Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κυβερνητικές πηγές: Στο ένα δισ. ευρώ οι παροχές το 2019 – Τα βρήκαμε με τους θεσμούς στο υπερπλεόνασμα

Κυβερνητικές πηγές: Στο ένα δισ. ευρώ οι παροχές το 2019 – Τα βρήκαμε με τους θεσμούς στο υπερπλεόνασμα
Η λίστα πάντως με τα αντίμετρα του 2019 θα καθαρογραφεί στο ΕuroWorking Group αυτής της Πέμπτης 15/11
Προκαταρκτική συμφωνία με τους θεσμούς για το ύψος των θετικών μέτρων του 2019 υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές ότι έχει επιτύχει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το πακέτο των παροχών αυτών, το οποίο -εκτός απροόπτου- θα κλειδώσει σε ειδικό ΕuroWorking Group (EWG) που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Πέμπτη, να είναι πολύ μεγαλύτερο από 765 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός και να φτάσει ακόμη και το 1 δισ. ευρώ.
Με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση κατάφερε να χωρέσει περισσότερες παροχές στις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης, όταν οι μέχρι τώρα συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ήταν για το ποιες πρέπει να εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο πακέτο.
Και χωρίς μάλιστα να θιγούν οι συντάξεις σε 1 εκατομμύριο παλιούς ασφαλισμένους που έχουν προσωπική διαφορά με τους νέους.
Οι επιτελείς της πλατείας Συντάγματος κατάφεραν να γεφυρώσουν τη διαφορά των περίπου 270 εκατ. ευρώ μεταξύ των προβλέψεων της ελληνικής κυβέρνησης (3,6% του ΑΕΠ) και εκείνων των ευρωπαϊκών θεσμών (3,45% του ΑΕΠ) αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019.
Διαφορά η οποία πηγάζει από τους διαφορετικούς στόχους για την ανάπτυξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι αυτή δεν θα ξεπεράσει το 2,3% το 2019 (εφόσον δεν περικοπούν οι συντάξεις), ενώ η κυβέρνηση αισιοδοξεί για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το επόμενο έτος.
Το ΔΝΤ δίνει πρόβλεψη για 2,4% του ΑΕΠ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόσταση των 300 εκατ. ευρώ μηδενίστηκε μετά τις προτάσεις για μειώσεις δαπανών που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες.
Οι εν λόγω προτάσεις, που στο παρελθόν θα τις λέγαμε «ισοδύναμα μέτρα», βάζουν στο στόχαστρο τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 προβλέπει κονδύλια συνολικού ύψους 7,3 δισ. ευρώ για το ΠΔΕ, εκ των οποίων 1,55 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς πόρους, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα κλείσει με συνολικές δαπάνες ύψους 6,634 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1 δισ. ευρώ ήταν εθνικοί πόροι.
Το «ψαλίδισμα» αυτών των κονδυλίων αποτελεί λύση που έχει επιστρατευθεί επανειλημμένα και στο παρελθόν, στερώντας όμως πόρους από την ανάπτυξη.
Αλλη λύση για την κυβέρνηση δεν υπήρχε πέρα από το κλάδεμα κονδυλίων είτε του ΠΔΕ είτε άλλων κωδικών του προϋπολογισμού.
Η λίστα πάντως με τα αντίμετρα του 2019 θα καθαρογραφεί στο ΕuroWorking Group αυτής της Πέμπτης, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από το έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, τα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση υπολογίζονται σε περίπου 965 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν:

- το πρόγραμμα επιδότησης στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια
- μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή
- επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων
- μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά
- μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος).
Το μέτρο αυτό άλλωστε θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά
- μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Και γι' αυτό το μέτρο η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020
- το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου
- την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, με μονιμοποίηση 4.500 εκπαιδευτικών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης