Τελευταία Νέα
Διεθνή

Malmstrom: Η Κίνα πρέπει να συμβάλει στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ

Malmstrom: Η Κίνα πρέπει να συμβάλει στη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ
Η Κίνα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις κατά τη διαπραγμάτευση της μεταρρύθμισης του ΠΟΕ, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom
Η Κίνα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις κατά τη διαπραγμάτευση της μεταρρύθμισης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλιώς θα υπάρξει ο κίνδυνος οι ΗΠΑ να γυρίσουν την πλάτη τους στο σημερινό σύστημα, δήλωσε σήμερα (16/11/2018) η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstrom, σε συνέδριο στο Παρίσι.
«Η Κίνα έχει κερδίσει πολλά από το σύστημα του ΠΟΕ και την καλούμε να αναλάβει ηγετικό ρόλο και να συμμετάσχει μαζί μας στη μεταρρύθμιση και στην ενημέρωση του συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού.
Επειδή αλλιώς οι ΗΠΑ θα δημιουργήσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού εκτός του συστήματος», δήλωσε η Malmstrom.
Ο ΠΟΕ επιβλέπει το διεθνές εμπόριο από το 1995, επιτρέποντας στα μέλη του να αμφισβητούν τις εμπορικές πρακτικές των άλλων μελών και υποχρεώνοντάς τους να είναι διαφανή σχετικά με τις πολιτικές τους και να διατηρούν τους δασμούς και τις επιδοτήσεις εντός των συμφωνημένων επιπέδων.
Ωστόσο, από την ίδρυσή του έχει προβεί σε ελάχιστες μεταρρυθμίσεις και δεν έχει εξελιχθεί αρκετά ώστε να αντανακλά την οικονομική άνοδο της Κίνας, δημιουργώντας τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ισχυρίζονται ότι η Κίνα «κλέβει», δίνοντας σε κρατικές επιχειρήσεις παράνομες επιδοτήσεις και υποκλέπτοντας τεχνολογία.
«Ένα λάθος βήμα εδώ θα μπορούσε γρήγορα να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του συστήματος που βασίζεται σε κανόνες», τόνισε η Malmstrom.
«Χωρίς αυτό (σ.σ. το σύστημα), θα υπήρχε αναρχία, δεν θα υπήρχε τάξη και όλοι θα χάναμε.
Και οι φτωχότερες χώρες θα ήταν οι μεγαλύτεροι χαμένοι.
Και θα χάναμε ένα σύστημα που έχει χρησιμοποιηθεί για να διασφαλίσει τη σταθερότητα για γενιές ολόκληρες», συνέχισε η Ευρωπαία Επίτροπος.
Μιλώντας σε διάσκεψη στο Παρίσι με θέμα «Ένας ΠΟΕ για τον 21ο αιώνα», η ίδια δήλωσε ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του ΠΟΕ, αλλά ότι απαιτούν πολιτική ώθηση από τις ομάδες των G7 και των G20
Η ΕΕ έχει υποβάλει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και σχεδιάζει να την προωθήσει στη σύνοδο των G20 στο Μπουένος Άιρες σε δύο εβδομάδες, δήλωσε η Malmstrom.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης