περιορισμούς παραγωγής που είχαν τεθεί σε εφαρμογή από το τέλος του 2017.
Κατά ειρωνικό τρόπο, και οι δύο χώρες αύξησαν την παραγωγή τους σε  επίπεδα ρεκόρ την ίδια στιγμή που η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι εταιρείες στον κόλπο του Μεξικού.
Αυτές οι συνδυασμένες αυξήσεις της παραγωγής πετρελαίου έχουν αλλάξει το συναίσθημα της αγοράς από τις ανησυχίες για την έλλειψη προσφοράς σε πραγματικές ανησυχίες.
Οι αλλαγές των αισθήσεων συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί από σχεδόν 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι τώρα κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Και δεδομένου ότι η ανατροπή της πτώσης των τιμών με υψηλότερο πετρέλαιο επανεμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Σαουδική Αραβία εγκατέλειψε τα όρια παραγωγής του OPEC για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία του 2016 στη Βιέννη, τα αποθέματα πετρελαίου των  αναπτυγμένων χωρών ξαναρχίζουν να αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν μέσου επιπέδου πέντε ετών μετά την οριστικοποίηση και την απελευθέρωση των στοιχείων του Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή που οι τιμές έχουν μειωθεί, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως.
Επίσης, προειδοποίησαν τους παραγωγούς ότι πρέπει να περικόψουν περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα του Οκτωβρίου.
Η απάντηση από τον Putin και τον Trump στην πρόταση ήταν χλιαρή στην καλύτερη περίπτωση και ασύμφορη στη χειρότερη περίπτωση.
Ο Bin Salman- τουλάχιστον προς το παρόν - χρειάζεται έσοδα από to πετρέλαιο για να βοηθήσει στη συνέχιση της «μεταμόρφωσής» της Σαουδικής Αραβίας.
Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι η Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί μια τιμή πετρελαίου ύψους 73,30 δολαρίων το βαρέλι το 2019ς, τώρα το Brent διαπραγματεύεται περίπου 5 δολάρια κάτω από αυτό το επίπεδο.
Οι περικοπές στην παραγωγή φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η MBS να πετύχει  τις τιμές που χρειάζεται.
Επιπλέον, ο MBS θα αντιμετωπίσει προκλήσεις τόσο από το Trump όσο και από τον Putin.
Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν είναι ενθουσιασμένος για τον περιορισμό της παραγωγής της χώρας του.
Επειδή ο προϋπολογισμός της Μόσχας είναι πολύ λιγότερο εξαρτώμενος από τις τιμές του πετρελαίου τώρα από ό, τι ήταν το 2016, ο Putin  μπορεί να αποφασίσει ότι η σχέση του με την MBS αξίζει να «θυσιαστεί».
Ο Putin έχει δηλώσει δημόσια ότι θα ήθελε τις τιμές του πετρελαίου περίπου 70 δολάρια το βαρέλι επίσης.
Ο Πρόεδρος Trump είναι πιθανό να είναι πιο ενεργός στην αντίθεσή του στις περικοπές παραγωγής του πετρελαίου.
Και αυτό έρχεται σε μια εποχή που Trump  και  MBS προσπαθούν να επιμείνουν σε ό, τι έχει απομείνει από την πολιτική τους σχέση, εν μέσω της επιβολής κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Υεμένη και της δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Eν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί καταναλωτές ζητούν φθηνό φυσικό αέριο.
Αλλά όπως και το 2014, η μεγαλύτερη απειλή για τη Σαουδική Αραβία είναι το πετρέλαιο του Τέξας.
Οι παραγωγοί πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν προσθέσει σημαντικό όγκο τους τελευταίους 12 μήνες.
Στην πραγματικότητα, μόνο η προστιθέμενη παραγωγή το 2018 ισοδυναμεί με ολόκληρη την παραγωγή της Νιγηρίας.
Η παραγωγή από Αμερικανούς παραγωγούς θα μπορούσε να φτάσει τα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας.
Αυτό είναι έξι μήνες νωρίτερα από ό, τι προέβλεπε πριν από ένα μήνα και 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως περισσότερο από ότι είχε εκτιμηθεί τον Ιανουάριο.
Ο Πρόεδρος Trump δήλωσε σε συνέντευξή του ότι έχει ενημερωθεί για μια ηχητική καταγραφή της δολοφονίας Jamal Khashoggi, αλλά ότι του ζητήθηκε να μην ακούσει την ταινία.
«Επειδή πρόκειται για μια ταινία που πάσχει, είναι μια φοβερή ταινία.
Έχω ενημερωθεί πλήρως για αυτό, δεν υπάρχει λόγος να το ακούσω», προσθέτοντας ότι «ξέρω όλα όσα συνέβησαν στην ταινία χωρίς να χρειάζεται να την ακούσω».¨
«Είδατε ότι εφαρμόσαμε πολύ αυστηρές κυρώσεις, μαζικές κυρώσεις σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε ο Trump. «Αλλά ταυτόχρονα έχουμε έναν σύμμαχο που από πολλές απόψεις είναι καλός»"
Ο Trump πρόσθεσε ότι χρειάζονται δύο μέρη για να επιλυθεί η σύγκρουση στην Υεμένη μεταξύ των ανταρτών που υποστηρίζονται από τον Ιράν και τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία δυνάμεων, λέγοντας «θέλω να σταματήσουν οι Σαουδάραβες, αλλά θέλω να σταματήσει  και το Ιράν».
Και με τον Trump, αναμφισβήτητα τον μεγαλύτερο σύμμαχο του MbS στη Δύση, υπό την αυξανόμενη πίεση να πάρει αντίποινα εναντίον του νεαρού πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, η εκτελεστική απόφαση του πρίγκιπα μπορεί να περιοριστεί σύντομα.
Περιττό να σημειωθεί ότι ο MBS έχει δύσκολο έργο μπροστά του προσπαθώντας να διατηρήσει την εξουσία, να κρατήσει τους Putin και Trump  ως συμμάχους και να «ζυγίσει» ολόκληρη την αγορά πετρελαίου.


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης