Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάνεια σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάνεια σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση
Προειδοποίηση ΔΝΤ για τα δάνεια σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα δάνεια σε εταιρείες που είναι ήδη επιβαρυμένες με τεράστιο όγκο χρέους («leverage loans» στα αγγλικά), κρούει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το ΔΝΤ αποτιμά σε 1,3 τρισεκ. δολάρια την παγκόσμια αγορά των leverage loans, τα οποία απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αθετήσεις πληρωμών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για χρόνια και με άφθονο χρήμα που έρεε μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα εμφανίστηκαν πρόθυμες να «φορτωθούν» με φθηνό δανειμό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έκδοση δανείων σε εταιρείες με υψηλή μόχλευση έφθασε στο ρεκόρ των 788 δισεκ. δολαρίων το 2017, ξεπερνώντας το προ-κρίσης υψηλό των 762 δισεκ. το 2007.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μακράν η μεγαλύτερη αγορά πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας 564 δισεκ. δολάρια νέων δανείων.
Για το 2018, μέχρι στιγμής, τα leverage loans ανέρχονται σε 745 δισεκ. δολάρια, σημειώνεται.
Περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του τρέχοντος έτους αφορά τα χρήματα που δανείστηκαν για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων-εξαγορών και την εξαγορά μετόχων, την πληρωμή μερισμάτων και την αγορά μετοχών από επενδυτές.
Οι περισσότεροι δανειολήπτες είναι επιχειρήσεις τεχνολογίας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και υγείας.
«Δεν προκαλεί ανησυχία μόνο ο καθαρός όγκος του χρέους.
Η πιστωτική ποιότητα έχει επιδεινωθεί.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιο χρεωμένες εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα αντιπροσωπεύουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο νέων εκδόσεων από ό,τι πριν από την κρίση.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ασφαλιστικές κλπ) διαθέτουν σήμερα περίπου 1,1 τρισεκ. δάνεια leverage loans στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν διπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με πριν από την κρίση.
Αυτό συγκρίνεται με 1,2 τρισεκ. δολάρια ομολόγων με υψηλή απόδοση, ή junk, σε εκκρεμότητα. (…)
Οι ρυθμιστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη έχουν λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να μειώσουν την έκθεση των τραπεζών».
Τα διαγράμματα:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης