Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκτός συστήματος SWIFTη Κεντρική Τράπεζα του Ιράν μετά την πώληση 700 χιλ. βαρελιών πετρελαίου

Εκτός συστήματος SWIFTη Κεντρική Τράπεζα του Ιράν μετά την πώληση 700 χιλ. βαρελιών πετρελαίου
Εκτός SWIFTη Κεντρική Τράπεζα του Ιράν μετά την πώληση 700 χιλ. βαρελιών πετρελαίου
Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν έχει αποκοπεί επισήμως από το σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT.
Η αποσύνδεση, η οποία έρχεται σε μια εποχή όπου η οικονομία του Ιράν δέχεται ισχυρές πιέσεις και το rial καταγράφει σημαντικές απώλειες ως αποτέλεσμα των περιορισμένων εξαγωγών πετρελαίου (αν και αντισταθμίζεται από πολυάριθμες προσωρινές απαλλαγές για κορυφαίους πετρελαϊκούς πελάτες), καθιστά δυσκολότερο για την Ισλαμική Δημοκρατία να προχωρά σε εξοφλήσεις εισαγωγών και να πληρώνεται τις εξαγωγές της.
Το σύστημα SWIFT έχει ανακοινώσει ότι θα αρχίσει να διακόπτει την πρόσβαση σε πολλές ιρανικές τράπεζες.
Εκτός συστήματος SWIFT έχουν βρεθεί  περισσότερα από 70 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνδέονται με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πολλών τραπεζών που υποτίθεται ότι παρείχαν υπηρεσίες στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και άλλες που παρείχαν υπηρεσίες στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο το Ιράν προχώρησε σε μια δεύτερη δημόσια πώληση αργού πετρελαίου σε διεθνείς πελάτες μέσω του Energy Bourse σε μια πολιτική που αποσκοπεί στην αποφυγή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και στην πώληση πετρελαίου σε άμεσους αγοραστές.
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου (NIOC) είχε βάλει προς πώληση 700.000 βαρέλια πετρελαίου με προτεινόμενη τιμή 65,22 δολαρίων ανά βαρέλι.
Η δημοπρασία ξεκίνησε στις 14:30 τοπική ώρα της Τεχεράνης (11:00 GMT) την Κυριακή, αλλά ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία ώρα σύμφωνα με έκθεση του Energy Bours.
Το πετρέλαιο που διατέθηκε σε πώληση πωλήθηκε σε τρία διαφορετικά φορτία, δύο των 245.000 βαρελιών πετρελαίου και ένα 210.000 βαρέλια πετρελαίου.
Η τιμή πώλησης του πετρελαίου καθορίστηκε στα 64,97 δολ/βαρέλι.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της NIOC, οι αγοραστές θα έπρεπε να πληρώσουν το 20% της συνολικής αξίας των αγορών τους στο εθνικό νόμισμα του Ιράν, το rial.
Οι υπόλοιπες πληρωμές θα πρέπει να γίνονται σε ξένα νομίσματα μετά τη φόρτωση. δεν ήταν σαφές εάν θα γίνονταν αποδεκτά δολάρια.
Επιπλέον, οι αγοραστές θα πρέπει να πληρώσουν το 10% της αξίας των αγορών τους στην Rials δύο ώρες πριν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης.
Μπορούν είτε να αγοράσουν 35.000 βαρέλια πετρελαίου είτε πολλαπλάσια από αυτά μέχρι το ανώτατο όριο ενός εκατομμυρίου βαρελιών.
 Ο μηχανισμός θεωρείται ως απάντηση του Ιράν στις κυρώσεις των ΗΠΑ που απαγορεύουν τις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας, μεταξύ άλλων περιορισμών.



www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης