Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το επιθετικό άδειασμα του SSM στην πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs και ο ελληνικός τραγέλαφος με 4 διαφορετικές λύσεις - «Θεσμικό τσίρκο η Ελλάς»

Το επιθετικό άδειασμα του SSM στην πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs και ο ελληνικός τραγέλαφος με 4 διαφορετικές λύσεις - «Θεσμικό τσίρκο η Ελλάς»
Πρόκειται για εικόνες ντροπής, απογοήτευσης που δείχνει ότι η έλλειψη συντονισμού σε τόσο σοβαρά θέματα τελικά πλήττει τις τράπεζες που είναι τα μόνιμα θύματα.
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών καταρρέουν, ήδη οι 3 από τις 4 τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία κάτω από 1 δισεκ. ευρώ και γράφουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Βιώνει η αγορά ξανά την σκοτεινή περίοδο του 2015.
Όμως όχι δεν ευθύνονται οι εκροές λόγω της MSCI και της εξόδου της Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς από τον MSCI Greece.
Θα υπάρξουν εκροές έως 180 εκατ ευρώ αλλά δεν είναι αυτή η αιτία.
Όχι δεν ευθύνονται τα 64 εκατ μετοχές short που έχουν τα funds που ποντάρουν στην πτώση των τραπεζικών μετοχών και του Γενικού Δείκτη στις 550 μονάδες.
Δεν είναι η απόφαση παγκόσμιων funds όπως του State Street  που διαχειρίζεται 2,8 τρισεκ. δολάρια το οποίο έχει αποφασίσει να αυξήσει κατακόρυφα τις θέσεις σε ρευστά διαθέσιμα, πουλώντας σε όλες τις αγορές, ένα κύμα πωλήσεων σαρώνει τις αγορές και το State Street έχει σημαντικό μερίδιο…
Η βαθύτερη αιτία της κατάπτωσης, καταβαράθρωσης και κατακρήμνισης των τραπεζικών μετοχών έχει να κάνει με το «θεσμικό τσίρκο η Ελλάς».
Κάθε φορέας έχει άλλη πρόταση για να αντιμετωπίσει το καρκίνωμα που ονομάζεται προβληματικά δάνεια.
Οι τράπεζες εφαρμόζουν στόχους μείωσης των NPEs με ορίζοντα το 2021.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους και μέχρι τώρα το έχουν επιτύχει.

Το ΤΧΣ ο βασικός μέτοχος που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος πρότεινε το Ιταλικό μοντέλο δηλαδή τιτλοποιήσεις και εγγυήσεις από το δημόσιο.
Η ΤτΕ ως εποπτική αρχή και με βαρύτητα πήγε πιο πέρα και πρότεινε λύση για 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια με χρήση DTC δηλαδή υφιστάμενου κεφαλαίου.
Το ελληνικό κράτος έχει επίσης άλλη πρόταση την Κυπριακή όπου το κράτος θα επιδοτήσει μέρος της δόσης των δανείων που θα καταστούν εξυπηρετούμενα.
Δηλαδή 4 εμπλεκόμενοι φορείς 4 διαφορετικές λύσεις και μετά θέλουμε οι αγορές και οι επενδυτές να μας πάρουν στα σοβαρά.
Όμως η πρόταση της ΤτΕ έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί είναι η αρμόδια εποπτική αρχή των τραπεζών και το σχέδιο λύση που προέκρινε ουσιαστικά αμφισβητεί την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs έως το 2021.
Ταυτόχρονα η Nouy η επικεφαλής του SSM που η θητεία της ωστόσο λήγει τέλη Δεκεμβρίου 2018 και θα αντικατασταθεί από τον Andrea Enria τον Ιταλό… τόνισε ότι όλα αυτά τα σχέδια είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Όμως ειδικά για την ΤτΕ που είναι εποπτική αρχή και υπάγεται στην ΕΚΤ είναι ανεπίτρεπτο να ανακοινώνεται ένα σχέδιο μείωσης των προβληματικών δανείων και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών να αναφέρει ότι όλα αυτά είναι πρώιμα.
Δεν όφειλε η ΤτΕ αφού ανακάλυψε την λύση για τα 78-80 δισεκ DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που βρίσκεται στην Ευρώπη εκ των οποίων τα 15,8 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες να είχε πάρει τις εγκρίσεις των αρμόδιων οργάνων;
Οι επενδυτές λοιπόν βλέπουν ένα τραγέλαφο.
Τα διεθνή χρηματιστήρια πιέζονται.
Οι αγορές ομολόγων Ελλάδος και Ιταλίας επιδεινώνονται.
Στην Ελλάδα σε μια τόσο εύθραυστη συγκυρία αποφασίστηκε να παρουσιαστούν 4 διαφορετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Αυτό δεν αποτελεί σοβαρότητα.
Έτσι εξηγείται γιατί οι επενδυτές πουλάνε και στην Ελλάδα βυθίζονται στην απαξίωση το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές σε ιστορικά χαμηλά.
Πρόκειται για εικόνες ντροπής, απογοήτευσης που δείχνει ότι η έλλειψη συντονισμού σε τόσο σοβαρά θέματα τελικά πλήττει τις τράπεζες που είναι τα μόνιμα θύματα.

Κατόπιν εορτής η ενημέρωση της ΤτΕ στον SSM

Στις 26 Νοεμβρίου 2018 ο Σ. Παντελιάς, επικεφαλής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα παρουσιάσει την πρόταση της τράπεζας της Ελλάδος στον SSM και στην επικεφαλής D. Nouy.
Η προχειρότητα με την οποία έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα η ΤτΕ είναι παροιμιώδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης