Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Reuters: Αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη Μεσόγειο, λόγω φυσικού αερίου

Reuters: Αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας στη Μεσόγειο, λόγω φυσικού αερίου
Η Ανατολική Μεσόγειος πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της περιοχής
Εκτενή αναφορά κάνει ο διεθνής Τύπος στις απειλές της Τουρκίας για «δραστηριότητες» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Τουρκία προειδοποιεί τους ενεργειακούς κολοσσούς ενάντια στη συνεργασία τους με την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση για ρη διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το Reuters.
Στο δημοσίευμά του, αναφέρει πως η Άγκυρα επισείει τον κίνδυνο πλήγματος στην περιφερειακή σταθερότητα, λόγω των ενεργειών αυτών.
Η Ανατολική Μεσόγειος πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε φυσικό αέριο και η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους πόρους της περιοχής.
Το γεγονός αυτό, συνεχίζει, έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, η οποία έχει που έχει συνάψει αμυντικό σύμφωνο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία και η Κύπρος έχουν αλληλοεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις και αμφότερες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν διερευνητικές γεωτρήσεις το 2018, αναφέρει το Reuters.
Η Άγκυρα έχει διπλωματικές σχέσεις μόνο με «αποσχισμένο τουρκοκυπριακό κράτος στο βόρειο τμήμα του νησιού» και δεν αναγνωρίζει καμία άλλη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hakim Aksoy δήλωσε ότι η διερευνητική διάτρηση της Exxon Mobil στην ανατολική Μεσόγειο με άδεια της κυβέρνησης της Ελληνοκυπριακής Δημοκρατίας δεν βοηθά την περιφερειακή σταθερότητα και θα «επηρεάσει κάποιες ευαίσθητες ισορροπίες».
«Επαναλαμβάνουμε τις προειδοποιήσεις μας σε εταιρείες που συμμετέχουν στην μονομερή εξερεύνηση και γεώτρηση των Ελληνοκυπρίων.
Υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου σχετίζεται με τον πυρήνα του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε σε δήλωσή του.
«Εκτός από τη δική μας ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε να διεξάγουμε δραστηριότητες σε περιοχές όπου η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου χορήγησε την άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου Turk Turkrolleri», δήλωσε.
Τον Οκτώβριο του 2018 η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε ότι μια ελληνική φρεγάτα κινήθηκε εχθρικά εναντίον ενός τουρκικού εξερευνητικού πλοίου δυτικά της Κύπρου.
Η Ελλάδα αρνήθηκε την κατηγορία ενώ η Κύπρος κατηγόρησε την Τουρκία για την πρόκληση έντασης, επισημαίνει το Reuters.
«To κομμάτι της  βόρειας Κύπρου, που υποστηρίζεται από την Άγκυρα, ισχυρίζεται ότι κάθε υπεράκτιος πλούτος ανήκει επίσης στους πολίτες του, ως εταίροι στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων.
«Το νησί διχοτομήθηκε το 1974 μετά από την τουρκική εισβολή, την οποία πυροδότησε ένα βραχύβιο πραξικόπημα εμπνευσμένο από την Ελλάδα», καταλήγει το δημοσίευμα.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης