Τελευταία Νέα
Διεθνή

CIA: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammad bin Salman διέταξε τη δολοφονία Khashoggi

CIA: Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammad bin Salman διέταξε τη δολοφονία Khashoggi
Είχε προηγηθεί έκθεση της CIA σύμφωνα με την οποία ο Σαουδάραβας πρίγκιπας an Salman διέταξε τη δολοφονία
Την απαίτηση των ΗΠΑ να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Jamal Sashoggi, διεμήνυσε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence, στον απόηχο των πληροφοριών, που θέλουν την CIA να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως την εντολή για τη δολοφονία έδωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, Mohammand al Salman.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος απέφυγε να σχολιάσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, τις οποίες εξάλλου δεν έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Ουάσιγκτον θέλει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Kashoggi» δήλωσε ο Pence στο περιθώριο της συνόδου Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Πορτ Μόρεσμπι.
Είχε προηγηθεί έκθεση της αμερικανικής CIA σύμφωνα με την οποία ο Σαουδάραβας πρίγκιπας al Salman διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, ήταν ο άνθρωπος, που διέταξε τη δολοφονία του Kashoggi. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που εάν επιβεβαιωθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει Ριάντ και Ουάσιγκτον σε μετωπική.
Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη η Washington Post, η εφημερίδα για την οποία εργαζόταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος, που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπουλης.
Σύμφωνα με την Washington Post η CIA επικεντρώνει την έρευνα σε τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε ο αδελφός του πρίγκιπα, Halled bin Salman, με τον Kashoggi λίγες ημέρες πριν την μετάβαση του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο αδελφός του διαδόχου του θρόνου, που είναι και πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, συμβούλευσε τον δημοσιογράφος να λάβει τα πιστοποιητικά για το γάμο του από το προξενείο της πόλης.
Δεν είναι σαφές εάν ο ίδιος γνώριζε ότι σκοπεύουν να τον σκοτώσουν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Ωστόσο φέρεται να είχε την τηλεφωνική επικοινωνία ύστερα από απαίτηση του αδελφού του.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Halled bin Salman διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί τηλεφωνικής επικοινωνίας.
«Αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κατηγορία, που δεν μπορεί να διαδίδεται από ανώνυμες πηγές», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι είχε να έλθει σε επαφή με τον Kashoggi εδώ και πάνω από έναν χρόνο και καλώντας την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει όποια στοιχεία έχει.

State Department: Κανένα οριστικό συμπέρασμα για τη δολοφονία

Οι ΗΠΑ δεν έχουν, σε αυτό το στάδιο, φθάσει σε «οριστικό συμπέρασμα» για τις ευθύνες στην δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Jamal Khassohgi  ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να ερευνά τα γεγονότα, ενώ θα διατηρήσει την «σημαντική στρατηγική σχέση» ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία, διευκρίνισε το State Department.
Οι πρόσφατες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση έφθασε σε οριστικό συμπέρασμα είναι ανακριβείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Heather Nauert.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, η CIA έχει συμπεράνει ότι ο πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του βασιλείου Mohammad bib Salman έδωσε την εντολή για την δολοφονία του δημοσιογράφου εντός των χώρων του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη από ομάδα που εστάλη ειδικά για τον λόγο αυτόν από το Ριάντ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης