Διεθνή

Reuters: Ο Andrea Enria δεν πρόκειται να χαριστεί στις ιταλικές τράπεζες

Reuters: Ο Andrea Enria δεν πρόκειται να χαριστεί στις ιταλικές τράπεζες
Ο νέος επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πληθώρα προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα της Ευρωζώνης
Την εκτίμηση ότι η ιταλικές τράπεζες καλό θα είναι να μην έχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα απολαύσουν κάποια πιο ευνοϊκή συμπεριφορά από τον νέο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria, εκφράζει σε άρθρο γνώμης του πρακτορείο Reuters.
Όπως τονίζεται σε αυτό «οι ιταλικές τράπεζες δεν πρέπει να περιμένουν βοήθεια από τον νέο επικεφαλής του SSM
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει τον Andrea Enria ως πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου της (SSM), δηλαδή της αρχής που επιβλέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο νέος επικεφαλής του SSM είναι απίθανο να ακολουθήσει μία πιο ήπια γραμμή για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Η χρόνια χαμηλή κερδοφορία και οι κακοί έλεγχοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες παρουσιάζουν μεγαλύτερες προκλήσεις.
Κάποιοι μπορεί να ελπίζουν ότι η τοποθέτηση ενός Νότιο-Ευρωπαίου στην κορυφή της εποπτείας των τραπεζών θα σημάνει καλύτερη αντιμετώπιση των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες ταλαιπωρούνται εδώ και αρκετά χρόνια από τα κόκκινα δάνεια.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που κάνοντας χιούμορ υποστηρίζουν ότι ο Enria – πρώην οικονομολόγος της Τράπεζας της Ιταλίας – κατάγεται από μία πολύ βόρεια περιοχή της Ιταλίας, ως εκ τούτου θα μπορούσε να θεωρηθεί… Αυστριακός!
Όμως τα διαπιστευτήριά του και η εμπειρία του στη διαχείριση μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς είναι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) από το 2011, φαίνεται ότι τον βοήθησαν ώστε να «κερδίσει» την άλλη υποψήφια για τη θέση, δηλαδή τη Sharon Donnery, αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας.
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Enria κατά καιρούς έχει υποστηρίξει ορισμένες «προωθημένες» ιδέες.
Για παράδειγμα το 2017 είχε ταχθεί υπέρ της δημιουργίας μίας «Bad Bank» στην οποία θα τοποθετούνταν όλα τα επισφαλή δάνεια.
Φυσικά αυτό σήμαινε ότι όλες οι χώρες της Ευρώπης θα έπρεπε να αναλάβουν μέρος των κινδύνων, κάτι το οποίο η Γερμανία απέρριψε και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.
Έκτοτε, η ΕΚΤ έχει ωθήσει τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα μόνες τους.
Εάν τελικά η τοποθέτησή του ως προέδρου του SSM εγκριθεί τότε ο Enria θα κληθεί να αντιμετωπίσει ορισμένα πολύ σοβαρά θέματα.
Πρώτον, οι έλεγχοι νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι οδήγησαν στο ξαφνικό κλείσιμο τραπεζών στη Μάλτα και τη Λετονία φέτος.
Το σκάνδαλο των 200 δισ. ευρώ σε πιθανώς ύποπτα κονδύλια που διέρρευσαν από την εσθονική μονάδα της Danske Bank έφερε ένα σύννεφο πάνω από την τράπεζα της Δανίας.
Βέβαια, η ΕΚΤ δεν διαθέτει επίσημες αρμοδιότητες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και βασίζεται στις εθνικές αρχές κάθε χώρας προκειμένου να αναλάβουν δράση για τέτοια ζητήματα.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ακανθώδες ζήτημα της χαμηλής κερδοφορίας των τραπεζών.
Εντός της ΕΚΤ, υπάρχει μεγάλη διαφωνία ότι, παρά την καλή πορεία της οικονομίας οι τράπεζες δεν κατορθώνουν να αυξήσουν τα κέρδη τους, με ικανοποιητικό ρυθμό.
Η μέση απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου είναι 7,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA, πολύ κάτω από το 10% που αποτελεί το κόστος κεφαλαίου.
Ως εκ τούτου αυτό θα είναι ο βασικός στόχος του Enria και όχι να βοηθήσει τις τράπεζες της ιδιαίτερης πατρίδας του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης