Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα – Συναίνεση υπόσχονται Δημοκρατικοί και Trump – Οι συνέπειες για την οικονομία

Εκλογές ΗΠΑ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα – Συναίνεση υπόσχονται Δημοκρατικοί και Trump – Οι συνέπειες για την οικονομία
Οριακές αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, αναμένουν οι αναλυτές, παρά τη διαίρεση στο Κογκρέσο
Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ ήταν ακριβώς αυτά που είχαν προεξοφλήσει οι δημοσκοπήσεις, με την ύπαρξη, πλέον, ενός διαιρεμένου Κογκρέσου, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων «ανήκει» στο Δημοκρατικό Κόμμα και η Γερουσία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Η πρώτη αντίδραση, εάν κρίνει κάποιος από την πορεία της Wall Street, είναι θετική, τουλάχιστον σε επίπεδο επενδυτών, καθώς θεωρείται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.
Ήδη τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump όσο και κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, όπως η Nancy Pelosi δήλωσαν ότι στόχος τους είναι μία αρμονική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για το καλό των ΗΠΑ και του μέσου Αμερικανού.
Το βασικό χαρακτηριστικό των εκλογών της 6ης Νοεμβρίου 2018 ήταν η αθρόα συμμετοχή των ψηφοφόρων και η διάθεση των Αμερικανών από τη μία πλευρά να στείλουν ένα διπλό μήνυμα στον Trump.
Από τη μία πλευρά ότι δεν είναι αρνητικοί έναντι συγκεκριμένων πολιτικών που εφαρμόζει και από την άλλη ότι υπάρχει ανάγκη να έχει και κάποιον έλεγχο, κάτι που οι ψηφοφόροι ευελπιστούν να αναλάβουν οι Δημοκρατικοί.
Όπως είναι φυσικό μετά τα τελικά αποτελέσματα το θέμα που επικρατεί είναι η επόμενη ημέρα και πως αυτή βρίσκει τις ΗΠΑ αλλά και τι αλλαγές μπορούν να υπάρξουν στις πολιτικές που ασκεί η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη.



Έρευνες και πρόταση μομφής

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ έχει μοιράσει τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να προχωρήσει σε μια πρόταση μομφής κατά του προέδρου, αλλά αυτό αφορά μόνον την αρχή της διαδικασίας.
Η πραγματική "δίκη" γίνεται στη Γερουσία.
Μερικοί Δημοκρατικοί προτείνουν να αρχίσει μια διαδικασία αποπομπής, αλλά τα ηγετικά στελέχη του κόμματος παρουσιάζονται πιο επιφυλακτικά.
Τουλάχιστον όμως, η απόκτηση του ελέγχου των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων θα δώσει στους Δημοκρατικούς εξουσία για τη διεξαγωγή ερευνών και θα τους επιτρέψει να καλέσουν μάρτυρες και να κατασχέσουν έγγραφα.
Σε αυτές μπορεί να περιληφθούν ευαίσθητα θέματα, όπως οι φορολογικές δηλώσεις του Trump, θέματα χρηματοδότησης των προεκλογικών εκστρατειών, κατηγορίες για διαφθορά σε κυβερνητικές υπηρεσίες και αυτό μιας ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η N. Pesosi, η ηγέτης των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο και τις ισορροπίες με τον Λευκό Οίκο.
Οι Δημοκρατικοί έχουν επίσης αφήσει να εννοηθεί ότι περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο ειδικός ανακριτής R. Muller με τη δική του έρευνα για ρωσική ανάμειξη και αν σε αυτή θα αναφέρεται εμμέσως ο Trump.



Συνεργασία

Η λέξη «biparisanship», διακομματισμός, ακούγεται συχνά στην Ουάσιγκτον και είθισται να σημαίνει την ικανότητα των δύο κυρίων κομμάτων να βρίσκουν πραγματικά τρόπους να συνεργαστούν.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κλισέ για τους αναλυτές και τους πολιτικούς να θρηνούν τον θάνατο του διακομματισμού, διαμαρτυρόμενοι με πικρία ότι οι νομοθέτες έχουν σταματήσει να προσπαθούν να προσεγγίσουν την άλλη πλευρά.
Η διαίρεση του Κογκρέσου θα μπορούσε υπό ιδανικές συνθήκες να αποτελέσει μια ευκαιρία για τα κόμματα για να συνεργαστούν και να βρουν κοινό έδαφος συνεννόησης.
Για παράδειγμα υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ του Trump και των Δημοκρατικών σε θέματα, όπως η μείωση του κόστους των φαρμάκων και η επένδυση στις υποδομές της χώρας, κάτι το οποίο ο πρόεδρος δεν ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της θητείας του, παρότι αποτελούσε βασική προεκλογική του δέσμευση.
Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ενδιάμεσων εκλογών, υψηλόβαθμα στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν για να συνεργαστούν.
Ωστόσο η διαίρεση στις ΗΠΑ και ο πολωτικός χαρακτήρας του ιδίου του Trump θα μπορούσαν να αποκλείσουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Αποκλεισμός

Στην απλούστερη περίπτωση, οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούν να αποκλείουν τα νομοθετήματα στα οποία αντιτίθενται μπλοκάροντάς τα εν τη γενέσει τους.
Ωστόσο το θέμα αυτό είναι πιο περίπλοκο.
Αν οι Δημοκρατικοί επιδιώξουν να εγείρουν εμπόδια στον πρόεδρο, ο Trump θα μπορούσε δυνάμει να το χρησιμοποιήσει αυτό ως όπλο εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη για οποιαδήποτε αποτυχία του για την θέσπιση νόμων πάνω σε κρίσιμα ζητήματα στην πορεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Η απάντηση στο αν αυτό θα λειτουργήσει ως προεκλογική στρατηγική είναι ένα άλλο ζήτημα, αλλά οι ψηφοφόροι τείνουν να μισούν τα αδιέξοδα και να θέλουν αποτελέσματα από το Κογκρέσο για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και μπορεί να τιμωρήσουν αυτούς που θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για μια αντιπαράθεση στο Καπιτώλιο στις επόμενες εκλογές.
Επίσης, οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να ψηφίζουν ομαδικά στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι που μπορεί να είναι περίπλοκο σε συγκεκριμένα θέματα, στα οποία πιο συντηρητικά ή από την ύπαιθρο μέλη του κόμματος μπορεί να μην συμφωνούν με πιο φιλελεύθερα μέλη του από τις μεγαλουπόλεις.

Εναλλακτικές

Ο Trump έχει ήδη δείξει ότι είναι οπαδός των προεδρικών διαταγμάτων.
Οι Ρεπουμπλικάνοι επέκριναν δριμύτατα τη χρήση τους από τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο B. Obama όταν αυτοί ήλεγχαν το Κογκρέσο, αλλά στην πολιτική, τα πράγματα αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες.
Τα προεδρικά διατάγματα έχουν τους περιορισμούς τους και ενέχουν τον κίνδυνο να ανατραπούν από τον επόμενο πρόεδρο.
Επιπλέον η συνταγματικότητα της ανάληψης από την εκτελεστική εξουσία του ρόλου της νομοθετικής εξουσίας αμφισβητείται και τα διατάγματα μπορεί να καταλήξουν στα δικαστήρια.



Οικονομία

Οι αγορές πόνταραν πολύ σε μια νίκη των Δημοκρατικών στην Βουλή και δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα για κάποιον βαθμό αδιεξόδου, αν και με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να βαρύνει την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη.
Ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να προσεχτεί είναι αν τα δύο κόμματα μπορούν να βρουν τρόπο να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως οι υποδομές και η φορολογική μεταρρύθμιση.
Επίσης ο Trump ξεκίνησε έναν εμπορικό πόλεμο με εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, τις συνέπειες του οποίου έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται οι αγρότες και οι κατασκευαστές.
Μολονότι η ρητορική του Trump για το εμπόριο, ο οποίος ζητεί οι άλλες χώρες να αντιμετωπίζουν πιο δίκαια τις ΗΠΑ, βρίσκει πρόσφορο έδαφος, η υπομονή εξαντλείται όταν πλήττονται τα κέρδη.

Goldman Sachs: Μην περιμένετε εντυπωσιακές αλλαγές

Ο πολιτικός – οικονομικός αναλυτής της Goldman Sachs, Alec Phillips, καταγράφει τις εκτιμήσεις του για το τι μπορεί να σημάνει το αποτέλεσμα των εκλογών για την αμερικάνικη οικονομία αλλά και εν γένει την πολιτική των ΗΠΑ τα επόμενα έτη.

Καμία αλλαγή στο φορολογικό: Καμία νέα σημαντική φορολογική νομοθεσία δεν πρόκειται να καταστεί νόμος. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Βουλή, ενδέχεται να επιχειρήσουν να περάσουν τη φορολογική νομοθεσία που ανακατανέμει τις φορολογικές μειώσεις του  2017, ώστε να υπάρξει μείωση φορολογικών συντελεστών για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα και περιορισμός ορισμένων άλλων φορολογικών περικοπών.
Μια πρόταση για την μερική αναστροφή των φορολογικών περικοπών είναι επίσης μια πιθανότητα.
Ωστόσο, μια πρόταση που θα κάνει ουσιαστικές αναθεωρήσεις της νομοθεσίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2017 είναι πολύ απίθανο να επιτύχει τις 60 ψήφους που απαιτούνται στη Γερουσία.



Οι δαπάνες θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα: Το Κογκρέσο θα εγκρίνει τα ανώτατα όρια για τις αμυντικές και μη αμυντικές δαπάνες για τα δημοσιονομικά έτη 2020 και 2021.
Η πρόταση Trump για μείωση των δαπανών διακριτικής ευχέρειας κατά 5% δεν εκτιμάται ότι θα περάσει ως έχει.
Πιθανώς να εγκριθεί μικρότερη μείωση.
Ό,τι αποφασίζεται είναι απίθανο να επηρεάσει τις τάσεις των δαπανών μέχρι το 2020, καθώς τα ανώτατα όρια δαπανών για το οικονομικό έτος 2019 συμφωνήθηκαν ήδη στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Απίθανη η συμφωνία για τις υποδομές: Ένα διαιρεμένο Κογκρέσο είναι απίθανο να εγκρίνει ένα μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης υποδομών. Αν και τόσο ο Trump όσο και οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν ταχθεί υπέρ δύο συγκεκριμένων προγραμμάτων βελτίωσης υποδομών, οι προτάσεις τους διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

«Κόντρα» για το Σύστημα Υγείας: Η υγειονομική περίθαλψη ήταν ένα βασικό ζήτημα για τους περισσότερους ψηφοφόρους, με το 42% να το κατατάσσει ως το κορυφαίο ζήτημα.
Η Βουλή μπορεί να περάσει τη νομοθεσία για τη νέα τιμολόγηση των φαρμάκων, αλλά αυτό θα μπορούσε να το μπλοκάρει η Γερουσία.
Εκτιμάται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα δεχθούν πιέσεις για να στηρίξουν τις προτάσεις Trump για τις νέες τιμές φαρμάκων.

Οριακές διαφορές στην εμπορική πολιτική: Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες δυσκολίες στην ψήφιση της νέας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA), αλλά δεν εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και τελικώς αυτή θα εγκριθεί.
Δεν θα υπάρξει αλλαγή στην εμπορική πολιτική Trump έναντι της Κίνας και είναι πιθανό να τεθούν σε εφαρμογή και νέοι δασμοί κατά του Πεκίνου εντός του 2019.



Οριακές διαφορές στη μεταρρύθμιση των ρυθμιστικών αρχών: Ο έλεγχος της Βουλής από τους Δημοκρατικούς δεν μπορεί να αλλάξει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων για τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, καθώς όλες οι προτάσεις μπορούν να μπλοκαριστούν από τη Γερουσία.

Δημοσιονομικά μεγέθη και χρέος: Σε αυτόν τον τομέα μπορεί να υπάρξουν αρκετές δυσκολίες.
Η επόμενη ημερομηνία-σταθμός για το χρέος των ΗΠΑ είναι η 7η Δεκεμβρίου 2018.
Τότε θα πρέπει να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ή όχι αύξηση του ορίου του χρέους.
Η Goldman Sachs εκτιμά ότι θα υπάρξει μετάθεση αυτού του deadline είτε για το τέλος του α’ τριμήνου 2019 , είτε για τον Σεπτέμβριο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης