Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι μικρές τράπεζες με τις μεγάλες ιδέες στην Ελλάδα – Τέσσερις περιπτώσεις με θετικό πρόσημο αλλά και σημαντικά εμπόδια

Οι μικρές τράπεζες με τις μεγάλες ιδέες στην Ελλάδα – Τέσσερις περιπτώσεις με θετικό πρόσημο αλλά και σημαντικά εμπόδια
Yπάρχουν εμπόδια αλλά τουλάχιστον οι εποπτικές αρχές πρέπει να συνδράμουν ώστε οι μικρές τράπεζες να τύχουν όχι ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά δίκαιης μεταχείρισης ώστε να υλοποιήσουν τα μεγάλα σχέδια τους.
Μετά την ιστορική απόφαση το 2012 να ανασχεδιαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε 4 συστημικές τράπεζες και από εκεί και κάτω το χάος, χάθηκε η έννοια των μικρών τραπεζών.
Οι υποχρεωτικές συγχωνεύσεις ελαχιστοποίησαν τις τραπεζικές άδειες και ο κλάδος βρέθηκε με 4 συστημικές τράπεζες, την Attica bank που μαστίζεται από τις ίδιες παθογένειες των μεγάλων τραπεζών και λίγες συνεταιριστικές.
Εσχάτως όμως αρχίζουν να διαμορφώνονται νέα δεδομένα με επίκεντρο τις μικρές τράπεζες.
Η εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας από τον Βαρδινογιάννη – Τανισκίδη και το νέο πείραμα Xiosbank.
Η Παγκρήτια Τράπεζα που ισχυροποιήθηκε όταν απέκτησε στρατηγικό ποσοστό ο Μιχάλης Σάλλας
Η Praxia Bank με την Αναστασία Σακελλαρίου με μέτοχο την Atlas Capital
Εσχάτως η Aegean Baltic Bank στην οποία έχει αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας το fund Chenavari.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν εμπόδια αλλά τουλάχιστον οι εποπτικές αρχές πρέπει να συνδράμουν ώστε οι μικρές τράπεζες να τύχουν όχι ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά δίκαιης μεταχείρισης ώστε να υλοποιήσουν τα μεγάλα σχέδια τους.

Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με νέα κεφάλαια το θετικό της πρόσημο θα ισχυροποιηθεί

Με 1,46 δισεκ. ενεργητικό, 1,17 δισεκ. καταθέσεις και 66 εκατ κεφάλαια η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα για να μπορέσει να ισχυροποιηθεί χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Ο Μιχάλης Σάλλας διέγνωσε έγκαιρα την ευκαιρία που δημιουργείται στις μικρές τράπεζες, τοποθετήθηκε και σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 35 εκατ αλλά υπάρχουν ακατανόητα εμπόδια.
Ένας επενδυτής θέλει να επενδύσει 35 εκατ και δεν τον αφήνουν με σκοπιμότητες.
Ο Σάλλας είναι ο μόνος μέτοχος που δεν κρύφτηκε όπως όλοι οι μέτοχοι στις άλλες τράπεζες και είναι έτοιμος να καλύψει αύξηση κεφαλαίου.
Η έλευση του Σάλλα στην Παγκρήτια είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα και μόνο το ταμείο να αναλυθεί από 29 εκατ διαμορφώνεται στα 137 εκατ ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Η τράπεζα διαθέτει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 12,47% με ελάχιστο συνολικό απαιτούμενο 11,855%.
Η Lyktos Participations συμμετέχει με 12,6 εκατ ελέγχοντας το 21,45% της τράπεζας συνέβαλλε θετικά στην ενίσχυση των κεφαλαίων.
Η τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια, ο βασικός μέτοχος είναι διατεθειμένος να επενδύσει νέα κεφάλαια ώστε να ενισχυθεί η Παγκρήτια διαθέτοντας 100 εκατ και μεταβάλλοντας αντίστοιχα και την σχέση κεφαλαίων προς αναβαλλόμενη φορολογία που διαμορφώνεται στα 72 εκατ.
Είναι εντυπωσιακό πάντως να έχει βρεθεί ένας επενδυτής που θέλει να καλύψει αύξηση κεφαλαίου και συγκεκριμένοι μηχανισμοί δεν κάνουν το αυτονόητο…
Αντί η ΤτΕ να ζητάει την αύξηση…την ζητάει ο βασικός μέτοχος.
Ίσως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να έχει βρεθεί ένας επενδυτής που ζητάει αύξηση και η εποπτική αρχή για γνωστούς λόγους φέρνει προσκόμματα ενάντια στην λογική.
Η Παγκρήτια Τράπεζα εφόσον ολοκληρώσει την αύξηση θέτει πολύ ισχυρές βάσεις για υγιή ανάκαμψη και πλήρη εξυγίανση.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος το πείραμα Xiosbank επαναλαμβάνεται;

Το σχήμα Βαρδινογιάννη – Τανισκίδη χωρίς καμία αμφιβολία πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη κίνηση στο ελληνικό banking.
Παλιά ήταν βασικοί μέτοχοι στην Πειραιώς έως ότου αποσύρθηκαν.
Βρίσκονται στο τραπεζικό κλάδο της Ρουμανίας και απέκτησαν πρόσφατα την Επενδυτική Τράπεζα που διαθέτει περί τα 90 εκατ κεφάλαια.
Υπάρχουν σχέδια για μεγάλη αύξηση κεφαλαίου αλλά αυτά τα σχέδια θα υλοποιηθούν μετά την ανάληψη της νέας διοίκησης από τον Μάρτιο του 2019.
Ορισμένοι θεωρούν ότι ο Βαρδινογιάννης θα χρησιμοποιήσει το πλήθος των εταιριών του κυρίως της Motor Oil, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να μεταφέρουν καταθέσεις αλλά και άλλοι επιχειρηματίες και σταδιακά η τράπεζα έχοντας κεφάλαια και ρευστότητα να αρχίζει να αφήνει το στίγμα της στα τραπεζικά δρώμενα.
Δεν είναι σαφές εάν θα επιχειρηθεί ξανά το πείραμα Xiosbank σε ποιο μοντέρνα έκδοση αλλά μπορεί να ειπωθεί ότι η Επενδυτική Τράπεζα έχει χαμηλού προφίλ ρίσκο.

Aegean Baltic Bank (ΑBB) με Chenavari και στόχο το 85% με 88%

Η Aegean Baltic Bank με 169 εκατ δάνεια, 800 εκατ υπό διαχείριση ναυτιλιακά δάνεια, περί τα 152 εκατ καταθέσεις, 9,8% NPLs, 15,8% NPEs και 37% core tier 1 μπορεί να είναι μια μικρή τράπεζα αλλά κέντρισε το ενδιαφέρον του fund Chenavari
Με βάση την μετοχική σύνθεση
Το σχήμα Τσάκος – Κούστας ελέγχουν το 47% των μετοχών
Η οικογένεια Αφθονίδη 38%
Λοιποί μέτοχοι 15%
Το fund Chenavari κατέχει 4,8%
Το Seragenti ελέγχει το 2,7% (είναι αμερικανικό fund που συνεργάζεται με το Chenavari)
To Orasis fund ελέγχει το 1% (είναι ελληνικό fund που συνεργάζεται με το Chenavari)
Υπάρχει και ένα επιπλέον ποσοστό σε άλλους 5 μετόχους.
Το  fund Chenavari έχει συμφωνήσει να αγοράσει τα ποσοστά των Τσάκου και Κούστα και αναμένεται η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Έτσι το Chenavari (μαζί με τα συνεργαζόμενα funds) θα φτάσει στο 55%.
Στη συνέχεια θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και όποιος μέτοχος θέλει να πουλήσει θα μπορεί τελικώς το Chenavari να ελέγξει το 85%-88% της Aegean Baltic Bank.

Praxia Bank με Αναστασία Σακελλαρίου και Atlas Capital

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη πραγματοποιήθηκε στην Praxia Bank.... τελικά η Atlas Capital ως βασικός μέτοχος, επένδυσε νέα κεφάλαια όχι αυτά που αρχικώς είχαν σχεδιαστεί αλλά επένδυσε νέα κεφάλαια.
Προφανώς και η κίνηση αυτή είναι απόδειξη εμπιστοσύνης στην τράπεζα και στην Αναστασία Σακελαρίου την διευθύνουσα σύμβουλο της Praxia Bank.
Η Praxia Bank θέλει να γίνει μια σύγχρονη μοντέρνα τράπεζα, χωρίς να έχει βάρη από NPEs και με στόχο να χρηματοδοτήσει υγιή τμήματα της οικονομίας.
Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί αλλά απαιτεί κεφάλαια, τα οποία έρχονται αλλά στο μέλλον θα χρειαστούν περισσότερα περί τα 300 εκατ ευρώ.
Πως αποτιμάται σήμερα η Praxia bank με οικονομικούς όρους;
Έχει ένα αυξανόμενο προσωπικό καθώς τώρα στελεχώνεται.
Το σημερινό λειτουργικό κόστος της τράπεζας προσωπικό και πάγια κόστη λειτουργίας υπολογίζονται σε 9-10 εκατ ευρώ ετησίως.
Υπήρξαν κάποιες ενδιαφέρουσες εξαγορές ειδικά στο μηχανογραφικό σύστημα που κόστισε περί τα 10 εκατ.
Αυτό σημαίνει ότι τα 28 εκατ κεφάλαια έχουν περιοριστεί στα 8 εκατ.
Η Atlas Capital επένδυσε νέα κεφάλαια πλέον η Praxia bank διαθέτει περί τα 110 εκατ νέα κεφάλαια και το ερώτημα είναι που θέλει να φθάσει;
Στόχος 2020 να έχει μηδενίσει τις ζημίες και από το 2021 να επιτύχει κέρδη.
Ο στόχος απόδοσης 15% με 20% επί του επενδεδυμένου κεφαλαίου είναι μάλλον φιλόδοξος αλλά όχι και ουτοπικός.
Οι καταθέσεις σε βάθος 4ετίας θα φθάσουν στα 4 δισεκ. μέσω κυρίως τιμολογιακής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης