Διεθνή

Βρετανία: Στα πρόθυρα της παραίτησης 4 υπουργοί της May - Είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ

Βρετανία: Στα πρόθυρα της παραίτησης 4 υπουργοί της May - Είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ
Η May αναμένεται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας
Τέσσερις Βρετανοί υπουργοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, βρίσκονται στα πρόθυρα της παραίτησης, εξαιτίας του Brexit, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τους Sunday Times.
H εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ απέρριψε το σχέδιο της May για έναν ανεξάρτητο μηχανισμό που θα επιβλέπει την αποχώρηση της Βρετανίας από οποιoδήποτε προσωρινό τελωνειακό καθεστώς συμφωνήσει.
Η May προσπαθεί να υλοποιήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για το βρετανικό διαζύγιο, αλλά οι συνομιλίες έχουν κολλήσει εξαιτίας των νέων συνόρων που θα έχει με την ΕΕ η Ιρλανδία μετά το Brexit.
H Βρετανία πρότεινε μία προσωρινή τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για την επίλυση του προβλήματος, αλλά οι υπέρμαχοι του Brexit θέλουν το Λονδίνο να έχει τον τελευταίο λόγο σε αυτό, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο μίας επ' αόριστον πρόσδεσης στην ΕΕ.
Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου φέρεται να είπε ότι "είναι η στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε στα μάτια τις Βρυξέλλες και να ξεκαθαρίσουμε ότι οφείλουν να συμβιβαστούν, αλλιώς θα φύγουμε χωρίς συμφωνία".
Αξιωματούχος της ΕΕ είπε από την πλευρά του στο Reuters ότι υπάρχει μεν αισιοδοξία για συμφωνία εντός του Νοεμβρίου 2018, αλλά η ευμετάβλητη κατάσταση στη Βρετανία κάνει δύσκολη οποιαδήποτε εκτίμηση.
Άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ επισημαίνουν ότι υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί.
Η May αναμένεται να συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο εντός της εβδομάδας για να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τη συμφωνία διαζυγίου.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 9/11 παραιτήθηκε  από υφυπουργός Μεταφορών στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου  o Jo Johnson.
Και η πίεση αυξάνεται, καθώς βουλευτές από το μικρό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, απειλούν να κάνουν το ίδιο.
Η May αναμενόταν  να φέρει σε ψηφοφορία τη συμφωνία στο κοινοβούλιο πριν το τέλος του 2018.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται στην κόψη του ξυραφιού, με κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται όλο και πιο σκληρές, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος.
"Η πρωθυπουργός είπε στους άμεσους συνεργάτες της ότι θέλει να ολοκληρώσει τη συμφωνία αποχώρησης από την ΕΕ το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν θα το κάνει με οποιοδήποτε κόστος".
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης