Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η νέα bear market θα είναι πολύ πιο επιθετική από αυτήν του 2008

tags :
Goldman Sachs: Η νέα bear market θα είναι πολύ πιο επιθετική από αυτήν του 2008
Ο δείκτης Bear Market της Goldman Sachs έχει φθάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα
Πριν από δύο μήνες η Goldman Sachs τόνιζε ότι ο δείκτης bear market που διαθέτει είχε… χτυπήσει κόκκινο.
Σήμερα και αφού έχει καταγραφεί μία διόρθωση στην Wall Street, η Goldman Sachs επανέρχεται προειδοποιώντας ότι ο συγκεκριμένος δείκτης που διαθέτει δείχνει ότι η επερχόμενη bear market θα είναι χειρότερη τόσο από αυτήν που ακολούθησε τη φούσκα του διαδικτύου όσο και από αυτήν που ξεκίνησε το 2008.
Σύμφωνα με τον Peter Oppenheimer, κορυφαίο αναλυτή της Goldman Sachs, υπάρχουν τρεις ενδείξεις που υποδεικνύουν τη σφοδρότητα της bear market:

- Το μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού είναι ενάντια στις μετοχικές αποδόσεις.
- Συνήθως μετά από μία μεγάλη διόρθωση έρχεται μία πρόσκαιρη άνοδος και
- Ο δείκτης GS Bear Market Risk Indicator βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι απλό, τονίζει ο Oppenheimer, καθώς η παγκόσμια οικονομία δέχθηκε ισχυρή στήριξη από τις χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες το 2017 αλλά και από το δημοσιονομικό πακέτο που προώθησε η αμερικανική κυβέρνηση στις αρχές του 2018.
Όμως οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν ότι στο δ’ τρίμηνο του 2018 η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα υποχωρήσει 2,6%, δηλαδή θα είναι πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρίμηνα.
Επίσης εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1,75% στο δ’ τρίμηνο του 2019, καθώς θα έχει πάψει να δέχεται τη θετική επίδραση από το δημοσιονομικό πακέτο Trump.

Στα αρνητικά προστίθεται η επιβολή των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και η ανοδική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές πετρελαίου μέχρι πρόσφατα.


Την ίδια στιγμή η έντονη μεταβλητότητα των αγορών, όπου μετά από μία ισχυρή διόρθωση έρχεται μία αντίστοιχη ισχυρή άνοδος αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό των περιόδων που προηγούνται μίας bear market.


Σύμφωνα με την Goldman αυτή η διαδικασία… καρδιογραφήματος των αγορών είναι κάτι αρκετά φυσιολογικό και έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν.
Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ακολούθησε μία bear market.

Σύμφωνα με τον Oppenheimer η μέση πτώση σε μία περίοδο διόρθωσης φθάνει στο 9% σε διάστημα 2 μηνών και ανάλογου επιπέδου είναι και η παραδοσιακή άνοδος που καταφθάνει.
Όμως μετά ακολουθεί μία περίοδος σφυροκοπήματος, με την πτώση να αγγίζει το 34%.

Όπως προαναφέρθηκε ο δείκτης GS Bear Market Risk Indicator βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Goldman το ζενίθ των bull market καταφθάνει όταν συνδυάζονται με θετικό τρόπο πέντε παράγοντες: αγορά εργασίας, ανάπτυξη, αποτιμήσεις, η πορεία της καμπύλης αποδόσεων των ομολόγων και ο πληθωρισμός.

Η χαμηλή ανεργία αποτελεί έναν παράγοντα που «φουσκώνει» τον δείκτη της Goldman, καθώς συνδέεται με αύξηση των μισθών, πιέσεις στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων αλλά και πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.

Όταν ο δείκτης της Goldman ξεπεράσει το 60% τότε οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να γίνονται πολύ προσεκτικοί στις επιλογές τους.
Αντίθετα όταν βρίσκεται χαμηλότερα από το 40%, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να το δουν ως μία ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές.

«Υπάρχουν κόκκινα σήματα», ξεκαθαρίζει ο Oppenheimer, υπονοώντας ότι καταφθάνει bear market.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης