Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: «Προσγείωση» στα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 την επόμενη διετία - Οι βασικές αιτίες

Goldman Sachs: «Προσγείωση» στα κέρδη ανά μετοχή του δείκτη S&P 500 την επόμενη διετία - Οι βασικές αιτίες
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα ενισχυθούν 6% το 2019 και 4% το 2020, από αύξηση 23% που είναι η εκτίμηση για το 2018
Παρά το γεγονός ότι στο γ’ τρίμηνο 2018 τα κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν 26% σε ετήσια βάση, μεγάλος αριθμός των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον δείκτη S&P 500 έσπευσαν να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την πορεία τους το επόμενο διάστημα.
Αυτό οδήγησε τον David Kostin κορυφαίο αναλυτή της Goldman Sachs στο να επαναλάβει, στην τακτική εβδομαδιαία ανάλυσή του, ότι ο χρηματοοικονομικός οίκος θα επιβεβαιωθεί σε ό,τι αφορά την πρόβλεψή του ότι θα υπάρξει ισχυρή πτώση στον ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή.
Ο Kostin και κατ’ επέκταση και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 θα ενισχυθούν το 2018 κατά 23%, αλλά θα υπάρξει ελεύθερη πτώση τους, καθώς η ενίσχυση το 2019 θα φθάσει στο 6% και το 2020 θα προσγειωθεί στο 4%.

Ο αναλυτής τονίζει ότι το μέσο περιθώριο κέρδους θα ενισχυθεί 11,2% τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 και προσθέτει ότι «η χαλάρωση του ρυθμού αύξησης των περιθωρίων κέρδους ποτέ δεν έρχεται χωρίς μία οικονομική ύφεση ή ακόμη και αρνητική πορεία στις πωλήσεις»,.
Πάντως η Goldman Sachs δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των ομίλων που βλέπουν ύφεση στην αμερικανική οικονομία, μιας και έχει προβλέψει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φθάσει στο 2% το 2019, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2% και ο ρυθμός αύξησης των κερδών θα αγγίξει το 5%.

Κατά τον Kostin ο μεγαλύτερος κίνδυνος για συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους δεν είναι άλλος από την αύξηση του μισθολογικού κόστους.
Όπως τονίζει τον Οκτώβριο η ανεργία στις ΗΠΑ έφθασε στο 3,7%, ενώ το μέσο ωρομίσθιο εμφάνισε ετήσια άνοδο 3,1%.
Έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι όταν το μισθολογικό κόστος αυξάνεται  περισσότερο από τον πληθωρισμό, τότε τα περιθώρια κέρδους του S&P 500 παγώνουν.
Ο Kostin εκτιμά ότι αύξηση του μισθολογικού κόστους 1% οδηγεί σε μείωση κατά 0,8% τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500.

Πέραν του μισθολογικού κόστους βαρίδι για την κερδοφορία του S&P 500 αποτελεί και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο αλλά και αρκετά μέταλλα.

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό μία ακόμη αιτία ανησυχίας είναι οι δασμοί που έχουν επιβληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι δασμοί που έχουν επιβληθεί και αυτοί που θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 κατά 7% χαμηλότερα.
Οι αναλυτές τονίζουν ότι οι εταιρείες του κορυφαίου αμερικανικού δείκτη θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους κατά 1% προκειμένου να καλύψουν την αρνητική επίπτωση από τους επιβαλλόμενους δασμούς.

Φυσικά και η επικείμενη νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων των ΗΠΑ θα πλήξει την κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.,
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 3,25% - 3,5% στα τέλη του 2019 και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα διαμορφωθεί στο 3,4%.
Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, κάτι το οποίο θα πλήξει την κερδοφορία τους.
Βέβαια δεν ισχύει για όλες τις εταιρείες, καθώς για παράδειγμα οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ διαθέτουν πολύ ισχυρούς ισολογισμούς, ικανούς να αντέξουν ένα υψηλότερο κόστος δανεισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης