Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μπροστά μας τρεις κρίσιμοι κόμβοι για τις μεγάλες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος

Τζανακόπουλος: Μπροστά μας τρεις κρίσιμοι κόμβοι για τις μεγάλες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος
Ιστορική τομή η Συμφωνία των Πρεσπών, επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την θέση ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, υπάρχουν τρεις κρίσιμοι κόμβοι για την κυβέρνηση, οι οποίοι συνιστούν «τις μεγάλες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος» διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο δημαρχείο Χολαργού – Παπάγου σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτοί είναι:
Πρώτον, η δημιουργία των όρων για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, δεύτερον η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ανοίγει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής και αναβαθμίζει καθοριστικά τη θέση της χώρας διεθνώς και τρίτον η εκκίνηση της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση» ανέφερε ο κ.Τζανακόπουλος.
«Βρισκόμαστε στον αντίποδα του κράματος νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς που συγκροτεί σήμερα τον σκληρό πυρήνα της πολιτικής και του σχεδίου της ΝΔ.
Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας και της κοινωνίας, με ρυθμιστικές μας αρχές την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.
Η υλοποίηση του σχεδίου μας δεν μπορεί παρά να βασίζεται στις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες, ώστε τα συμφέροντα αυτών που θέλουμε να εκπροσωπούμε να αναπαρασταθούν ως συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας.
Όπως λοιπόν όταν ξεκινήσαμε τη μεγάλη μάχη το 2012, έτσι και σήμερα η προτεραιότητα μας είναι οι κοινωνικές συμμαχίες με τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτό σημαίνει στοχευμένες πολιτικές για την αύξηση του μισθού, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική τομή», η οποία επιλύει «μια ιστορική εκκρεμότητα, που έχει κοστίσει πολλαπλώς στην Ελλάδα, κυρίως ως προς τη δυνατότητα της να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».
«Είναι μια στρατηγική ήττα του εθνικισμού εντός και εκτός συνόρων, διότι ανοίγει το δρόμο για τη συνεργασία και τη συνανάπτυξη μεταξύ χωρών που έχουν μόνο να κερδίσουν από μια τέτοια επιλογή, σε συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Όλα αυτά αποτελούν παράσημο για την Αριστερά.
Γι' αυτό αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία.
Η σημασία που έχει για μας αυτή η ιστορική τομή, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στην τελική ευθεία υλοποίησης της, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου και προσωπικά την ευθύνη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε λόγο για «διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας, σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς».
«Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές που θα ενισχύουν τις λειτουργίες η εξουσία των οποίων πηγάζει απευθείας, και άρα ελέγχεται απευθείας, από το λαό» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όσον αφορά την πρόταση συμφωνίας Κράτους – Εκκλησίας ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι επιχειρεί από τη μια το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τις οφειλές του απέναντι στην εκκλησία αλλά και από την άλλη η εκκλησία να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για την περιουσία που απαλλοτριώθηκε πριν από το 1939.
«Όταν η συμφωνία αυτή τεθεί σε ισχύ θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις στο δημόσιο για να καλυφθούν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους: την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.
Ο πολιτικός μας στόχος είναι η επιδότηση του κράτους προς την εκκλησία να μπορεί μέχρι το 2030 να καλύπτεται από τα κρατικά έσοδα που θα προέρχονται από το Ταμείο Αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας» τόνισε ο κ.Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης