Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κίνδυνος για Ελλάδα να χάσει 600 εκατ. από τα κέρδη των ANFA και SMP - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ

Κίνδυνος για Ελλάδα να χάσει  600 εκατ. από τα κέρδη των ANFA και SMP - Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ
Δυσαρεστημένη η Κομισιόν με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, υποστηρίζει το Reuters
Σαφή προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση απέστειλε ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας ανώνυμα στο Reuters, καθώς υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να χάσει την καταβολή της πρώτης δόσης των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή η καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις αποτελεί έναν αρνητικό παράγοντα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να υπέρ-αποδώσει σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν αποκομίσει κέρδη 4,8 δισ. ευρώ από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, ποσό το οποίο θα πρέπει να «γυρίσει» στην Αθήνα έως το 2022 και θα δίνεται σε δόσεις ανά εξάμηνο.
Το ποσό των 600 εκατ. ευρώ υποτίθεται ότι θα δοθεί στη χώρα μας εντός του Δεκεμβρίου 2018, αλλά σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το Reuters «η έκθεση της Κομισιόν από τη διευρυμένη εποπτεία της Ελλάδας, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες θα αναφέρεται αρνητικά για τη χώρα σε ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εκταμίευση των κερδών από τα ANFA και SMP για κάποιους μήνες».
Το δημοσίευμα του Reuters έρχεται να επιβεβαιώσει το BankingNews και άρθρο του από τις 16 Νοεμβρίου 2018, υπό τον τίτλο «Πέρασε ο πονοκέφαλος με τις συντάξεις, έρχεται αυτός με την επιστροφή των κερδών από τα ANFAs».

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών

Απάντηση στο παραπάνω δημοσίευμα, μέσω του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χουλιαράκης υποστήριξε ότι «η επιστροφή των πρώτων 600 εκατομμυρίων από τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ANFAs KAI SMPs) θα στηρίζεται στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης από το τέλος του προγράμματος και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.
Είναι προφανές πως η αυριανή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ορισμού δεν θα μπορούσε να οδηγεί σε έγκριση της εκταμίευσης.
Η σχετική έγκριση θα πρέπει να στηρίζεται στην πρώτη έκθεση που ακολουθεί την 31η Δεκεμβρίου».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης