Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg: Η ιταλική κρίση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη

Berenberg: Η ιταλική κρίση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη
Οι εμπορικές εντάσεις, οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, η ιταλική κρίση, το Brexit και η Τουρκία, αυξάνουν το ρίσκο για τη ζώνη του ευρώ
Αντιμέτωπη με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις βρίσκεται η Ευρωζώνη, με την ιταλική κρίση να αποτελεί την πιο σοβαρή, σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg Bank.
Οι εμπορικές εντάσεις, οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, η ιταλική κρίση, το Brexit και η Τουρκία, αυξάνουν το ρίσκο για τη ζώνη του ευρώ.
«Από τον Μάρτιο του 2018, μια σειρά αναταράξεων έχει οδηγήσει σε επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν περαιτέρω απώλεια του momentum στα τέλη του 2018, καθώς τα περισσότερα  εξωτερικά σοκ περιορίζον σταδιακά τις εγχώριες δαπάνες», σημειώνουν οι αναλυτές της Berenberg.
Όσον αφορά την επιβράδυνση της ανάπτυξης, οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι, καθώς εκτιμούν ότι θα ανακάμψει, επισρέφοντας πάνω από το 1,5% στο β΄τρίμηνο του 2019.


Αντίστοιχα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις και για την αναταραχή στην αγορά πετρελαίου, με τους οικονομολόγους να εκτιμούν ότι τα χειρότερα θα τελειώσουν σύντομα.
«Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου έχει μετατραπεί στον μοναδικό παράγοντα που περιορίζει την αύξηση της πραγματικής εγχώριας ζήτησης.
Εάν οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιηθούν, αυτή η αρνητική επίδραση σταδιακά θα εξασθενίσει», εξηγούν.


Δεν ισχύει το ίδιο για την ιταλική κρίση χρέους, με την Berenberg να εκτιμά ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη.
«Το ρίσκο μπορεί να υλοποιηθεί το 2019, αλλά φαίνεται πιο πιθανό η Ιταλία να βρίσκεται σε αναταραχή  έως ότου η επόμενη ύφεση – πιθανόν το 2021 – αποκαλύψει τις βασικές αδυναμίες της ιταλικής οικονομίας.


Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit χωρίς συμφωνία, η Bernberg εκτιμά ότι θα αποτελούσε ένα τεράστιο σοκ για την ευρωζώνη, θεωρεί ωστόσο πως η πιθανότητα μιας τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης αρχίζει να υποχωρεί (πιθανότητα 20%).



Για την Τουρκία, οι αναλυτές εκτιμούν ότι  πιθανή πτώση των εξαγωγών προς την Τουρκία έως και 25% θα μπορούσε να αφαιρέσει σχεδόν το 0,2% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης στα τέλη του 2018. Ωστόσο, μόλις ηη Τουρκία πιάσει πάτο, πιθανότατα στις αρχές του 2019, η αρνητική επίδραση θα αρχίσει να ξεθωριάζει.
Τέλος, για την Berenberg το ρίσκο κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας αποτελεί μια άγνωστη μεταβλητή, με τους αναλυτές ωστόσο να εκτιμούν ότι η κόντρα θα αποκλιμακωθεί την άνοιξη του 2019 το αργότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης