Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μήνυμα Κομισιόν – ΔΝΤ προς Αθήνα: Μειώστε συντάξεις και αφορολόγητο για να στηριχθεί η ανάπτυξη

Μήνυμα Κομισιόν – ΔΝΤ προς Αθήνα: Μειώστε συντάξεις και αφορολόγητο για να στηριχθεί η ανάπτυξη
Τόσο η Κομισιόν όσο και το Ταμείο τονίζουν την ανάγκη τα «έξτρα κεφάλαια» να μην χαθούν σε παροχές ή «πάγωμα» ήδη ψηφισμένων μέτρων
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση έστειλε τόσο η Κομισιόν όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και οι δύο αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να μην υπάρξει αντιστροφή των ήδη ψηφισμένων μέτρων που αφορούν τόσο τη μείωση των συντάξεων όσο και αυτή του αφορολόγητου ορίου.
Στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζεται, σχεδόν σε κάθε παράγραφο, ότι η πορεία της θα είναι πολύ καλύτερη εάν δεν υπάρξει καμία αλλαγή στα συμφωνηθέντα μέτρα, τα οποία εάν και δεν κατονομάζονται είναι γνωστά, με δεδομένη την εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό περιθώριο που μπορεί να έχει η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΝΤ: Αναγκαία η μεταρρύθμιση στις συντάξεις

Ακόμη πιο ξεκάθαρη ήταν η άποψη που εξέφρασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, αναφορικά με το μέτρο μείωσης των συντάξεων.
Ο Paul Thomsen – επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice πριν από μία εβδομάδα – υπογράμμισε ότι «θεωρούμε πως τόσο η μεταρρύθμιση των συντάξεων όσο και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι καλές και αναγκαίες».
Αν και προσέθεσε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ, από τη στιγμή που δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα προς την Ελλάδα, είναι συμβουλευτικός αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η άποψη που εκφράζει το Ταμείο δεν έχει σημασία.
Και η σημασία αυτή έγκειται στο μήνυμα που στέλνει το ΔΝΤ προς τις αγορές, για το κατά πόσο θεωρεί αξιόπιστη την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, σε μία περίοδο που η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από αυτές..
«Δεν μπορώ να σας πω για τον δημοσιονομικό χώρο…
Εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, είναι καλό να χρησιμοποιείται για πολιτικές που θα στηρίζουν την οικονομία σε δύσκολες εποχές», προσέθεσε ο κ. Thomsen, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι καλύτερο τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να δοθούν σε προγράμματα που ενισχύουν την επενδυτική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης