Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (BoJ): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης - Σε καλή κατάσταση η ιαπωνική οικονομία

Kuroda (BoJ): Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί απέναντι στις επιπτώσεις της νομισματικής χαλάρωσης - Σε καλή κατάσταση η ιαπωνική οικονομία
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι απαιτείται προσοχή απέναντι ενδεχόμενες πιέσεις που μπορεί να δεχθεί η οικονομία της Ιαπωνίας
Σαφές μήνυμα για την πτώση της κερδοφορίας στις περιφερειακές τράπεζες της Ιαπωνίας έστειλε σήμερα (19/11) ο επικεφαλής της Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, τονίζοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία της χώρας και ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε ομιλία του ο κ. Kuroda, «η βασική κερδοφορία των περιφερειακών τραπεζών συνέχισε να μειώνεται εξαιτίας των παρατεταμένων χαμηλών επιτοκίων, του συρρικνούμενου πληθυσμού και της μείωσης του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της Ιαπωνίας.
«Πρέπει να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων των καθοδικών πιέσεων στην πραγματική οικονομία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της BoJ, προσθέτοντας ότι η τράπεζα «είχε επίγνωση του κινδύνου ότι τα παρατεταμένα χαμηλά επιτόκια θα μπορούσα να ασκήσουν πιέσεις στα κέρδη των τραπεζών και ωθήσουν μερικές εξ΄αυτών να αναλάβουν υπερβολικό ρίσκο».
«Εάν δε ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης του κινδύνου, το κόστος πίστωσης θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα μπορούσε να απειληθεί σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Kuroda, ο οποίος ωστόσο διευκρίνησε ότι η οικονική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με την αγορά εργασίας να βρίσκεται κοντά σε πλήρη απασχόληση και τις εταιρείες να καγράφουν ιστορικά υψηλά κέρδη.
«Η εξέλιξη των τιμών θα επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όχι μόνο από τη νομισματική πολοτική, αλλά από διάφορες κρίσεις στην προσφορά και τη ζήτηση», τονίζει ο επικεφαλής της BoJ, ο οποίος καταλήγει λέγοντας ότι η τράπεζα «είναι υπεύθυνη για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης