Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ «Γουντσίδη» και «Δήμητρα» στα «δίχτυα» του Μασούτη

Οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ «Γουντσίδη» και «Δήμητρα» στα «δίχτυα» του Μασούτη
Η διοίκηση της εταιρείας Μασούτης τηρεί σιγή ιχθύος για τις πληροφορίες που διακινούνται
Στο στόχαστρο του «Μασούτη» έχουν μπει μικρές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα με τους ιδιοκτήτες να σκέφτονται σοβαρά εξαιτίας των συνθηκών να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να συνεταιριστούν με ένα ισχυρό παίχτη ή να παραδώσουν τα κλειδιά της μικρής αλυσίδας σούπερ μάρκετ αν το προτεινόμενο τίμημα τους ικανοποιεί.
Η διοίκηση της εταιρείας Μασούτης τηρεί σιγή ιχθύος για τις πληροφορίες που διακινούνται και λένε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγορά αλυσίδων σούπερ μάρκετ.
Οι συζητήσεις με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γουντσίδης που δραστηριοποιείται στη Δράμα στην Καβάλα την Ξάνθη και τις Σέρρες  και διαθέτει περισσότερα από 20  καταστήματα  βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο.
Πρόκειται για μια «νοικοκυρεμένη» αλυσίδα η οποία όμως νοιώθει την κρίση καθώς οι τζίροι μειώνονται όπως και η κερδοφορία της αφού οι μεγαλύτερες αλυσίδες κάνουν «πόλεμο» τιμών έναντι των «μικρών» αλυσίδων οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το έντονο ανταγωνισμό και μάλιστα σε μια περίοδο που οι προσδοκίες για αύξηση της κατανάλωσης δεν επιβεβαιώνονται.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Γουντσίδης εμφάνισε πτώση του τζίρου κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και πιο συγκεκριμένα υποχώρησε στα 48,7 εκατ. ευρώ για την οικονομική χρήση του 2017 έναντι 50,8 εκατ  ευρώ του 2016.
Τα προ φόρων κέρδη έπεσαν στις 643.954 ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2016.
Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σε 430.460 ευρώ το 2017 από 1.5  εκατ. ευρώ τα 2016.
Η μείωση των οικονομικών μεγεθών στην ουσία δημιουργούν πίεση στη διοίκηση η οποία πρέπει να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η διοίκηση μέσα στην περίοδο της κρίσης ενέκρινε τη διανομή μερισμάτων που έφθαναν τις 450.000 ευρώ το  χρόνο δηλαδή «έπαιρνε» τους καρπούς της επιχείρησης
Τα τρία τελευταία χρόνια ο βασικός μέτοχος έχει λάβει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερισμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι σε καλό επίπεδο ενώ το σημείο τριβής είναι το τίμημα.
Ο χρόνος και η πορεία της αγοράς θα γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές λένε άνθρωποι που παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Η διοίκηση της  βορειοελλαδικής εταιρείας βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την αλυσίδα σουπερ  μάρκετ «Δήμητρα» με έντονη παρουσία στην Κέρκυρα και διαθέτει περίπου 50  καταστήματα.
Ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώνεται σε 40 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη ήταν μόλις 336.158  ευρώ  το 2015  έναντι 801.220 ευρώ  το 2014.
Τα μεγέθη  της εταιρείας συρρικνώνονται και από μόνα τους … πιέζουν  για εξελίξεις.  
Πάντως η διοίκηση της Μασούτης στρέφει το βλέμμα της στην αξιοποίηση της πρόσφατης εξαγοράς που ήταν η Προμηθευτική στην Αθήνα.  
Σήμερα στις 10:30 το πρωί θα  κάνει εγκαίνια καταστήματος στην οδό Βεϊκου.
Τέλος να σημειωθεί ότι τα μηνύματα είναι θετικά  από το δίκτυο της Προμηθευτικής με τους καταναλωτές να επικεντρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέροντος στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας που αποτελούν το 17% στο συνολικό τζίρο της Μασούτης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης