Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σ. Αραβία: Το κυβερνητικό think tank εξετάζει τις επιπτώσεις μίας αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ

Σ. Αραβία: Το κυβερνητικό think tank εξετάζει τις επιπτώσεις μίας αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ
Το κυβερνητικό think tank της Σ. Αραβίας εξετάζει τις επιπτώσεις μίας αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ
Το κυβερνητικό think tank της Σαουδικής Αραβίας εξετάζει τις επιπτώσεις που θα είχε μία αποχώρηση της χώρας από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), μετά από έξι δεκαετίες συμμετοχής όπως μεταδίδει η εφημερίδα Wall Street Journal.
Βέβαια, αν και πρόκειται απλά για μία μελέτη σύμφωνα με τον επικεφαλής του think tank (Adam Sieminski), η είδηση έρχεται εν μέσω ισχυρών πιέσεων στο βασίλειο από τη διεθνή κοινότητα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στον απόηχο της φρικτής δολοφονίας του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi.
Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα, η μελέτη «αποτελεί μία ευκαιρία» για τη Σαουδική Αραβία να μελετήσει όλα τα ενδεχόμενα.
Στα του Οργανισμού, υπενθυμίζεται, στα τέλη του περασμένου μήνα, ο αρμόδιος υπουργός της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih, εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για τις εξαγωγές πετρελαίου, προσθέτοντας ότι η σχετική συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί κατά την επόμενη συνάντηση των χωρών τον Δεκέμβριο.
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι μία «ανοικτή συμφωνία» θα επέτρεπε στους παραγωγούς πετρελαίου να «πραγματοποιούν τακτικό συντονισμό και να ανταλλάσσουν πληροφορίες» σχετικά με την προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς, καθώς και τι είδους παρέμβαση απαιτείται, εάν χρειαστεί κάποια.
Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι μία επιπλέον πτυχή αυτής της συμφωνίας θα ήταν η σύσταση γραμματείας για τα μη μέλη του ΟΠΕΚ που συμμετείχαν στην προηγούμενη συμφωνία για τις περικοπές.
Σύμφωνα με τον Khalid Al-Falih, η Σαουδική Αραβία έχει συντονιστεί με τον αρμόδιο υπουργό της Ρωσίας, Alexander Novak, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά κατά τους τελευταίους μήνες, επειδή υπήρχε «πολύ άγχος στην αγορά σχετικά με την έλλειψη πετρελαίου, ειδικά με τις κυρώσεις και τις μειώσεις σε ορισμένες χώρες, όπως η Βενεζουέλα και το Μεξικό».
«Η παρέμβαση του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ κατάφερε να φέρει πλησιέστερα την προσφορά και τη ζήτηση και να διατηρήσει την ισορροπία στην αγορά», δήλωσε ο επικεφαλής του Υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ότι «για να το διατηρήσουμε έτσι, χρειάζεται μία νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία».
Επιπλέον, ο Khalid Al-Falih εξέφρασε την ελπίδα του ότι η νέα συμφωνία θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνάντηση μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης